Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

image.png.6ff02e09508eb4bd5f75551fc9beb1a9.png 
Witam, mam pytanie czy można podłączyć nowy piec przez stary by mieć dodatkowy odzysk ciepła? Czy to jest zakazane nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat wiem że nie można podpiąć 2 kotłów pod 1 przewód kominowy. 
Piec dodatkowo bym uszczelnił. Jak sprawa wygląda technicznie oraz prawnie co powiecie. 

Opublikowano

Niska temperatura spalin może zabić ciąg kominowy i zacznie wykraplać wodę w drugim kotle i kominie. Zobacz z czego są budowane kotły kondensacyjne i kanały odprowadzania spalin.

Opublikowano

Witaj kolego @pracownik2 na forum Info - Ogrzewanie.
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale zadałeś na forum bardzo irracjonalne zapytanie.

1 - poznaj jakie są różnice, pomiędzy piecem a kotłem

2 - zapoznaj się z procesem przekazywania energii cieplnej z jednego obszaru do drugiego.
Odbywa się to na trzy sposoby: konwekcja, przewodzenie i promieniowanie.

3 - zapoznaj się z zjawiskiem przepływu laminarnego (przepływ uwarstwiony) strugi spalin.
Jest to zjawisko negatywne, powodujące obniżenie sprawności cieplnej kotła.

4 - jak już "polubisz" kotłownie, to można się zastanowić nad wdrożeniem systemu "recyrkulacji spalin". 
Recyrkulacja spalin polega na ponownym wprowadzeniu części spalin, które już opuściły komorę spalania, do komory paleniskowej. 
Spaliny te są mieszane z świeżym powietrzem dostarczanym do kotła, co prowadzi do obniżenia temperatury w komorze spalania i poprawy warunków spalania oraz pozwala na obniżenie emisji tlenków azotu (NOx) i innych szkodliwych związków, które powstają w czasie procesu spalania.  

Opublikowano

Rozumiem  ale chodzi mi o kwestie prawną normową czy jest to dozwolone  źle dobrałem słowa
wentylator wyciągowy na kominie załatwi sprawę   a kołnierz w kominie rozwikła sprawę  kondensatu którego wpuścić będzie trzeba do kan.   Przez piec przejdą spaliny +- 80 C  czad unosi się do góry powinien być wypychany  dodatkowo pierwszy kocioł nazywany nieoprawnie (piecem) choć jak zdejmę ocieplenie to będzie promieniował w pomieszczeniu.   pytanie czy  będzie za zimny strumień spalin i czy do jest dozwolone .   wystarczy mi odzysk do 2 obiegu z buforem temp. może być 35  na podłogę starczy w wiatrołapie.
jakie zagrożenia wiążą się z tym pomysłem .   Zawsze w czasie wojny można będzie zapalić , a teraz cieszyć się ciepłem z pedetu.   

Dla mnie najważniejsza kwestia to prawna .   Wykonanie i badanie rozbudowanie eksperymentowanie i obserwacja  skutków to dalszy etap na razie chciałbym wiedzieć czy można prawnie to zrobić  np. jak przyjdzie kominiarz lub inna soba to się nie doczepi np  że jest podłączony ((piec))kat 4 wsunie jest kat 5  a 4 jest tylko (odbiornikiem  dodatkowym ciepła).