Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat kotłowni z kotłem na pelet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , czy mogę liczyć na waszą pomoc mianowicie uzbrojenia kotłowni z udziałem kotła na paliwo stałe typu pelet , czy przy tym schemacie czegoś brakuje , czy on jest prawidłowy ?

Screenshot_2024-11-28-19-56-37-36_a23b203fd3aafc6dcb84e438dda678b6.jpg

Opublikowano

Zawór 3d na powrocie nie jest potrzebny, zamiast tego cwu tak jak masz, na samej górze, powrót cwu na samym dole, później zasilanie grzejników i powrót kolejny od dołu, trzecie, zasilanie podłogówki, bo najniższa temp potrzebna i powrót kolejny, czyli trzeci od dołu. Te sprzęgła mają jedną wadę, powinno być zasilanie na samej górze a powrót na środku, pomiędzy zasilaniami a powrotami, ale może też będzie ok. 

Opublikowano

Przecież Zawór 3 drogowy jest do ochrony powrotu kotła 

Opublikowano

Tak, ale mając sprzęgło, masz już ochrone, u mnie na powrocie jest praktycznie taka sama temperatura jak na zasilaniu, a pompy za sprzęgłem sobie pracują oddzielnie. 

Opublikowano

To jest sprzegło z kierownicą  przepływu w środku , czy to coś zmienia ?

Opublikowano

Zmienia tyle że musisz mieć chyba zrobione tak jak na schemacie. 

Opublikowano

Chodzi o kolejność  poszczególnych odbiorników czy o pompę na powrocie ?

Tak ogólnie to wielkie dzięki za zainteresowanie się tematem 

Opublikowano

Rozumiem że ten schemat jest od producenta tego sprzęgła? Kolejność jest dobra, tak ma być, pompa na powrocie też, powinny być jeszcze zz na każdym powrocie. 

Opublikowano

Zawory zwrotne wbudowane  są w kazdą grupę pompową 

Czy  przy tym schemacie jeszcze czegoś brakuje ? Czy przy zasobniku na cwu nie musiało być naczynie lub  grupą bezpieczeństwa ?

Opublikowano

Według mnie niekoniecznie, wydaje się być wszystko w porządku, może wypowie się tu ktoś jeszcze. 

Opublikowano
4 godziny temu, powagowani napisał(a):

.... Czy przy zasobniku na cwu nie musiało być naczynie lub  grupą bezpieczeństwa ?

Na wodzie kotłowej nie , ale na wodzie użytkowej tak . Jeszcze zawór ograniczający ciśnienie na wlocie wody z sieci . Wymagają tego producenci zbiorników CWU do gwarancji

Opublikowano (edytowane)

Racja ale  w przypadku kiedy ciśnienie wody z sieci wodociągowej  przekracza wartość ok 4 bar 

19 godzin temu, lajosz napisał(a):

Na wodzie kotłowej nie , ale na wodzie użytkowej tak . Jeszcze zawór ograniczający ciśnienie na wlocie wody z sieci . Wymagają tego producenci zbiorników CWU do gwarancji

Jak to  nie

" Na wodzie kotłowej nie "

Dobrze rozumiem że sugerujesz żeby nie montować grupy bezpieczeństwa przy kotle ?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Chodziło mi o jeszcze jedno oprócz tego na schemacie . Źle się wyraziłem . Resumując Potrzeba dwa - nastawione na rożne ciśnienie robocze

Opublikowano

I co panowie ktoś coś  jeszcze doradzi ? Na pewno jest tu ktoś  kto zna temat od podszewki