Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Audyt (opinia) Energetyczna Domu..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

wczoraj odebrałem ten cały audyt czy ocenę energetyczną, taki załącznik wymagany od 2009roku.

Umieszczone w nim informacje troche mnie zdziwiły..

Ogólna ocena zużuwanej energii w moim domu wg skali zamieszczonej jest na zielono-zółtym polu z wartoscia 202kwh/m2

Powierzchnia z regulowana temperatura 200m2 dla t=20C

Jelsi dobrze rozumuje to:

200m2 x 202kwh = 40400kWh

I jesli bym ogrzewał dom prądem to 40400kWh x 0.6zł = 24.240zł pomijając sprawność grzejników elektrycznych.

W tej chwili spalilem ok 2 tony węgla. W domu jest 22C na okrągło. Więc to licznie jest do kitu - moje lub wykonujacego opinie energetyczna.

A moze ja nie tak to licze...?

Badał ktoś ten temat?

pozdrawiam

Opublikowano

tak te całe świadectwa energetyczne to wielka sciema ,budynek na dzin dzisiejszy w dzisiejszych technologiach zuzywa do 120kW /m2 rok ,jesli ty ma ponad 200kW rocznie to albo masz okna drewniane skrzynkowe albo mur z pustaka bez zadnego ocieplenia wtedy wychoddzi tyle ile pisałes na ogrzewanie jesli grzałbys elektrycznie w sposób bezposredni

,świadectwo jako takie powinno być wydawane na podstawie eksploatacji budynku biorąc srednią z kilku lat dla danego budynku inaczej to bedzie i jest ściema ,bardzo łatwo zweryfikowac takie dane jak sie ma kocuioł gazowy lub jest się przyłaczonym do sieci mijskiego zakładu wtedy widac jaką bzdurą są świadectwa energetyczne

Opublikowano
  kufcio napisał(a):
Witam

wczoraj odebrałem ten cały audyt czy ocenę energetyczną, taki załącznik wymagany od 2009roku.

Ogólna ocena zużuwanej energii w moim domu wg skali zamieszczonej jest na zielono-zółtym polu z wartoscia 202kwh/m2

I jesli bym ogrzewał dom prądem to 40400kWh x 0.6zł = 24.240zł pomijając sprawność grzejników elektrycznych.

W tej chwili spalilem ok 2 tony węgla. W domu jest 22C na okrągło. Więc to licznie jest do kitu - moje lub wykonujacego opinie energetyczna.

Badał ktoś ten temat?

pozdrawiam

a ile skasowali za taka opinie?

Opublikowano

Certyfikat energetyczny to typowa utopia unijna. Jestem członkiem Izby Budownictwa i nawet na szkoleniach prelegenci śmieją się z tego. Dla przykładu budynek ogrzewany drewnem o gr. ścian 24 cm z gazobetonu uzyska lepsze parametry niż budynek

dobrze ocieplony ogrzewany węglem, gdyż współczynnik odnawialności paliwa jest jest lepszy w przypadku drewna. I tym podobne brednie.

Pozdtrawiam

Opublikowano

Właśnie czlowiek ktory to robil mowil ze napisze ze pale 50/50 z biomasą bo wyjdzie mi cos strasznego. Zdziwilem sie bo co to ma do rzeczy? zuzycie to zuzycie a co innego koszt.. Interesowalo go nawet jak podgrzewam CWU, ile m2 podłogówki itp.

Zaplacilem mu 350zl.

Dom rocznik 2007, z pustaka keramzytowego 24cm, 10 styropianu i znow 12cm keramzyt. tradycyjny tynk. Okna delta 1,1. Kocioł na paliwo stale z cześciową podłogówką i wymiennikiem cwu 300L

Strasznie to dziwne...

Opublikowano
  kufcio napisał(a):
Dom rocznik 2007, z pustaka keramzytowego 24cm, 10 styropianu i znow 12cm keramzyt. tradycyjny tynk. Okna delta 1,1. Kocioł na paliwo stale z cześciową podłogówką i wymiennikiem cwu 300L

Sprawdzam wynik audytora.

Liczę:

Zużycie energii w ciągu roku przy kotle 18 kW pracującym cały czas pełną mocą:

18 kW x 24 h x 365 dni = 157 680 kWh.

Jeżeli przyjmie się współczynnik wykorzystania kotła 25 % to:

0,25 x 157680 kWh = 39 420 kWh.

Zużycie energii elektrycznej 400 kWh/miesiąc (tyle ja zużywam) x 12 miesięcy = 4 800 kWh na oświetlenie, sprzęt AGD i RTV

39 420 + 4 800 = 44 220 kWh (1)

Przy kotle 16 kW wychodzi

39 840 kWh (2)

Audytor wyliczył roczne zużycie energii między wartościami (1) i (2).

Opublikowano
  emus napisał(a):
Zużycie energii w ciągu roku przy kotle 18 kW pracującym cały czas pełną mocą:

18 kW x 24 h x 365 dni = 157 680 kWh.

W lipcu przy temp. zewnętrznej 30C tez pracuje pełną mocą?:o

Olewam to, po prostu chcą? to dostaną ten papierek. Szkoda tylko ze za te zachciewajki unijne trzeba płacić.

Opublikowano
  kufcio napisał(a):
Szkoda tylko ze za te zachciewajki unijne trzeba płacić.

Dlatego nie ma się pieniędzy na korepetycje z zakresu czytania ze zrozumieniem.

Opublikowano
  kufcio napisał(a):
Witam

Badał ktoś ten temat?

pozdrawiam

witam u mnie wyliczono 232 kwh/m2 na rok i jest to na skali na kolrze zółtym, co mnie również zdziwiło jak odebrałem ten papier i ja zapłaciłem 300,- zł z jakąś bliżej nieokreśloną zniżką

Opublikowano

witam

to swiadectwo to totalna sciema(juz to raz opisywalem:dom 200m2, ytong 25+10cm welny+klinkier.w dachu 30cm welny.okna z 3 szybami.rekuperator.

a i tak baran wyliczyl mi w swiadectwie energetycznym ze mam zapotrzebowanie na energie 344kWh/m2rok-wychodzi na to ze jestem bardzo daleko od domu "energooszczednego".

w rozmowie tel gdy spytalem dlaczego tak duzo wyszlo uslyszalem:" gdyby dom byl przeznaczony na sprzedaz to zapotrzebowanie byloby duzo mniejsze"-dobre prawda biggrin.gif

na dachach sasiadow juz nie ma sniegu a na moim jeszcze trzyma sie 20cm-to pewnie dlatego ze dom zle ocieplony:)