Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.
Na poczatku sezonu grzewczeggo zesul mi sie stary piec na ekogroszek 3 klasy 25kw. ogrzewał on 2 budynki 220m i 140m i spalał około 1.5t/1.8t na miesiac.
udalo mi sie zdobyc na szybko piec firmy kostrzewa fuzzy logic 1. Mozna w nim palic ekogroszkiem, pelletem albo drewnem. W zwiazku z tym ze mialem juz palenisko pod pellet to juz przy nim zostalem. piec pozbawiony jest wielu czujnikow a nikt nie chce przyejchac i pomoc wiec zostalem sam ze soba 😛 
jesli chodzi to srednie spalanie opalu wychodzi na poziomie 2ton miesiecznie ALE piec dziala od 17 do godz 9 czyli 2/3 doby a poprzedni piec wlaczony byl non stop.
wiem ze kalorycznosc pelletu i wegla jest zupelnie inna i to normalne ze pelletu bedzie schodzic wiecej w szczegolnosci ze efektywnosc tego peica przy pellecie to 15kw....

do sedna:
piec niezbyt chcial wchodzic w tryb podtrzymania/ histereza?? dochodzi o 60 C ale non stop sie pali i nie zamierza przestac 😛 to jet problem numer 1
ustawilem go troszeczke inaczej-  wczesniej podawal 3.3s/10s i uzywal fuzzy logic z dmuchawa na poziomie 40/50
teraz troche pokombinowalem i ustawilem go ze podaje 4sekundy i ma 10sekund przerwy. chyba dobrze lapie temperature ale chcialem zapytac sie o plomien bo to dosyc istotne w procesie spalania. Wczesniej byl niski i chaotyczny
teraz jest wysoki jasny w zalaczniku wyslam zdjecie. 
Dziekuje za kazda porade

plomien.png

Opublikowano

Obserwuj ściany kotła, jak będą się zabielać to odciagniesz trochę powietrza, tak samo sprawdź czy nie wyrzuca niedopalonych resztek pelletu. Zmian nie dokonuj jednocześnie tzn. reguluj albo płomień albo czas podawania. Ja fuzzy logic omijałem.