Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. W tym roku będzie 3 sezon grzewczy na swoim, oraz 3 podejście do tematu poprawnego działania instalacji grzewczej. Od początku, żeby to miało sens, nowo wybudowany dom z garażem oraz osobnym mieszkaniem nad garażem, 230 m2, powierzchnia grzania po podłogach 300 m. W kotłowni pracuje kocioł Defro 20 KW, pierwszy magik zainstalował na kotle obieg CWU za nim zawór 4D na podłogówkę na której była założona 1 sztuka pompy obiegowej 25-60, pożegnałem się z nim, zaprosiłem kolejnego instalatora aby przerobić te kotłownię, ten z kolei za tą pompą założył sprzęgło hydrauliczne dwuobiegowe i zrobił dwa obiegi osobno na parter / piętro. Niby to działa, ale nie do końca, więc zacząłem czytać o zaworach, sprzęgłach aby poznać zasadę działania i moim zdaniem aktualny stan rzeczy jest niepoprawnie wykonany w tej kotłowni. Moja wizja wygląda następująco, rozbić całość na 3 osobne obiegi, parter, piętro, mieszkanie, założyć w każdym z nich regulator pokojowy beznapięciowy który będzie sterować przekaźnikiem PEP-10/16A, a ten z kolei załączy dany obieg do grzania. Pompę kotłową założył bym w trybie A, żeby kocioł żył sobie swoim życiem, a kiedy wzrośnie zapotrzebowanie na ciepłą wodę to pompka pogoni. Sterownik w tym kotle to Tech który niestety ale obsługuje tylko jeden regulator pokojowy i nie ma możliwości rozbudowy ( taką informację uzyskałem podczas rozmowy z działem technicznym). Dodaje jeszcze przygotowany przez mnie rysunek jak bym widział, żeby ta instalacja wyglądała, a was proszę serdecznie o pomoc w stwierdzeniu czy będzie to poprawnie funkcjonować, z góry dziękuję za wszystkie rady, pozdrawiam serdecznie IMG_6577.png.752959662fb1464f44d9ca259ec7288e.png👋 

Opublikowano

Sprzęgło, kocioł masz teraz poprawnie. Na każdą z nitek grzewczych zastosował bym grupę pompową z zaworem 3d,z siłownikiem.  Wtedy każda nitka grzewcza była by zasilana, grzana z taką temp jak oczekujesz. Do każdej grupy pompowej regulator pokojowy. Opcja co prawda droga ale daje pełną swobodę przy ustawianiu temp. dla danej części domu.

Opublikowano

Dziękuję kolego za odzew, tylko w jakim celu zmiana temp. na obieg skoro regulator pokojowy włącza i wyłącza pompę CO. Czyli zakładam regulator beznapięciowy który podpinam do przekaźnika PEP-10/16A, a ten włącza i wyłącza mi pompę na obiegu w którym została już osiągnięta temperatura zadana. Stała temperatura na wyjściu z sprzęgła wydaje mi się dobrym rozwiązaniem. 

Opublikowano

Na wykresie masz podłogówkę więc jeśli faktycznie podłogówka wszędzie to wskazana praca ciągła. Jeśli grzejniki to na jednej kondygnacji możesz chcieć włącz/wyłącz ale na innej np praca ciągła z obniżoną temp... Ja jestem zwolennikiem raz a dobrze. Czyli może drożej ale mam różne możliwości. U mnie przykładowo instalacja działa 50 na 50. Czyli podłogi grzeję w temp ustawionej z temp obniżoną przy dojściu do zadanej te w domu. Znów grzejniki na histerezie włącz/wyłącz. Tanio już 2 razy miałeś. Dwie poprawki instalacji miałeś, i chcesz kolejną wprowadzać. Czyli wyjdzie cię o wiele drożej niż raz a dobrze. 

To moje zdanie, i nie musisz się ze mną zgadzać. A sterownik kupił bym z tych lepszych, wtedy dopasujesz wszystko w 99% pod siebie.