Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Jak powinna być ustawiona przegroda w zaworze herz 4d na pozycji 5 . Równolegle do wyjścia z pieca czy prostopadle ? Mam problem taki że mimo puszczenia zaledwie 30 stopni na grzejniki to powrót nie jest dogrzany a na piecu jest 65.

image.jpeg

herz_v2.jpg

Opublikowano (edytowane)

Miala by byc w ose strzalki.Te numera masz ustawione zle.Tam,gdzie jest momentalnie 5 jest start mieszania i 90° w prawo jest pelny przeplyw piec-instalacja,tam,gdzie duža szruba.Wyjmij ten maly szrubunek i prestaw blaszke z numerami-sa w niej wyciecia i z drugiej strony može jest odwrotny opis,gdzie zero i 10 sa odwrotno,do logiki myslenia.

Teraz numera mimo pracy zaworu i mieszasz obiegi jak jaja na patelni.

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)

To akurat nie zdjęcie mojego zaworu, jutro podeśle mojego. Ja mam u siebie zawór z siłownikiem i są cyrki z obiegiem. Dlatego chce się dowiedzieć jak powinien być ustawiony ten zawór jak powinien kręcić nim siłownik. Zakładając że siłownik i sam zawór  jest w na środku zakresu to czy przegroda w zaworze ma być równolegle do wyjścia z pieca czy prostopadle ?

NA schemacie afrisco jest tak:

a na schemacie z herza 

image.jpeg

image.png

Edytowane przez l3Londynek
Opublikowano

Prostopadle fot.2

W położeniu tym powinno być 5. Otwarcie w prawo zamknięcie w lewo.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przestawiłem zwierciadło tak aby było w pionie gdy jest w połowie skali i róznica jest taka że żeby osiągnąć np temperaturę na grzejniki w okolicach 30 stopni to zawór otwiera sie minimalnie gdzieś na 1,2 przy temperaturze na kotle około 65 stopni. Gdy zwierciadło było równolegle do wyjścia to musiał otworzyć sie na 5,6 na skali by osiągnąć tą samą temperaturę. Więć wygląda że jest lepiej, teraz mam inny problem ale to opisze w innym temacie.

Opublikowano

Nie jest lepiej a dobrze, tak ma być.