Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Skuteczne i efektywnie grzanie domu i CWU.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie. jakim waszym zdaniem jest efektywnie grzanie domu i cwu. Czy najpierw zagrzać dobrze bufor i dopiero puścić na grzanie domu i cwu czy to nie ma żadnego sensu i od razu grzać dom i cwu. Posiadam od paru miesięcy piec blaze practik 25kw do tego 2 bufory po 500l równolegle i do tego 500l cwu. 100% grzejniki. 240m dom. obecnie pale i grzeje od razu ale może ten drugi sposób lepszy. Nie posiadam termostatu pokojowego ale rozmyślam dokupić. Mam tylko jeden obieg w całym domu. Może ktoś nakieruje jak palić efektywnie.

Jeśli taki temat był to proszę mnie nakierować. Ale wolał bym temat ciągnąc u siebie każdy ma inna instalacje.

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Grzej w kolejności, jakie masz priorytety.

Jeżeli chcesz najpierw grzać bufory, grzej bufory. Jeżeli CWU, grzej CWU. Jeżeli chcesz mieć jak najszybciej ciepło w domu, grzej CO. Od ciebie zależy, co wybierzesz. Dla efektywności nie ma to znaczenia, bo są bufory.

Jak nie masz zaworu 3d dla grzejników, to polecam taki zamontować i grzać bufory do wyższych temperatur. Efektywność spalania wzrośnie.

Edytowane przez kreciq21
Opublikowano

Bufory sa instalowane do uloženia nadwyžki energii produkowanej kotlom przy grzaniu i po wygaszeniu kotla ich celom jest nakierowac uložonej energii w grzanie i wydlužanie ogrzewania domu.Nie tam tajemnicy,czy magii.

Opublikowano
5 godzin temu, kreciq21 napisał(a):

Grzej w kolejności, jakie masz priorytety.

Jeżeli chcesz najpierw grzać bufory, grzej bufory. Jeżeli CWU, grzej CWU. Jeżeli chcesz mieć jak najszybciej ciepło w domu, grzej CO. Od ciebie zależy, co wybierzesz. Dla efektywności nie ma to znaczenia, bo są bufory.

Jak nie masz zaworu 3d dla grzejników, to polecam taki zamontować i grzać bufory do wyższych temperatur. Efektywność spalania wzrośnie.

Ok dziekuje za odpowiedz. Mam wstawiony zawór 3d i jak pisałem mam w planach dokupić termostat pokojowy od kotła blaze czy on wystarczy bo bardzo szybko to ciepło ucieka w grzejniki i dosłownie w 2 do 3 godzin po paleniu bufory juz zimne a w domu za ciepło obecnie bufory nie zdąża sie naładować sama góra tylko do 70C a reszta dobija do 45c na grzejniki puszczam dosyć dużą temperature bo 50C mam podpiwniczenie i dużą klatke schodową i ją musze dogrzewać bo tam chłodniej. Lub Może ktoś poleci jakiś automat do bufora by można nim sterować ciepłem na dom oczywiście w przystępnej cenie podobnej do oryginalnego termostatu pokojowejo od blaze.

Opublikowano

Zobacz Tech i-1. Również można do niego podpiąć pogodówkę, więc sam obniży temperaturę na grzejniki, jak będzie cieplej na zewnątrz (ustawiana krzywa grzewcza).

Do tego jakikolwiek termostat 2-stanowy i będzie działać.

Opublikowano (edytowane)

Praktik nie wyposažony sterowaniem zaworu 3/4 D ? Z pogodowka i stykom na zwykly termostat?Polecam bardziej zainstalowac mocniejszych grzejnikow na miejscach problemowych zamiast pusczania zbyt wysokiej temperatury w caly obieg,50 to u mnia przy minus 13.

Edytowane przez bercus