Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

może to głupie pytanie ale chciałem się dowiedziec czy piec z podajnikiem można rozdzielic tzn odkrecic od pieca zasobnik? Chodzi o to ze mam male drzwi od kotlowni i caly mi nie wejdzie?

Z góry dzieki za odp. Pozdrawiam

Opublikowano

"Nie ma takiego wagonu, którego nie da się odczepić" :huh: , a tak poważnie to ja też musiałem odkręcić zasobnik od podajnika i podajnik od pieca, trzeba tylko uważać na uszczelnienie przy ponownym przykręcaniu. U mnie nie było problemu.

Opublikowano
Witam,

może to głupie pytanie ale chciałem się dowiedziec czy piec z podajnikiem można rozdzielic tzn odkrecic od pieca zasobnik? Chodzi o to ze mam male drzwi od kotlowni i caly mi nie wejdzie?

Z góry dzieki za odp. Pozdrawiam

Oczywiście że można :huh:

Tylko pamiętaj

-odkręć dmuchawę jak jest nisko (szkoda uszkodzić u mnie jest bardzo nisko)

-odkręcasz zasobnik(tu powinna być uszczelka)

-odpinasz czujnik z podajnika

-wyciągasz żeliwo z retorty

-jak nieobrotowa to wklejona na silikon 1300 stopni

-jak obrotowa to leży raczej bez dodatkowego uszczelnienia

-odkręcasz np.4 śruby luzujesz nóżke podajnika

Szczegóły znajdziesz w DTR Dokumentacja Techniczno Rozruchowa ;)

Składanie polecam wspak haha nie zapomnij o silikonie złóż tak aby nie było fałszywego powietrza po montażu bo mogą być problemy.

Opublikowano

Wielkie dzieki za odpowiedzi... Widze ze mila atmosfera panuje na tym forum... :)

Jeszcze chcialbym sie dowiedziec cos na temat kotłow z podajnikiem, nie za duzo wiem na ich temat ;) Dopiero na nastepny sezon planuje zmienic piec. Nie bardzo wiem jaki wybrac, najlepiej zeby nie byl za drogi i nie za wysoki poniewaz mam niska kotłownie, dom mam ok. 230 m, nieocieplony, instalacja na grawitacji z lat 80-tych. Nie koniecznie musi byc z podajniekiem, najbardziej zalezy mi zeby obsluga byla gora 2 razy na dobę... Prosze o porade :huh: