Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pompę ciepła de Dietrich alezio sv200 6KW, dom o powierzchni 100mkw. Dom nowy dobrze ocieplony. Zastaniawia mnie duże zużycie prądu prądu przez pompę ciepła. Wynosi ono około 30 kWh na dobę przy obecnej pogodzie. Pompa działa w oparciu o krzywą grzewczą, utrzymuje temperaturę około 22°C. Cwu ustawione na 45°C, histereza 5°C. Grzałki w pompie mam wyłączone. Nie włączają się. Może ktoś podpowie co zmienić w ustawieniach, żeby tego prądu troszkę mniej zużywała, dziękuję. Pozdrawiam 

Opublikowano

Moim zdaniem na pewno coś mocno nie tak, moja EHS Samsung 8kW, mono, zjadła średnio 21 kWh/d w zeszłym tygodniu na grzanie dwóch pięter, pralni, łącznie ok 140mkw plus grzanie 300L wody przy 5 osobach w domu.

Idąc od domu w stronę pompy, może przewymiarowany bufor i problem z podmieszaniem wody? Jak wygląda instalacja? Jaka temperatura ustawiona przy 0*C a jaka przy +10*C? Nie wiem jaki to sterownik, trochę strzelam.

Opublikowano
29 minut temu, Tedisan napisał(a):

Moim zdaniem na pewno coś mocno nie tak, moja EHS Samsung 8kW, mono, zjadła średnio 21 kWh/d w zeszłym tygodniu na grzanie dwóch pięter, pralni, łącznie ok 140mkw plus grzanie 300L wody przy 5 osobach w domu.

Idąc od domu w stronę pompy, może przewymiarowany bufor i problem z podmieszaniem wody? Jak wygląda instalacja? Jaka temperatura ustawiona przy 0*C a jaka przy +10*C? Nie wiem jaki to sterownik, trochę strzelam.

Zbiornik na cwu 177 litrów zintegrowany w jednostce wewnętrznej, bufor do wody centralnego ogrzewania ma 100l. Temperatura przy 0°C to 32°C, nachylenie krzywej to 0.7. 

Opublikowano
18 godzin temu, Grzes1994 napisał(a):

Może ktoś podpowie co zmienić w ustawieniach, żeby tego prądu troszkę mniej zużywała, dziękuję

Ustawić max pracę na pobór 1000 W wtedy zużyje 24 kW na dobę.

Opublikowano
5 godzin temu, Tedisan napisał(a):

Niewiele to informacji niestety, bufor nie powinien być problemem, jest dość niewielki.

Właśnie zazwyczaj w małym buforze nastąpi większe podmieszanie. Czy bufor jest wpięty równolegle czy szeregowo? Jeśli szeregowo, to w porządku. Sam miałem bufor 1000 litrów równolegle – chociaż podmieszanie było niewielkie (1–2°C), to jednak zużycie energii przez dwie pompy obiegowe (jedna na górnym rozdzielaczu, druga na dolnym) wynosiło około 150 W na godzinę. Po usunięciu bufora pompa w Kaisai, podłączona bezpośrednio do rozdzielaczy, osiąga wyższe przepływy, zużywając 40–70 W. Zużycie energii za 12 dni listopada wyniosło 149 kWh (CO/CWU), przy założeniu czteroosobowej rodziny (2 + 2). Sama pompa to chiński model Kaisai o mocy 8 kW." Dom 160m2 ogrzewanych, 100% podłogówka.