Gundolf93 Opublikowano 13 Czerwca #1 Opublikowano 13 Czerwca Cześć wszystkim. Mój bojler elektryczny dokonał żywota przez co jestem jakiś czas zmuszony do przepalania w piecu dla ciepłej wody użytkowej. Niestety Po przepaleniu drewnem jakieś 30-40 min woda następnego dnia jest już chłodna, a nawet po jednej dłuższej kąpieli. Podejrzewam że ma to związek z obiegiem grawitacyjnym C.W.U -> piec, ponieważ grzejniki mam wyłączone za pomocą zaworu (widoczny na zdjęciu w niebieskiej ramce). 1. Który z zaworów oznaczonych czerwoną ramką muszę zakręcić aby zatrzymać obieg grawitacyjny? Myślę nad zakręceniem górnego - i czy musi odbyć się to po zakończeniu palenia czy jeszcze w trakcie gdzie na piecu jest np 70 stopni? 2. Posiadam jedną pompę obiegową CO na zasilaniu- czy w przypadku palenia wyłącznie na CWU musi ona chodzić, czy grzać wyłącznie grawitacją? Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi, pozdrawiam Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 13 Czerwca #2 Opublikowano 13 Czerwca Generalnie nigdy na wyjściu z kotła nie powinieneś mieć zaworów.I dobrze kombinujesz by zakręcić zawór jak bojler się naładuje ale dopiero gdy kocioł zostanie całkowicie wygaszony. W przeciwnym razie możesz sobie zrobić sobie tylko kłopotów narobić. Wybuchający kocioł potrafi przestawić ściany.Wezwij hydraulika by założył ci osobną pompę dla cwu i zawór zwrotny. Osobną pompa tylko dlatego że ta jedna wspólna może nie otworzyć zaworu zwrotnego w okresie zimowym. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi