chrobry Opublikowano 24 Stycznia 2010 #1 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Witam ! Forum czytam od jakiegoś czasu, jest tu wiele schematów instalacji co i powoli przymierzam się do opracowania swojego. Chciałbym swój przyszłościowy kociołek (bedzie to chyba ling duo 15kw) zaprząc w układ zamkiety, zabezpieczając np dodatkową weżownicoą schładzającą (a moze inny pomysł?). Mam do was pytanie, czy jest sens ? Mam już zakupiony UPS dedykowany pod zasilanie kotła wraz z duzym akumulatorem. Rozwiązanie z wymiennikiem płytowym odpuszczam. Z gory dzieki za pomoc. Cytuj
yozik Opublikowano 24 Stycznia 2010 #2 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Jeżeli w układzie zamkniętym to koniecznie wężownica schładzająca i zawór bezp. bo jak to mówią "jest dobrze dopóki jest dobrze". Teoretycznie takie piece mają rozbudowane zabezpieczenia ale zawsze trzeba wziąć pod uwagę że może zdarzyć się coś nieprzewidzianego. Cytuj
Mecenas Opublikowano 24 Stycznia 2010 #3 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Wężownicę musisz mieć żeby być w zgodzie z przepisami. Zdrowym rozsądkiem zresztą też. Ja radziłbym dodać układ nadzorujący pracę sterownika kotła, czy nie nastąpiło zawieszenie lub sklejenie styków przekaźnika i dmuchawa lub podajnik nie pracuje zbyt długo. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi