Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł SEKOM Technix Pell Lux 19 kW + TIMEL SKZP-05 jakie nastawy

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Kijasr,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry Wszystkim 😃

Zainstalowali mi nowy kocioł firmy SEKOM, Technix Pall lux 19 kW ze sterownikiem TIMEL SKZP-05. Czy mógłbym prosić Was o podzielenie się waszymi nastawami tego sterownika. 

Chcę popróbować czegoś wiecej niż nastawy fabryczne. Palę tylko pelletem Olczyk bo taki kupiłem 1 pallete. Byłbym zobowiazany.

Opublikowano (edytowane)

Sterowniki sa ustawiane pod względem parametrów spalania pod dana moc kotła

Nie trzeba wiercić i grzebać, co najwyżej pod swój pellet delikatnie 2-3sekundy rozciągnąć pauzę podawania czy o drobną wartość skorygować nadmuch max +,- 2-3 biegi

Jak aktywowałeś czujnik pokojowy a go nie masz, to wywali błąd. Trzeba wyłączyć jego obsługę

Jak masz czujnik pokojowy, to w zależności od tego jaki on jest tj uniwersalny termostat czy firmowy panel czy firmowy czujnik pokojowy przewodowy czy radiowy - trzeba w odpowiednim miejscu podłączyć oraz w odpowiednim miejscu aktywować - instrukcja

Edytowane przez Pieklorz
  • Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 30.03.2025 o 13:33, Pieklorz napisał(a):

Sterowniki sa ustawiane pod względem parametrów spalania pod dana moc kotła

Nie trzeba wiercić i grzebać, co najwyżej pod swój pellet delikatnie 2-3sekundy rozciągnąć pauzę podawania czy o drobną wartość skorygować nadmuch max +,- 2-3 biegi

Jak aktywowałeś czujnik pokojowy a go nie masz, to wywali błąd. Trzeba wyłączyć jego obsługę

Jak masz czujnik pokojowy, to w zależności od tego jaki on jest tj uniwersalny termostat czy firmowy panel czy firmowy czujnik pokojowy przewodowy czy radiowy - trzeba w odpowiednim miejscu podłączyć oraz w odpowiednim miejscu aktywować - instrukcja

Cześć, Pieklorz proszę o pomoc w doborze kotła na pellet, zdecydowany jestem na Sekom technix z palnikiem Sv300 + skzp05 +bufor ok 500l. Wg cieplowlasciwe zapotrzebowanie mam 9.8kw (co+cwu) na 223mkw powierzchni. Proszę o informację czy jak wezmę kociol 12kw bedzie odpowiedni czy lepiej wziąć 15kw?

Opublikowano

@barek161

Wg mnie 12kW

Ja mam starszy dom tak sobie z izolacją tj lata 80te końcówka i jest 5cm wełny między ścianami, dach docieplony styropapa 10cm, okna są dwuszybowe, stara instalacja.

Łącznie grzeje 270mkw z czego ok 210 dom a pozostała część to ogrzewany, wyższy garazo-magazyn bez ocieplenia, dach płyta obornicka... Spokojnie 19kW daje radę a jakby żona nie krzyczala za głośno, to wstawiłbym 15kW , bo wiem, że u mnie byłby wystarczający.

Opublikowano

Kocioł po 2 tygodniach zaczyna smolić na ściankach i wymienniku. Pellet ten sam cały czas DPP. Jest jakiś sposób wg Was na to ? Napowietrzanie przez Zetkę jest dobre. Nad palnikiem mam włożoną blachę niby deflektor który można wyjąć. Piec po osiągnieciu zadanych nastaw przechodzi w tryb czuwania eko ale nie wygasza sie i jak otwrzę komorę palnika to mocne zadymiona jest. 

Opublikowano

To nastaw tak by się wygaszał. Ja na ekogroszku mam tryb pellet i wygasza mi się bez problemu. W trybie ekogroszek przechodził mi w stan czuwania.
Temperaturę mam ustawioną na 55 stopni + korekta pogodowa +3. Histereza 16 stopni. Po osiągnięciu 71-75 stopni przechodzi w tryb wygaszenia, który trwa 30 minut i podbija jeszcze temperaturę o 3-5 stopni. Wygaszony kocioł czeka aż temperatura spadnie 55 stopni i się odpala.

Opublikowano

nie masz czasem tak, że w trybie "czuwanie eko" kocioł masz wygaszony, ale tli się jeszcze to co zostało na palniku?

jak masz ustawione

zapalarka > dopalanie czas

zapalarka > powietrze

po wygaszeniu zawsze chwilę jeszcze się dymi

Opublikowano

Nastawy ma jak na zdjęciach. Co można zmienić na lepsze ? Bojler wyłączyłem.

img_2.jpg

img_20250412_200233_041.jpg

img_20250412_200239_099.jpg

img_20250412_200244_921.jpg

img_20250412_200253_193.jpg

img_20250412_200309_210.jpg

img_20250412_200323_076.jpg

img_20250412_200335_759.jpg

Nie mam podlaczonego czyjnika pogodowego, ani pokojowego. Głowice termo na wszystkich grzejnikach plus trochę podlogówki.

img_20250412_200340_246.jpg

img_20250412_200353_627.jpg

img_20250412_200407_607.jpg

img_20250412_200411_896.jpg

img_20250412_200418_639.jpg

Opublikowano

Czy ruszt od czasu do czasu jest czyszczony (drożność dziurek napowietrzających) oraz czy pod rusztem jest czasem czyszczone?

Opublikowano

Kocioł mam od 2 tygodni i wczoraj czyściłem całość. 

Opublikowano

Namieszane z pompą kotłową.

W skrócie:
Pompa kotłowa
Wyłącz , gdy zbędna 1
Min temp powrotu dajesz wysoko np. 75st.C (aby chodziła zawsze, jak aktywne obiegi grzewcze)
Histereza może zostać 2st.C
Temp załączenia dajesz wyżej 45st.C

Teraz najważniejsze w sekcji instalacji
Powrót
Tutaj OCHRONA ma być NIEAKTYWNA  (dając na aktywna mieszacz wierci mieszaczem, co jest bez sensu przy zaworze 4d. Pmpa kotłowa ma tylko chodzić tak długo, jak aktywne będą obiegi grzewcze)

Opublikowano

Przygoda z dzisiejszego wieczoru. Wracam z pracy, wchodze do kotłowni, drzwiczki wyczystki kominowej otwarte na maxa, sadza wokół pieca. Otwieram popielnik, a tam na wyskoś 15 cm niedopalony surowy pellet. Całe pomieszczenie zadymione. Posprzątałem, wyczyściłem wszystko po wcześniejszym rozmontowaniu palnika. Wiadro surowego lekko nadpalonego peletu poszło pod drzewka owocowe. Kocioł wyłaczyłem. Podejrzewam, że pellet był lekko zawilgocony.

Opublikowano

Po co włączona jest ochrona powrotu jak masz pompę kotłową?

W teście ognia ustaw dawkę 70.
A w rozpalniu zmniejsz na 70.
Powietrze podnieś na 40
Spaline na 8.