Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, 

Zamierzam w przyszłym roku wymienić kocioł, grzejniki, część na podłogówkę. 

Dom z lat 90-tych. Pustak - przerwa 3 cm - 1/2 pustak z trzech stron domu. 4-ta strona budynku to styropian 20 cm w grafice.

Dach nowy - wełna 30 cm.

Plan jest taki :

I piętro- zrobić frez w podłodze i włożyć podłogówkę 170 metrów 

Parter- wymienić stare grzejniki na purmo C33 z regulacją i zostawić wyprowadzenie na klimakonwektor. 170 metrów 

Pełna piwnica 205 cm( nie będę ogrzewał). 

W przyszłym roku zamierzam wstawić pellet 30kW + bufor z pełną wężownicą (7m2) 500l i boiler 200l

W przyszłości dołożyć jakaś Chińską pompę ciepła na R290 powyżej 20 kW. 

Gdy dołożę pompę, to podlacze ją pod wężownice w buforze. 

Grzejniki Purmo z trzema płytami grzejnymi i bocznym przyłączem. Gdy dołożę PC, to zamierzam zainstalować klimakonwektor ścienny, podsufitowy na wodę. Regulacja na grzejnikach dlatego żeby nie skraplala się pod nimi woda. Z klimakonwerterem sobie poradzę. 

Trochę poczytałem i mam dylemat co do pieca... Będzie podłączony do bufora. Coś koło 30kw wystarczy. 

Teraz mam Zebca na ekogroszek 25kW, z rusztem wodnym z 2009r. bez bufora i ogarnia z dużym zapasem. Fakt, że instalacja jest stara i pojemna. Dlatego przemawia do mnie bufor. 

W okolicy polecają Defro Gamma i Rakoczy Firemax. Chciałbym żeby piec pasował do całej instalacji. Załączał się bez problemu, był przyjemny w obsłudze. Zamierzam palić dobrym pelletem. Jednak w PL czasem "jest jak jest" i dobrze byłoby gdy zniósł słabej jakości towar. Nie wiem jak ma się sprawa z jakością pelletu w Polsce.

Jeśli koledzy z forum mają jakąś propozycję, będę wdzięczny. 

Hej 

Edytowane przez StaraBasn
  • StaraBasn zmienił(a) tytuł na Dobór kotła do hybrydowej instalacji pellet-pompa ciepła