powagowani Opublikowano 16 Grudnia 2024 #1 Opublikowano 16 Grudnia 2024 Witam , czy mogę liczyć na waszą pomoc mianowicie uzbrojenia kotłowni z udziałem kotła na paliwo stałe typu pelet , czy przy tym schemacie czegoś brakuje , czy on jest prawidłowy ? Cytuj
Jareknb Opublikowano 16 Grudnia 2024 #2 Opublikowano 16 Grudnia 2024 Zawór 3d na powrocie nie jest potrzebny, zamiast tego cwu tak jak masz, na samej górze, powrót cwu na samym dole, później zasilanie grzejników i powrót kolejny od dołu, trzecie, zasilanie podłogówki, bo najniższa temp potrzebna i powrót kolejny, czyli trzeci od dołu. Te sprzęgła mają jedną wadę, powinno być zasilanie na samej górze a powrót na środku, pomiędzy zasilaniami a powrotami, ale może też będzie ok. Cytuj
powagowani Opublikowano 16 Grudnia 2024 Autor #3 Opublikowano 16 Grudnia 2024 Przecież Zawór 3 drogowy jest do ochrony powrotu kotła Cytuj
Jareknb Opublikowano 17 Grudnia 2024 #4 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Tak, ale mając sprzęgło, masz już ochrone, u mnie na powrocie jest praktycznie taka sama temperatura jak na zasilaniu, a pompy za sprzęgłem sobie pracują oddzielnie. Cytuj
powagowani Opublikowano 17 Grudnia 2024 Autor #5 Opublikowano 17 Grudnia 2024 To jest sprzegło z kierownicą przepływu w środku , czy to coś zmienia ? Cytuj
Jareknb Opublikowano 17 Grudnia 2024 #6 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zmienia tyle że musisz mieć chyba zrobione tak jak na schemacie. Cytuj
powagowani Opublikowano 17 Grudnia 2024 Autor #7 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Chodzi o kolejność poszczególnych odbiorników czy o pompę na powrocie ? Tak ogólnie to wielkie dzięki za zainteresowanie się tematem Cytuj
Jareknb Opublikowano 17 Grudnia 2024 #8 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Rozumiem że ten schemat jest od producenta tego sprzęgła? Kolejność jest dobra, tak ma być, pompa na powrocie też, powinny być jeszcze zz na każdym powrocie. Cytuj
powagowani Opublikowano 17 Grudnia 2024 Autor #9 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zawory zwrotne wbudowane są w kazdą grupę pompową Czy przy tym schemacie jeszcze czegoś brakuje ? Czy przy zasobniku na cwu nie musiało być naczynie lub grupą bezpieczeństwa ? Cytuj
Jareknb Opublikowano 17 Grudnia 2024 #10 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Według mnie niekoniecznie, wydaje się być wszystko w porządku, może wypowie się tu ktoś jeszcze. Cytuj
lajosz Opublikowano 17 Grudnia 2024 #12 Opublikowano 17 Grudnia 2024 4 godziny temu, powagowani napisał(a): .... Czy przy zasobniku na cwu nie musiało być naczynie lub grupą bezpieczeństwa ? Na wodzie kotłowej nie , ale na wodzie użytkowej tak . Jeszcze zawór ograniczający ciśnienie na wlocie wody z sieci . Wymagają tego producenci zbiorników CWU do gwarancji Cytuj
powagowani Opublikowano 18 Grudnia 2024 Autor #13 Opublikowano 18 Grudnia 2024 (edytowane) Racja ale w przypadku kiedy ciśnienie wody z sieci wodociągowej przekracza wartość ok 4 bar 19 godzin temu, lajosz napisał(a): Na wodzie kotłowej nie , ale na wodzie użytkowej tak . Jeszcze zawór ograniczający ciśnienie na wlocie wody z sieci . Wymagają tego producenci zbiorników CWU do gwarancji Jak to nie " Na wodzie kotłowej nie " Dobrze rozumiem że sugerujesz żeby nie montować grupy bezpieczeństwa przy kotle ? Edytowane 18 Grudnia 2024 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
lajosz Opublikowano 18 Grudnia 2024 #14 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Chodziło mi o jeszcze jedno oprócz tego na schemacie . Źle się wyraziłem . Resumując Potrzeba dwa - nastawione na rożne ciśnienie robocze Cytuj
powagowani Opublikowano 20 Grudnia 2024 Autor #15 Opublikowano 20 Grudnia 2024 I co panowie ktoś coś jeszcze doradzi ? Na pewno jest tu ktoś kto zna temat od podszewki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi