Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jest na forum temat dotyczący systemy "termet comfort" - jednak większość osób ma tam podłogówkę. Ja będę używał grzejników, i stąd pytanie o zestaw z głowicą

Bedę miał układ taki - 4 pomieszczenia - 4 grzejniki (pojednym w każdym pomieszczeniu) / piec Termet ecocondens nex 24/30 + modół termet comfort  bez sterowania pogodowego.

Pierwsze pomieszczenie - łazienka (priorytet) i chcę dać tu nastawnik + głowicę termetu

Drugie pomieszczenie - ważne - pokój dzienny/sypialnia i tu chcę dać nastawnik oraz zwykłą głowice termostatyczną

Pozostałe pomieszczenia - temperatura bez spinki - zwykłe głowice, bez nastawnika

Pytanie - jeśli ustawię w dwóch pomieszczeniach (dwie strefy) dwie różne temperatury, to jeśli w strefie priorytetowej osiągnie zadaną temperaturę, a w drugiej strefie jeszcze nie, to czy obiniży temperaturę grzania na piecu i niedogrzeje drugiej strefy? - czy zdławi głowicą termostatyczną pierwszą strefę aby dogrzac drugą?

Jesli ma ktoś doświadczenia z takim zestawem - to chętnie poczytam zanim wydam kasę

Opublikowano

Sterowanie "strefowe" przy 4 grzejnikach i kotle gazowym, to słaby pomysł. Przerobiłem to już w dwóch mieszkaniach i na forum też było co najmniej kilka takich przypadków. Jak zawory termostatyczne się przymkną, to zacznie się taktowanie kotła. Jedyne sensowne rozwiązanie, to pełen przepływ na grzejnikach i centralny sterownik z histerezą 0,2°C.

• Przydało się 1
Opublikowano

Opiszę z grubsza swoją chałupę.

Mieszkanie 70m2 w starej kamienicy bez ocieplenia, wysokość 3,6m.

Łazienka jest dobudowana do kamienicy i przylega tylko jedą ścianą - wiec wychładza się trzema scianami z minimalnym ociepleniem (taka dobudówka - samoróbka). Jak w zimę wyłącze piecyk elektryczny to po 30 min. mam tam 10*

Piecyk który chcę zamontować ma szeroki zakres modulacji - od 3,5Kw / więc myślę ze przegrzanie mi nie grozi

Opublikowano

Może warto rozważyć większe docieplenie ścian tej łazienki. Kocioł będzie miał sporo taktowań przy takim wychładzaniu.