Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Wam,

jestem w trakcie organizowania pozwolenia na budowę domu, powierzchnia 230 m2 (+ garaż 40m2).

Od jakiegoś czasu edukuję się na Forum odnośnie wyboru ogrzewania, jednak to czas w którym się poddaję - bo im więcej czytam tym mniej wiem.
Chcę zrobić ogrzewanie podłogowe i rekuperację.

W ostatnim czasie byłem już zarówno przekonany do pelletu, jak i do pompy, jednak do tej pory nie mogę podjąć decyzji.
Pompa wydaje się bardziej bezproblemowym i bezobsługowym rozwiązaniem, jednak przerażają koszty instalacji gruntowej.
Często także pada w dyskusjach, że ciężko polegać na niej jako na jedynym źródle.

Pellet natomiast - miałem pomysł na pellet + owies, jako że mogę mieć do tego niemalże bezkosztowy dostęp, jednak tutaj znowu wiele znajduję informacji o problemach z kotłami i, krótko mówiąc, mało czystej obsłudze tego.

Koszta grają nieco mniejszą rolę, jednak też nie jestem zwolennikiem, żeby się zastawić aby zrobić np. PC+PV.
Liczę się z tym, że ta instalacja może się "nigdy" nie zwrócić, co skłania mnie zaś do kotła.
Może rozwiązaniem byłby kocioł pelletowy + pompa powietrzna?

Podpowiedzcie proszę, bo ja zazwyczaj nie mam problemu z decyzyjnością - tak w tym przypadku bardzo się z tym męczę 🙂

Opublikowano

Pompy super się sprawują w domach pasywnych z rekuperacją, sam mam docieplenie 15 cm ścian z 2015 na dziś to mało 20 cm minimum. Teoretycznie ja potrzebuję 85 kWh na 1 m2 rocznie a pasywny 15 kWh. To teoria a praktyka u mnie to 105 - 115 a grzeję gazem na 23 stopnie. Jeśli piec wywinie orła to idę w pompę powietrze - powietrze kwestia 5 może 10 lat.

Opublikowano

Na pewno lepsza ale droższa a ja już mam trochę lat i bym brał powietrzną. Jak ktoś młody, rozwojowy niech weźmie według uznania gruntową. I te 70 kWh to teoria pomnóż x 1,33 to coś koło 100 się zakręci. Zawsze jakiś mostek termiczny, okno nieszczelne a to trzeba przewietrzyć bo ktoś nasmażył kiełbasy z cebulą i ciepło ucieka. Kolega montował gruntową z 15 lat temu wtedy to było coś koło 40 tysięcy.