Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na hydraulice znam się jak koza na gwiazdach, nie moja branża więc pytam Was. Lokalizacja - blok PRL, stary grzejnik spawany z rur będzie wymieniany na drabinkę. 

Sednem problemu jest uniknięcie spawania, bo rury zasilające i powrotne są w samym rogu i nie ma tam dojścia. Chcę wykorzystać istnijące rurki. 

Na rysunku namalowałem mniej więcej jaki jest plan czyli wyprostować na gorąco górną rurkę żeby była w poziomie i co dalej. Nie mam kompletnie orientacji w armaturze, jest tego takie zatrzęsienie że głowa mnie rozbolała. Pytanie, jakie elementy wg Was są najrozsądniejsze żeby podłączyć tą drabinkę - ale chodzi o konkrety. Np ja nie wiem jakie gwinty są w zaworze, przed rozkręceniem nie jestem w stanie tego ocenić ale ktoś kto tym narabia na codzieć od razu będzie wiedział o co chodzi. Na razie nie jestem na nic zdecydowany, w grę wchodzi stal, miedź, plastik .... Co doradzacie ? Zdjęcia stanu istniejącego i koncepcja w załączniku.  To co na zielono jest własnie problemem do rozwiązania. Pozdrawiam. 

kal.jpg

g.jpg

d.jpg

konc.JPG

Opublikowano

Czarno widzę to prostowanie rur, nawet na gorąco!

Pokombinuj bez prostowania tych rur, daj powrót i zasilanie odwrotnie niż narysowałeś- na dole to wszystko jedno, a góra będzie miała trochę mniej do przeróbek.

Opublikowano

Masz rację, nie zwróciłem na to uwagi,

Grzejnik typowy - drabinowy będzie miał za duże opory przepływu , aby pracować w takim układzie tj bocznika na rurze zasilającej.

Opublikowano

szczerze mówiąc to nie wiem czy kpisz, czy faktycznie Ci to pomogło.

Opublikowano

Witam, jak wykręcisz zawór, oraz dolny śrubunek na dole to zostaną Ci gwinty 1/2" zewnętrzne , do tego kup sobie złączki przykładowo gw1/2" pex 16 proste lub kolankowe  , tak abyś sobie to ładnie wyprowadził  , możesz to schować za jakąś płytą gipsową przy remoncie i wszystko ładnie będzie pasowało. pozdrawiam Tomekb