Aciek1 Opublikowano 20 Maja #1 Opublikowano 20 Maja (edytowane) Witam czy mógłby ktoś podpowiedzieć gdzie szukać rozwiązania mojego problemu? Otóż problem polega na grzaniu się kabli w grzałce elektrycznej do bojlera od ciepłej wody cwu Jeden przewód nagrzewa się aż topi izolacje i przez to często wyrzuca zabezpieczenie 16A które znajduje się w środku grzałki, przewody siedzą solidnie a mimo to przewód jest gorący że prawie parzy .. tak ma to wyglądać czy coś jest nie tak z sama grzałką? Edytowane 20 Maja przez Aciek1 Cytuj
sambor Opublikowano 20 Maja #2 Opublikowano 20 Maja Tu trzeba poprawić połączenia przewodów w tej kostce, jest zły styk i tam się nagrzewają przewody. A ten bezpiecznik to zabezpieczenie przed nadmiernym wzrostem temp w bojlerze, więc dodatkowo coś z regulacją temp wody grzanej. Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 20 Maja #3 Opublikowano 20 Maja Dwa przewody doprowadzające napięcie z przewodu neutralnego, przegrzewają się na styku konektora żeńskiego i konektora męskiego grzałki elektrycznej. Tam w tym miejscu jest wszystko bardzo mocno przegrzane. Podwójne zabezpieczenie nadmiarowo-prądowe, jest moim zdaniem w dobrym stanie technicznym. Cytuj
carinus Opublikowano 20 Maja #4 Opublikowano 20 Maja Te połączenia na wsuwanych konektorach to największe dziadostwo jakie możemy spotkać. W poprzedniej grzałce też potopiły się koszulki ochronne na konektorach. Teraz mam grzałkę 3-fazy i zamiast konektorów są oczka i kabelki zimne. Cytuj
sambor Opublikowano 20 Maja #5 Opublikowano 20 Maja 1 godzinę temu, Andrzej_M_ napisał(a): Podwójne zabezpieczenie nadmiarowo-prądowe, jest moim zdaniem w dobrym stanie technicznym. Bzdura! Na zdjęciu jest bimetaliczny wyłącznik termiczny 85C AK33-85.05 NCx2 16A 250V 85C , a nie wymyślone zabezpieczenie nadmiarowo-prądowe, ono tam nie potrzebne. Wg mnie warto też po za poprawieniem połączeń wymienić ten termik na nowy. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi