Patryk192 Opublikowano 16 Października 2024 #1 Opublikowano 16 Października 2024 Witam Mam dom 100m2 (około 15-letni) ogrzewany kotłem kondensacyjnym termet gold II. W domu są aluminiowe grzejniki. Czy jest sens (ekonomiczny) wymieniać grzejniki na niskotemperaturowe płytowe np. C33? Przy tych temperaturach kocioł pracuje 30min i się wyłącza przez brak odbioru, później czeka aż temperatura wody spadnie i znowu się uruchamia. temperaturę zadaną mam około 40 stopni Przy starym kotle max. temp. powrotu była 50 stopni nawet w największe mrozy Cytuj
sambor Opublikowano 16 Października 2024 #2 Opublikowano 16 Października 2024 Ja bym zostawił, osiągasz temp zadaną , nie przekraczasz temp kondensacji, wiec po co zmieniać. Moim zdaniem przydałaby się lepsza izolacja budynku, i rur CO za szybko spada temp na kotle. I moc max kotła jest raczej za duża. Masz czujnik temp zewnętrznej? Cytuj
Patryk192 Opublikowano 17 Października 2024 Autor #3 Opublikowano 17 Października 2024 (edytowane) Tak, mam czujnik temp zewnętrznej. Rury pod kotłem mam bez izolacji żeby ogrzewać kotłownię, ale jeśli izolacja coś pomoże to tak zrobię. W czasie kiedy temperatura kotła spada pompa co nie pracuje Czemu moc max kotła za duża? Edytowane 17 Października 2024 przez Patryk192 Cytuj
sorier Opublikowano 17 Października 2024 #4 Opublikowano 17 Października 2024 Jeżeli szukasz oszczędności to zlikwiduj te skoki temperatury i (ewentualnie) zmniejsz temperature powrotu. Cytuj
Patryk192 Opublikowano 17 Października 2024 Autor #5 Opublikowano 17 Października 2024 Żeby zlikwidować skoki i mieć niższą temp. powrotu musiałbym mieć większe grzejniki (tak mi się wydaje) Czy można to uzyskać inaczej? Cytuj
sorier Opublikowano 17 Października 2024 #6 Opublikowano 17 Października 2024 Skąd taka teoria? Gdyby to była prawda to w budynkach z podłogówką kotły w ogóle by się nie wyłączały bo tam podłogi to jeden ogromny grzejnik. Jaką miałeś temperature na powrocie i temperature zewnętrzną w czasie odpowiadającemu powyższemu wykresowi. Nie napisałeś nic na temat sterowania ogrzewaniem. Jakieś sterowniki/termostaty pokojowe? Termostaty grzejnikowe? Cytuj
Patryk192 Opublikowano 17 Października 2024 Autor #7 Opublikowano 17 Października 2024 W załączniku wykres z dzisiejszej nocy. Na powrocie temperatura jest około 37 po włączeniu kotła i rośnie do ponad 40 - wtedy kocioł się wyłącza. Sterownik st-2801, termostaty na grzejnikach poodkręcane. Moja teoria - kocioł pracuje z mocą minimalną ale mam za mały odbiór więc się wyłącza Cytuj
sorier Opublikowano 17 Października 2024 #8 Opublikowano 17 Października 2024 23 minuty temu, Patryk192 napisał(a): Moja teoria - kocioł pracuje z mocą minimalną ale mam za mały odbiór więc się wyłącza Odbiór masz jaki masz, to kocioł ma za dużą moc minimalną, a więc też i maksymalną. W takich temperaturach jak są teraz u ciebie to kocioł powinien pracować bez odstawiania. Raczej nic nie poradzisz, nie zmusisz kotła żeby pracował z mocą niższą niż minimalna. Zmiana grzejników na większe, spowoduje tylko ze obniżysz temperature tej amplitudy. Dlaczego na jednym wykresie zadana jest wyższa niż temperatura kotła, a na drugim niższa? Cytuj
Patryk192 Opublikowano 17 Października 2024 Autor #9 Opublikowano 17 Października 2024 17 minut temu, sorier napisał(a): Dlaczego na jednym wykresie zadana jest wyższa niż temperatura kotła, a na drugim niższa? Tego nie wiem. Jeszcze nie trafił tak żeby trzymać temperaturę zadaną Cytuj
sorier Opublikowano 17 Października 2024 #10 Opublikowano 17 Października 2024 Wygląda na to, że "temperatura zadana" to nie temperatura zadana na kotle, ale ustawiony parametr w sterowniku pokojowym, albo wyliczony przez pogodówke sterownika, od którego sterownik robi poprawki żeby utrzymać zadaną temperature pomieszczenia. Nie zmienia to faktu, że gdyby sterownik był w stanie utrzymać ciągłą prace kotła to by to zrobił. Cytuj
Patryk192 Opublikowano 18 Października 2024 Autor #11 Opublikowano 18 Października 2024 Załączam inny wykres z tej samej nocy Wygląda na to, że kocioł pomija zadaną temperaturę ze sterownikani reguluje od 38 włączenie do 44 wyłączenie Cytuj
sambor Opublikowano 18 Października 2024 #12 Opublikowano 18 Października 2024 Coś nie tak jest z tym Techem. Bez niego byłoby pewnie lepiej. Cytuj
Patryk192 Opublikowano 18 Października 2024 Autor #13 Opublikowano 18 Października 2024 Może odłącze go na weekend i zobaczę. Zamiast sterownika dać zworkę tak? Cytuj
sorier Opublikowano 18 Października 2024 #14 Opublikowano 18 Października 2024 Mostek na RT, a OT pusty. Dziwie ci się, że mając termostaty grzejnikowe nie korzystasz z nich. Moim zdaniem działało by to dużo efektywniej (w połączeniu oczywiście z pogodówką) niż ten sterownik. 1 Cytuj
Patryk192 Opublikowano 18 Października 2024 Autor #15 Opublikowano 18 Października 2024 Na grzejnikach mam zwykłe zawory. Wczoraj jeszcze dzwoniłem to techa i powiedzieli, że skoro sterownik pokazuje różne temperatury zadane to działa i jest to wina kotła Cytuj
sorier Opublikowano 18 Października 2024 #16 Opublikowano 18 Października 2024 (edytowane) 5 minut temu, Patryk192 napisał(a): Na grzejnikach mam zwykłe zawory. 20 godzin temu, Patryk192 napisał(a): termostaty na grzejnikach poodkręcane No to się zdecyduj co masz. Zwykłe zawory z pokrętłem, czy zawory termostatyczne? Edytowane 18 Października 2024 przez sorier Cytuj
Patryk192 Opublikowano 18 Października 2024 Autor #17 Opublikowano 18 Października 2024 Źle wcześniej napisałem, mam zwykłe zawory Cytuj
sorier Opublikowano 18 Października 2024 #18 Opublikowano 18 Października 2024 To podepnij pogodówke pod kocioł, ustaw krzywą grzewczą, wyreguluj zawory żeby pomieszczenia równo ogrzewać i testuj jaki będzie efekt. Jak często będzie się uruchamiał kocioł i jaka będzie proporcja pracy/przerwy. No i jak to wpłynie na zużycie gazu. A i pompę na kotle na najniższe obroty, a zawory tak żeby woda powracająca do kotła miał ok 30% niższą temperature niż wychodząca (w czasie pracy kotła). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi