majdan1986 Opublikowano 24 Listopada 2024 #1 Opublikowano 24 Listopada 2024 Witam Chodzi mi o to czy ktoś z was mierzył moc wyjściową z kotła paletowego , bo ja TAK . i okazuję się że jest strasza rozbieżność . otóż moj Lazar 11kw przy ustawieniach fabrycznych i pellecie z górnej półki ( berlinek , poltarex , tp) uzyskuje 6-7 KW ( mierzone na liczniku ciepła certyfikowanym ) będe oczywiście zgłaszał do producenta ale chciałbym poznać wasze opinie . Z drugiej strony mam kocioł DEFro bio slim 10kw w drugim domu i tam moce są na poziomie 12KW ( ten sam pellet ) a spalanie moim zdaniem połowe niższe Cytuj
Pieklorz Opublikowano 24 Listopada 2024 #2 Opublikowano 24 Listopada 2024 (edytowane) Wybuchnąć można śmiechem.. A masz raport z badań albo napisane jak było ustawione na badaniach czy opierasz się na tym, co wyjściowo wprowadził producent sterownika? Masz pojęcie jak wygląda stanowisko badawcze i gdzie się umieszcza dane czujniki zgodnie z wymaganiami normy? Ten Twój ciepłomierz podłączyłeś zgodnie z wymaganiami normy zachowując odpowiednie przekroje i proste odcinki przed i za ? Znasz przepływ masy wody oraz delty dla badania 100%mocy i 30%mocy z badań? Ustawiłeś to tak samo? Umiesz to chociaż znaleźć? Trzeba się nudzić, aby takie posty wymyślać. Edytowane 24 Listopada 2024 przez Pieklorz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi