Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Od niedawna uczę się nowego ogrzewania jest to ogrzewanie gazowe z piecem buderus. Ogrzewanie na domu jest podłogowe. Pytanie mam temperatura na piecu jest ustawiona 40 stopni na sterownikach w pokojach po 21 tylko łazienka ma 24 martwi mnie nagle takie duże zużycie gazu za 1000 zł przy nie całym 100m domu gdzie jest to nowe budownictwo ocieplone. Sąsiedzi mają ustawione tak samo a rachunki dwa razy mniejsze gdzie szukać przyczyny 

Opublikowano

@Mateusz09 Czy jest duża różnica w zużyciu CWU przez Ciebie a u sąsiadów? Czy masz zamontowaną cyrkulację na CWU? Jeśli jest to ogrzewanie wyłącznie podłogowe, to dlaczego jest ustawiona tak wysoka temperatura zasilania na kotle - 40stC?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.01.2025 o 14:38, WŁ20 napisał(a):

@Mateusz09 Czy jest duża różnica w zużyciu CWU przez Ciebie a u sąsiadów? Czy masz zamontowaną cyrkulację na CWU? Jeśli jest to ogrzewanie wyłącznie podłogowe, to dlaczego jest ustawiona tak wysoka temperatura zasilania na kotle - 40stC?

Witam uczę się dopiero podłogówki nigdy nie miałem zmniejszyłem już stopnie na piecu z 40 na 33 ale teraz dogrzewanie pomieszczeń zajmuje mu więcej czasu 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Bo kocioł ma pracować jak najdłużej z jak najmniejszą mocą, te wszystkie sterowniki on/off do pomieszczeń też często psują ekonomię.

Edytowane przez szakallo
Opublikowano

Sprawdź w dok kotła jaka jest jego minimalna moc na propanie, często jest sporo większa niż na kotle na gaz ziemny.

Jak masz czujnik temp zewnętrznej to ustaw pracę kotła wg krzywej grzewczej.

Sporo też zależy od samego projektu i wykonania podłogówki. izolacji rur od gruntu i izolacji budynku.

Opublikowano

Wystarczy że ma rury od cyrkulacji położone w byle jakiej izolacji na samym chudziaku i cyrkulacja gania całą dobę wodę z zasobnika