Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakim Węglem Palić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
zwykłe dolne spalanie

Zwykłe to jest akurat górne...

Jakim węglem ? Na jaki Cię stać, najlepiej koksem.

Opublikowano
  • Autor

Zwykły piec standardowy. Pytam czy groszkie czy orzechem I czy II czy morze kostką itd? na koks mnie nie stać 1400zł tona.

Opublikowano

Witam!

Może powinieneś zadać sobie pytanie nie jakim rodzajem palić ale gdzie kupić, na jakim skałdzie zeby dobry był a nie oszukany. Ja zanim trafiłem na uczciwego sprzedawce to kupowałem węgiel na prawie wszystkich składach w mieście. 2 lata temu kupiłem brunatny z bełchatowa u jednego gościa i się na początku zraziłem do węgla (myślałem że tam leży problem) mokry, dużo miału,małe bryłki no i waga mi do końca nie pasowała i wielkie było moje zdziwienie gdy kupiłem przedwczoraj pół tony (też z bełchatowa) u innego gościa i się okazało że węgiel suchy, bez miału i duże bryły i pali się tak że muszę pilnować bo moment woda zagotowana. Kupiłem u tego gościa w tym sezonie grzewczym brunatny z niemiec i też byłem zadowolony.

Także wydaje mi się że największy problem to znalźć uczciwego sprzedawce, pewnie najlepiej by było z kopalni bezpośrednio przywieść alu tu też jakieś ryzyko jest.

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

chce kupić węgiel z kopalni wujek. Tylko jaki będzie najodpowiedniejszy ?

Opublikowano

1. Kopalnia "Wujek" ruch "Wujek":[/u] typ 32.2 O II.

Przy zakupie Gk II trzeba uważać żeby nie sprzedali Gk który nie nadaje się do kotłów domowych

http://www.khw.pl/pub/File/cenniki/ruchWujek_oferta2008.pdf

2. Kopalnia "Wujek" ruch "Śląsk" nie kupuj żadnego węgla z tego ruchu.

http://www.khw.pl/pub/File/cenniki/ruch_Slask_oferta2008.pdf

Opublikowano
  • Autor

przeważnie skó**** mieszają węgiel z miałem

Opublikowano

W jaki sposób sortowany jest węgiel?

Skoro dzieli się węgiel na różne sortymenty, to według mnie kupując orzech czy groszek nie powinno być tam w ogóle miału! A niestety tak nie jest :D

Opublikowano
  • Autor

kupiłem orzech z kopalni wujek. Pale drugi dzień już samym węglem nie licząc rozpałki i posżło już z 5 wiaderek 20 litrowych. Popiołu znikoma ilość może dwie garści. A jaki jest węgiel z Bytomia?

Opublikowano
  • Autor

Niestety w węglu trochę chyba miału domieszanego bo chyba nie tak dużo pyłu z węgla ? Człowiek musiał by jeździć z gablami do ziemniaków i samemu ładować węgiel

Opublikowano
kupiłem orzech z kopalni wujek.

Polecałem O II czyli orzech II z kopalni Wujek ruch Wujek

Pale drugi dzień już samym węglem nie licząc rozpałki i posżło już z 5 wiaderek 20 litrowych. Popiołu znikoma ilość może dwie garści.

Czyli poszło około 70 kg węgla w 2 dni. Nic nie piszesz jaki masz dom, ocieplenie, okna, jaki masz kocioł: producent typ. Czyli trudno sie odnieś do tych 70 kg, ale dwie garści popiołu świadczą że węgiel jest bardzo dobry.

A jaki jest węgiel z Bytomia?

Nie wystarczy spytać "... z Bytomia?". Ważne jest jeszcze z jakiej kopalni. Powinieneś już wiedzieć że ważne są szczegóły, bo bez tych szczegółów można kupić dziadowski węgieł.

Ważne jest abyś pamiętał jaki i skąd kupujesz węgiel wszystkie najdrobniejsze szczegóły. Jak tego nie zapamiętasz to jak kupisz orzech II z kopalni Wujek ruch Śląsk to będziesz niezadowolony z tego że się źle pali (smoła!!!).

Opublikowano
  • Autor

Dom bliźniak około 150 m nieocieplony okna w wiekszości plastik. Piec uniwersalny górne spalanie a producent hehe nie wiem samoróbka.

Smoła czyli bym musiał mieć ociekające smoła dzwiczki?

Opublikowano
Dom bliźniak około 150 m nieocieplony okna w wiekszości plastik. Piec uniwersalny górne spalanie a producent hehe nie wiem samoróbka.

Mało szczegółów.

1. Jaka temperatura w domu?

2. Pali się 24godziny/ dobę czy okresowo?

Smoła czyli bym musiał mieć ociekające smoła dzwiczki?

Wszystko by Ci ociekało smołą, komin mógłby się zatkać itp.

O smole poczytaj sobie na forum.

Opublikowano
  • Autor

palone okresowo a temperatura szczerze to nie wiem