Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W tym roku modernizuję kotłownię i potrzebować będę bufora 1000l i tu moje pytanie/prośba o porady: czym kierować się przy wyborze buforu poza oczywiście ceną?

A po zakupie, czy jest sens ładować instalację wodą destylowaną albo czymś podobnym? Osobiście wydaję mi się to być przesadą ale... Ja tam się nie znam.

Z góry dzięki.

Opublikowano
9 godzin temu, ŚnieżnyKocioł napisał(a):

czym kierować się przy wyborze buforu poza oczywiście ceną?

Rozmiarem, aby zmieścił się w miejscu docelowym. Również trzeba wziąć pod uwagę rozmiar drzwi i ewentualne zakręty aby bufor do miejsca docelowego dostarczyć.

Najlepiej zalać bufor przefiltrowaną deszczówką.

Opublikowano

@kreciq21 z przejściem problemu nie będzie, sufity wysokie a drzwi szerokie. A przefiltrowana woda ze studni też da radę czy deszczówka ma jakieś lepsze właściwości?

Opublikowano

Deszczówka ma to do siebie, że ta woda jest miękka.

Zwykła woda też jest dobra. Jak masz podłogówkę to dolewasz inhibitor, aby rotametry nie ściemniały.

• Lubię to 1
Opublikowano
20 godzin temu, ŚnieżnyKocioł napisał(a):

Witam,

W tym roku modernizuję kotłownię i potrzebować będę bufora 1000l i tu moje pytanie/prośba o porady: czym kierować się przy wyborze buforu poza oczywiście ceną?

A po zakupie, czy jest sens ładować instalację wodą destylowaną albo czymś podobnym? Osobiście wydaję mi się to być przesadą ale... Ja tam się nie znam.

Z góry dzięki.

Do Attack 25 kW ten buforek 1000 l za mały będzie.

Opublikowano

@Tuptus czyli kocioł da więcej ciepła niż bufor jest w stanie odebrać? To jaki powinien być minimum 1500l? W specyfikacji kotła jest podane minimum 1000l

Opublikowano (edytowane)

Kocioł ma 25 kW i aż 200 l pojemności komory na drewno więc połową załadunku nabijesz bufor np suchym bukiem, a połowa komory to nie najlepsza sytuacja do wytworzenia ładnego holzgaz.

Dla porównania ja mam 23 kW, komora ma 102 l i 1600 l wody w buforach + ok 400 l w instalacji i zimą jednym szczelnym załadunkiem suchego buka/dębu nabijam bufory, jednocześnie chodzi pompka CWU do 65° i idzie ogrzewanie 44° - 46° na grzejniki w chacie 160m² bez ocieplenia przy temp na zewnątrz -5°. Jak było poniżej -10° to 1,5 do 2 wsadu i temperatura na grzejniki 48°.

Teraz już wiosna więc co 24h ( bufory startują od ok 35%) jeden lekki wsad brzozy bez upychania z małym grzaniem domu 42 - 44° na grzejniki (pokojówka włącza/wyłącza bo ciepło na dworzu) i suszarni na pranie oraz CWU ( wody trochę idzie - 6 osób).

W HTV zalecana w DTR pojemność bufora przy twardym drewnie wynosi 1700 l . 

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano

Nie skłaniam się do żadnej firmy, bo to jest każdego indywidualne podejście.

Dla mnie jest to zwykła beczka z czarnej stali z wodą, więc koszt 4k za 1000l wydaje się już spory.

Są na rynku bufory w wyższych cenach napędzane wszechobecnym marketingiem z lepszym ociepleniem, z inaczej wyprowadzonymi króćcami, ale czy warto płacić za nie 7 czy 10 k ?

Na pewno trzeba zwrócić uwagę na pojemność netto, bo producent pisze 1000l a faktycznie dostaje się 890l.

Ja mam u siebie bufory Defro 800 l, a to ze względu na cenę (ktoś nie odebrał i 2 mam w cenie 1).

Polecam poczytać w wolnej chwili

https://czysteogrzewanie.pl/jak-to-sie-robi/bufor-ciepla/

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Ja bym poszukał takiego który ma wewnątrz przy króćcach przyspawane "kierownice". Z reguły są 2 kolumny po 4 króćce, to te 2 rzędy górne kierują wodę do góry a 2 dolne do dołu. Ułatwiają one uwarstwienie wody i nie mieszają jej w srodku