Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@AnimusDzisiaj razem z całym kotłem go wyczyściłem. Palnik nie wyglądał źle, ale wnętrze kotła było wręcz zarośnięte całkiem grubą warstwą sadzy. Wszystko wyczyściłem, rozpaliłem w kotle i na próbę włączyłem PID. Niech tak sobie popracuje z dobę czy dwie i zobaczymy ile to będzie warte. Jak będzie słabo to wrócę do dwustanu.

Opublikowano

A w jaki sposób, co konkretnie, został wyczyszczony palnik?

Opublikowano (edytowane)

@Animus Wkradł się mały błąd, nie czyściłem palnika (pomyliło mi się z paleniskiem) jako, że nie za bardzo wiedziałem jak to poprawnie zrobić i miałem mało czasu na czyszczenie. Wydaje mi się jednak, że nie ma póki co takiej potrzeby, jako że pali się dość dobrze, kanały powietrzne też nie wydają się przytkane.

Ogólnie to kilka dni już pracuje na PID i póki co nie mogę narzekać, sprawnie trzyma temperaturę oscylując o stopień, góra dwa w okolicach zadanej, zużycie groszku jakoś specjalnie się nie różni od dwustanu. Tylko wydaje mi się, że drzwiczki powoli zaczynają się pokrywać sadzą, z czego to wynika? Myślałem, że PID raczej oznacza pracę ciągłą bez podtrzymania, czyli sadzy nie powinno być za dużo. Płomień jest dość dynamiczny i nie widać, żeby się z niego kopciło.

Edytowane przez kamilma
Opublikowano

Jak palnika nie czyściłeś, to trzeba to zrobić, dopiero wtedy można ocenić czy spala dobrze, czy byle jak  paliwo.

To palnik fajkowy?  

Opublikowano
W dniu 8.12.2024 o 20:58, kamilma napisał(a):

To co jednak mnie zastanawia to naprawdę spora ilość sadzy. W zasadzie po jakimś miesiącu pracy elementy wewnętrzne kotła są pokryte całkiem grubą warstwą sadzy. Wydaje mi się, że najwięcej się jej robi kiedy kocioł jest w stanie podtrzymania, wtedy faktycznie z paleniska się kopci, w czasie pracy dostosowałem nadmuch tak żeby dymu nie było widać i płomień był dynamiczny. Można na to coś zaradzić?

Masz rację, że najwięcej sadzy powstaje podczas podtrzymania. Przy sterowniku dwustanowym tak będzie. Ja mam nowoczesny kocioł z bardzo dobrym sterownikiem. Ogrzewam 200m kotłem 19kW. Sterownik płynnie reguluje mocą od 15 do 100%, zależnie od zapotrzebowania. Sadza i pył na wymienniku działają jak izolator. Spada wydajność kotła i zwiększa się zużycie opału. Ja czyszczę wymiennik kiedy uzupełniam opał, czyli co 120kg.

W dniu 16.12.2024 o 18:27, kamilma napisał(a):

Myślałem, że PID raczej oznacza pracę ciągłą bez podtrzymania, czyli sadzy nie powinno być za dużo. Płomień jest dość dynamiczny i nie widać, żeby się z niego kopciło.

Niektóre sterowniki, PID mają tylko w nazwie. Jedne pracują lepiej inne gorzej. Zazwyczaj są fabryczne nastawy lub programy według których pracują. Wszystko dla ułatwienia obsługi. Niestety opał jest różnej jakości, a sterowanie dmuchawą nie zawsze jest płynne. Sprawność kotłów testowana jest przy 30 i 100% mocy. Pomiędzy tymi wartościami nie zawsze jest różowo.

Jeśli w czasie pracy płomień jest prawidłowy, opał dobrze się spala, a na wymienniku jest w większości pył, to wszystko w porządku. Sadzą na drzwiczkach specjalnie bym się nie przejmował. Im gorzej są zaizolowane tym będzie jej więcej.