Dawidoob Opublikowano 28 Listopada 2024 #1 Opublikowano 28 Listopada 2024 Witam wszystkich serdecznie. Czy może mi ktoś wytłumaczyć jak to jest ze średnicami rur miedzianych od sprzęgła hydraulicznego do grzejników. Skorzystałem z tego kalkulatora http://kalkulatorprojektanta.pl/kalkulatory/dobor-srednic-rurociagow-instalacje-wodne. Chciałbym podlaczyc rury miedziane. Moc na parter jaka muszę rozdzielić z pieca to 7.2kW mam 7 grzejników 822W. Temperature zasilania ustawiłem na 55 st. A powrotu na 45 st. Prędkość maksymalna ustawiłem na 0.5 m/s. Maksymalne opory na 100Pa/m Piec mam zasypowy defro. Na forum jest informacja ze powinienem podłączać to do rur 22 lub nawet mniej, a kalkulator wylicza ze najlepiej do rur 28 i większych. Które informacje są prawidłowe? Z góry dziękuję za informację. Pozdrawiam. Cytuj
sambor Opublikowano 28 Listopada 2024 #2 Opublikowano 28 Listopada 2024 Przy takich ustawionych danych wejściowych , to wiadomo że tak będzie. Na dodatek są w twoich parametrach rozbieżności - 7 grzejników o mocy 822W każdy da moc 5754W , a to na pewno zostanie przeniesione przez rurę Cu22 nawet przy takich parametrach przepływu jak podałeś. Dla grzejników liczy się deltę T 15C, a nie 10C. Dla miedzi warunki graniczne to przepływ 0,8m/s i opory przepływu= 300Pa/m, a nie 100P/m. Cytuj
Rozwiązanie Dawidoob Opublikowano 28 Listopada 2024 Autor Rozwiązanie #3 Opublikowano 28 Listopada 2024 Z oporami i prędkością opierałem się na youtubowym filmie Afriso "jak dobrać średnicę rury..." tam wyznaczyli maksymalny opór na 150 Pa/m i przepływ przez miedz na poziomie 0.3m/s. Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj
sambor Opublikowano 28 Listopada 2024 #4 Opublikowano 28 Listopada 2024 Ech to YT! Lepiej tego nie oglądać ani nie słuchać Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi