Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Gdzie jest punkt odniesienia na takim zaworze - kryzowanie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam w domu trzy takie same grzejniki z miejscem do nakręcenia głowicy termostatycznej jak na zdjęciu. Z tego co udało mi się ustalić to jest to Danfoss RA-N. Generalnie grzejniki działają - grzeją. Nie mam głowic termostatycznych tylko zwykłe plastikowe nakrętki, którymi reguluję. 
Przeczytałem, że najbliżej pieca powinno być wyregulowane/wykryzowane najwyżej, czyli około/nawet 7 (z największym ograniczeniem dopływu) a w dalszych pomieszczeniach na większy przepływ i tutaj powstaje pytanie - gdzie znajduje się na tym "złotym" elemencie zaworu punkt odniesienia? Chcę wiedzieć czy mam aktualnie ustawione 3, 5 czy 7, bo teraz nie wiem jaki punkt odpowiada. Tam ma być jakieś nacięcie/wyżłobiony punkt czy co? Czy po zdjęciu, które wrzuciłem da się określić patrząc na ten złoty pierścień jak mam aktualnie ustawione? 

Dzięki z góry za podpowiedzi! 

Kryza.jpg

Opublikowano

Masz na 3
Też jestem w temacie kryzowania.Zobacz czy po przekręceniu na 6 dalej się będzie kręcił czy się zatrzyma?Ja mam zawory takie,że moge je kręcić bez końca.I sam nie wiem jak je ustawić.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, MalecMalecki napisał(a):

czyli około/nawet 7 (z największym ograniczeniem dopływu)

N - największy przepływ (najmniejsze dławienie)

7

6

5

4

3

2

1 - najmniejszy przepływ (największe dławienie)

A poza tym jak nie masz głowic termostatcznej to kryza ci nie potrzebna do niczego.

1 godzinę temu, CeKris napisał(a):

Zobacz czy po przekręceniu na 6 dalej się będzie kręcił czy się zatrzyma

Kryzy kręcą się w koło.

Edytowane przez sorier
Opublikowano
5 godzin temu, sorier napisał(a):

Kryzy kręcą się w koło

i jak kryze ustawić w zależności od wielkości grzejnika,pomieszczenia czy odległości od pieca?