Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Proszę o pomoc, w jaki sposób zrobic zetkę w kotłowni , która jest poniżej poziomu gruntu . W kotłowni przy suficie wywiercam otwór na zewnatrz i jest on od strony zewnetrznej dokładnie 10 -15 cm nad gruntem (opaska z kostki), wewnatrz prowadzę rurę w dół i nad posadzką ok 30 cm jest otwór i nawiew. Mam dylemat jak to zrobic od strony zewnętrznej dac kolano i poprowadzić rure po elewacji w góre na 1,5 - 2,0 m ? Jak ją zakończyć ?Pomóżcie , bo zaraz montaż kotła,  a ja w czarnej....

6b9d4f74-69de-404f-888d-22a09764f088.jpg

ca9986a0-148a-48c4-b9f9-b53e80b897e3.jpg

Edytowane przez chatam
Opublikowano

Zrób to przebicie jak najwyżej nad gruntem, aby zabezpieczyć przed wpadającymi śmieciami i śniegiem.

Ewentualnie można wyjście pociągnąć rurę Z-ki po murze zewnętrznym - tak na 1-1,5m nad grunt.

Opublikowano

nawiew-na-zetke-1536x864.thumb.jpg.c0777a0e7c8e2dcc2da794e8af7790de.jpg

jak Ci w zimie nie nawiewa śniegu bezpośrednio do ściany to zrób tak jak na rysunku czyli dokładnie tak jak zaznaczyłeś na foto

u mnie w jednym z budynków tak mam

Opublikowano
1 godzinę temu, sambor napisał(a):

Zrób to przebicie jak najwyżej nad gruntem, aby zabezpieczyć przed wpadającymi śmieciami i śniegiem.

Ewentualnie można wyjście pociągnąć rurę Z-ki po murze zewnętrznym - tak na 1-1,5m nad grunt.

A jak zakończyć taką rurę? Czy któreś z tych rozwiązań byłoby ok czy to musi być otwór fi 160 ?

IMG_20250723_175638.jpg

IMG_20250723_175656.jpg

IMG_20250723_175720.jpg