MalecMalecki Opublikowano 15 Listopada 2024 #1 Opublikowano 15 Listopada 2024 Cześć, mam w domu trzy takie same grzejniki z miejscem do nakręcenia głowicy termostatycznej jak na zdjęciu. Z tego co udało mi się ustalić to jest to Danfoss RA-N. Generalnie grzejniki działają - grzeją. Nie mam głowic termostatycznych tylko zwykłe plastikowe nakrętki, którymi reguluję. Przeczytałem, że najbliżej pieca powinno być wyregulowane/wykryzowane najwyżej, czyli około/nawet 7 (z największym ograniczeniem dopływu) a w dalszych pomieszczeniach na większy przepływ i tutaj powstaje pytanie - gdzie znajduje się na tym "złotym" elemencie zaworu punkt odniesienia? Chcę wiedzieć czy mam aktualnie ustawione 3, 5 czy 7, bo teraz nie wiem jaki punkt odpowiada. Tam ma być jakieś nacięcie/wyżłobiony punkt czy co? Czy po zdjęciu, które wrzuciłem da się określić patrząc na ten złoty pierścień jak mam aktualnie ustawione? Dzięki z góry za podpowiedzi! Cytuj
CeKris Opublikowano 15 Listopada 2024 #3 Opublikowano 15 Listopada 2024 Masz na 3Też jestem w temacie kryzowania.Zobacz czy po przekręceniu na 6 dalej się będzie kręcił czy się zatrzyma?Ja mam zawory takie,że moge je kręcić bez końca.I sam nie wiem jak je ustawić. Cytuj
sorier Opublikowano 15 Listopada 2024 #4 Opublikowano 15 Listopada 2024 (edytowane) 3 godziny temu, MalecMalecki napisał(a): czyli około/nawet 7 (z największym ograniczeniem dopływu) N - największy przepływ (najmniejsze dławienie) 7 6 5 4 3 2 1 - najmniejszy przepływ (największe dławienie) A poza tym jak nie masz głowic termostatcznej to kryza ci nie potrzebna do niczego. 1 godzinę temu, CeKris napisał(a): Zobacz czy po przekręceniu na 6 dalej się będzie kręcił czy się zatrzyma Kryzy kręcą się w koło. Edytowane 15 Listopada 2024 przez sorier Cytuj
CeKris Opublikowano 16 Listopada 2024 #5 Opublikowano 16 Listopada 2024 5 godzin temu, sorier napisał(a): Kryzy kręcą się w koło i jak kryze ustawić w zależności od wielkości grzejnika,pomieszczenia czy odległości od pieca? Cytuj
sorier Opublikowano 16 Listopada 2024 #6 Opublikowano 16 Listopada 2024 Zależnie od temperatury w pomieszczeniu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi