Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , zamontowany pellet i dwa buforki po 400l,  miał być jeden ale klient zażyczył sobie dwa ,bo ma palić i drewnem , chciał zostawić otwarty układ więc tak mu zostawiłem a naczynie przelewowe ma około 25-30 l ale w łazience , żeby mu nie wieszać tam baniaka około 60l myślę nad naczyniem przeponowym i spuszczeniu mu ciśnienia na jakieś 0.4 i podłączenia go do buforów Co o tym myślicie ? Instalacja nie duża rury miedz 28 pion , dom 110mkw mysle że aż tyle nie ma zładu i to będzie dawało radę ,nie praktykowałem więc pytam , przeważnie układy zamykam ...pozdro

• Przydało się 1
Opublikowano
2 minuty temu, sambor napisał(a):

Trochę małe to naczynie , ja bym dał ok 50l.

To wiem... dlatego myślę nad przeponowym i czy to dobrze zadziała ,a to na górze bym zostawił 

Opublikowano
Godzinę temu, sambor napisał(a):

Albo jedno, albo drugie.

A czemu nie oba ? Nie zamykając układu ,, Zostawić to na górze niech też pracuje a zład w buforach niech odbiera przeponowe ?

Opublikowano
1 godzinę temu, sambor napisał(a):

Nic nie odbierze, po prostu takie są prawa fizyki, wszystko górą wyjdzie.

Czaje, tylko tak gdybam jeżeli ten ciężar wody w piwnicy 850l ma że jak będzie tylko np.0.2bar  w naczyniu że przy nagrzewaniu tych buforów coś odbierze, nie praktykowałem tego ale gdzieś widziałem kiedyś nie wiem czy działa ale było , nie będę ryzykował bo kawałek drogi tam ,więc wywalam przelewowe i tyle dzięki za podpowiedzi 

Opublikowano

Ciśnienie wody zależy tylko od wysokości słupa wody, a kompletnie nie zależy od jej ciężaru.

Opublikowano

Ja piszę o wodzie.

W basenie na głębokości 2m panuje takie samo ciśnienie, jak w oceanie na głębokości 2m. A ciężar raczej nieporównywalny.

Podgrzewanie wody zwiększa jej objętość. Jak ta objętość zostanie wypchnięta w górę, to ciśnienie się zwiększy, bo zwiększy się wysokość słupa wody. Jak ta objętość pójdzie na boki, to ciśnienie się nie zwiększy, bo nie wzrosła wysokość słupa wody.

Opublikowano

To zły przykład- w oceanie jest woda zasolona, więc na tej samej głębokości , przy tej samej temperaturze, ciśnienie będzie większe.

W instalacji CO przy temp 60C będzie ciśnienie niższe, niż w basenie o temp np 28C.

Opublikowano

Woda "słodka" ma gęstość 1kg/l. Woda słona ma gęstość 1,02kg/l. Dlatego nie pisałem "dokładnie takie samo ciśnienie". I uznałem, że 2 miejsce po przecinku jest marginalną różnicą.

O reszcie pisałem. Z resztą, to nie mój "pomysł", tylko Blaise Pascal-a.