Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam dom 100m2 (około 15-letni) ogrzewany kotłem kondensacyjnym termet gold II.

W domu są aluminiowe grzejniki.

Czy jest sens (ekonomiczny) wymieniać grzejniki na niskotemperaturowe płytowe np. C33?

Przy tych temperaturach kocioł pracuje 30min i się wyłącza przez brak odbioru, później czeka aż temperatura wody spadnie i znowu się uruchamia. temperaturę zadaną mam około 40 stopni

Przy starym kotle max. temp. powrotu była 50 stopni nawet w największe mrozy

Screenshot_20241016_103522_eModul.jpg

Opublikowano

Ja bym zostawił, osiągasz temp zadaną , nie przekraczasz temp kondensacji, wiec po co zmieniać.

Moim zdaniem przydałaby się lepsza izolacja budynku, i rur CO za szybko spada temp na kotle.

I moc max kotła jest raczej za duża.

Masz czujnik temp zewnętrznej?

Opublikowano (edytowane)

Tak, mam czujnik temp zewnętrznej.

Rury pod kotłem mam bez izolacji żeby ogrzewać kotłownię, ale jeśli izolacja coś pomoże to tak zrobię.

W czasie kiedy temperatura kotła spada pompa co nie pracuje

Czemu moc max kotła za duża? 

Edytowane przez Patryk192
Opublikowano

Jeżeli szukasz oszczędności to zlikwiduj te skoki temperatury i (ewentualnie) zmniejsz temperature powrotu.

Opublikowano

Skąd taka teoria? Gdyby to była prawda to w budynkach z podłogówką kotły w ogóle by się nie wyłączały bo tam podłogi to jeden ogromny grzejnik.

Jaką miałeś temperature na powrocie i temperature zewnętrzną w czasie odpowiadającemu powyższemu wykresowi.

Nie napisałeś nic na temat sterowania ogrzewaniem. Jakieś sterowniki/termostaty pokojowe? Termostaty grzejnikowe?

Opublikowano

W załączniku wykres z dzisiejszej nocy.

Na powrocie temperatura jest około 37 po włączeniu kotła i rośnie do ponad 40 - wtedy kocioł się wyłącza.

Sterownik st-2801, termostaty na grzejnikach poodkręcane.

Moja teoria - kocioł pracuje z mocą minimalną ale mam za mały odbiór więc się wyłącza

Screenshot_20241017_114503_eModul.jpg

Opublikowano
23 minuty temu, Patryk192 napisał(a):

Moja teoria - kocioł pracuje z mocą minimalną ale mam za mały odbiór więc się wyłącza

Odbiór masz jaki masz, to kocioł ma za dużą moc minimalną,  a więc też i maksymalną. W takich temperaturach jak są teraz u ciebie to kocioł powinien pracować bez odstawiania. Raczej nic nie poradzisz, nie zmusisz kotła żeby pracował z mocą niższą niż minimalna. Zmiana grzejników na większe, spowoduje tylko ze obniżysz temperature tej amplitudy.

Dlaczego na jednym wykresie zadana jest wyższa niż temperatura kotła, a na drugim niższa?

Opublikowano
17 minut temu, sorier napisał(a):

Dlaczego na jednym wykresie zadana jest wyższa niż temperatura kotła, a na drugim niższa?

Tego nie wiem. Jeszcze nie trafił tak żeby trzymać temperaturę zadaną

Opublikowano

Wygląda na to, że "temperatura zadana" to nie temperatura zadana na kotle, ale ustawiony parametr w sterowniku pokojowym, albo wyliczony przez pogodówke sterownika, od którego sterownik robi poprawki żeby utrzymać zadaną temperature pomieszczenia.

Nie zmienia to faktu, że gdyby sterownik był w stanie utrzymać ciągłą prace kotła to by to zrobił.

Opublikowano

Mostek na RT, a OT pusty.

Dziwie ci się, że mając termostaty grzejnikowe nie korzystasz z nich. Moim zdaniem działało by to dużo efektywniej (w połączeniu oczywiście z pogodówką) niż ten sterownik.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Patryk192 napisał(a):

Na grzejnikach mam zwykłe zawory.

20 godzin temu, Patryk192 napisał(a):

termostaty na grzejnikach poodkręcane

No to się zdecyduj co masz. Zwykłe zawory z pokrętłem, czy zawory termostatyczne?

Edytowane przez sorier
Opublikowano

To podepnij pogodówke pod kocioł, ustaw krzywą grzewczą, wyreguluj zawory żeby pomieszczenia równo ogrzewać i testuj jaki będzie efekt. Jak często będzie się uruchamiał kocioł i jaka będzie proporcja pracy/przerwy. No i jak to wpłynie na zużycie gazu.

A i pompę na kotle na najniższe obroty, a zawory tak żeby woda powracająca do kotła miał ok 30% niższą temperature niż wychodząca (w czasie pracy kotła).