Qbekkk Opublikowano 7 godzin temu #1 Opublikowano 7 godzin temu Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. W tym roku będzie 3 sezon grzewczy na swoim, oraz 3 podejście do tematu poprawnego działania instalacji grzewczej. Od początku, żeby to miało sens, nowo wybudowany dom z garażem oraz osobnym mieszkaniem nad garażem, 230 m2, powierzchnia grzania po podłogach 300 m. W kotłowni pracuje kocioł Defro 20 KW, pierwszy magik zainstalował na kotle obieg CWU za nim zawór 4D na podłogówkę na której była założona 1 sztuka pompy obiegowej 25-60, pożegnałem się z nim, zaprosiłem kolejnego instalatora aby przerobić te kotłownię, ten z kolei za tą pompą założył sprzęgło hydrauliczne dwuobiegowe i zrobił dwa obiegi osobno na parter / piętro. Niby to działa, ale nie do końca, więc zacząłem czytać o zaworach, sprzęgłach aby poznać zasadę działania i moim zdaniem aktualny stan rzeczy jest niepoprawnie wykonany w tej kotłowni. Moja wizja wygląda następująco, rozbić całość na 3 osobne obiegi, parter, piętro, mieszkanie, założyć w każdym z nich regulator pokojowy beznapięciowy który będzie sterować przekaźnikiem PEP-10/16A, a ten z kolei załączy dany obieg do grzania. Pompę kotłową założył bym w trybie A, żeby kocioł żył sobie swoim życiem, a kiedy wzrośnie zapotrzebowanie na ciepłą wodę to pompka pogoni. Sterownik w tym kotle to Tech który niestety ale obsługuje tylko jeden regulator pokojowy i nie ma możliwości rozbudowy ( taką informację uzyskałem podczas rozmowy z działem technicznym). Dodaje jeszcze przygotowany przez mnie rysunek jak bym widział, żeby ta instalacja wyglądała, a was proszę serdecznie o pomoc w stwierdzeniu czy będzie to poprawnie funkcjonować, z góry dziękuję za wszystkie rady, pozdrawiam serdecznie 👋 Cytuj
wuwok1 Opublikowano 4 godziny temu #2 Opublikowano 4 godziny temu Sprzęgło, kocioł masz teraz poprawnie. Na każdą z nitek grzewczych zastosował bym grupę pompową z zaworem 3d,z siłownikiem. Wtedy każda nitka grzewcza była by zasilana, grzana z taką temp jak oczekujesz. Do każdej grupy pompowej regulator pokojowy. Opcja co prawda droga ale daje pełną swobodę przy ustawianiu temp. dla danej części domu. Cytuj
Qbekkk Opublikowano 4 godziny temu Autor #3 Opublikowano 4 godziny temu Dziękuję kolego za odzew, tylko w jakim celu zmiana temp. na obieg skoro regulator pokojowy włącza i wyłącza pompę CO. Czyli zakładam regulator beznapięciowy który podpinam do przekaźnika PEP-10/16A, a ten włącza i wyłącza mi pompę na obiegu w którym została już osiągnięta temperatura zadana. Stała temperatura na wyjściu z sprzęgła wydaje mi się dobrym rozwiązaniem. Cytuj
wuwok1 Opublikowano 1 godzinę temu #4 Opublikowano 1 godzinę temu Na wykresie masz podłogówkę więc jeśli faktycznie podłogówka wszędzie to wskazana praca ciągła. Jeśli grzejniki to na jednej kondygnacji możesz chcieć włącz/wyłącz ale na innej np praca ciągła z obniżoną temp... Ja jestem zwolennikiem raz a dobrze. Czyli może drożej ale mam różne możliwości. U mnie przykładowo instalacja działa 50 na 50. Czyli podłogi grzeję w temp ustawionej z temp obniżoną przy dojściu do zadanej te w domu. Znów grzejniki na histerezie włącz/wyłącz. Tanio już 2 razy miałeś. Dwie poprawki instalacji miałeś, i chcesz kolejną wprowadzać. Czyli wyjdzie cię o wiele drożej niż raz a dobrze. To moje zdanie, i nie musisz się ze mną zgadzać. A sterownik kupił bym z tych lepszych, wtedy dopasujesz wszystko w 99% pod siebie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi