adamsaso Opublikowano 26 Września 2024 #1 Opublikowano 26 Września 2024 (edytowane) Witam, Kupiłem domek (około 20 letni) i biore sie za czyszczenie komina pod palenie groszkiem. Na zdjęciach, przepychacz jakim dysponuję i stan komina od wyczystki. Pytanie o stan komina, czy jest to : 1. komin czysty, można przeczyścić dla zasady 2. standardowy stan (lekko brudny) do normalnego czyszczenia 3. mocno zabrudzony z założeniem że sam nie dam rady i lepiej brać kominiarza Ja oceniam na coś między 1 i 2 do samodzielne przeczyszczenia w godzinkę, czy się może mylę ? Pytanie moze zdawac sie banalne, ale jeśli chodzi o technikę grzewczą to raczkuję i wolę się upewnić. Pozdrawiam Adam Edytowane 26 Września 2024 przez adamsaso Cytuj
Pjottter Opublikowano 26 Września 2024 #2 Opublikowano 26 Września 2024 Ludzie mają w gorszy stanie i palą, wystarczy przeczyścić. Zobacz tylko czy wycior jest rozmiaru komina lub minimalnie większy. Po przeczyszczeniu wrzuć zdjęcia, najlepiej z góry i dołu. Bez kamery ciężko stwierdzić czy nie ma dużych pęknięć. Ewentualnie możesz na sznurku po czyszczeniu spuścić telefon z nagrywaniem i lampą o ile się o niego nie boisz bo raczej czysty i bez rys nie wróci. Cytuj
PioBin Opublikowano 26 Września 2024 #3 Opublikowano 26 Września 2024 6 godzin temu, adamsaso napisał(a): 1. komin czysty, można przeczyścić dla zasady Nie ma tragedii jessli chodzi o „czystosc” ale skad ta korozja? Ponizej masz aktualne zdjecia z mojego komina (wyczyscilem wlasnie z kurzu - raz na 3 lata). Cytuj
adamsaso Opublikowano 26 Września 2024 Autor #4 Opublikowano 26 Września 2024 Dzięki za odpowiedzi, całość ma już 20 -22 lata myślałem że ta korozja to jest normalne. Czy takie korodowanie to rzeczywiście coś nie standardowego w 20 letnim kominie ? Mam kamerkę samochodową i spróbuje ją spuścić razem z zasilaniem przez cały komin po wyczyszczeniu. Komin ma przetrwać jeszcze 1-2 lata, zabrakło nam na pompę ciepła w tym roku. Cytuj
Pjottter Opublikowano 27 Września 2024 #5 Opublikowano 27 Września 2024 Korozja to zapewne z rury kominowej, wilgoć i mamy rdzę. Przy ekogroszku to czyść do rok lub nawet dwa razy do roku jeżeli palisz cały rok. Przy drewnie i dobrym spalaniu prawie nie ma popiołu więc komin też będzie znacznie czystszy względem ekogroszku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi