mik90 Opublikowano 25 Września 2024 #1 Opublikowano 25 Września 2024 Mam problem z kanałem wentylacyjnym. Na jednym kanale są dwie kuchnie: jedna na parterze, druga na piętrze. W momencie kiedy pochłaniacz na piętrze nie jest włączony to jest naturalny ciąg w górę. Kiedy załączę pochłaniacz na piętrze to powietrze zamiast w górę spada w dol i wpada do kuchni na parterze i wówczas pojawia się ciąg wsteczny. Co jest powodem i jak mogę rozwiązać problem? Cytuj
sorier Opublikowano 27 Września 2024 #3 Opublikowano 27 Września 2024 Otwierasz okno w kuchni w czasie pracy tego "pochłaniacza"? Cytuj
Wello Opublikowano 27 Września 2024 #4 Opublikowano 27 Września 2024 Zamontuj klapkę zwrotną na dolnym i po problemie. Cytuj
PioBin Opublikowano 27 Września 2024 #5 Opublikowano 27 Września 2024 10 godzin temu, mik90 napisał(a): Jakieś pomysły? Tak. Zdemontowac ten wentylator, lub wykonac w pelni wentylacje nawiewno-wywiewna. Nie wolno montować wentylatorów wywiewnych w zbiorczych kanałach wentylacyjnych. Cytuj
o6483256 Opublikowano 27 Września 2024 #6 Opublikowano 27 Września 2024 11 godzin temu, mik90 napisał(a): Jakieś pomysły? Brakuje Ci powietrza z zewnątrz, otwórz okno. Cytuj
mik90 Opublikowano 30 Września 2024 Autor #7 Opublikowano 30 Września 2024 Otwieram okno i nie pomaga. Zauważyłem jedynie że przy pracy na 1szym biegu było dobrze a na wyższych wpycha w dol.. Cytuj
sorier Opublikowano 1 Października 2024 #8 Opublikowano 1 Października 2024 To nic nie zrobisz. Korzystaj z okapu na I-szym biegu, a najlepiej wcale. Oczywiście zawsze możesz zrobić osobny komin, lub wyrzut boczny przez ścianę. Cytuj
szakallo Opublikowano 1 Października 2024 #9 Opublikowano 1 Października 2024 Już masz odpowiedź - jedynie klapa zwrotna i to przy dwóch wentylatorach - zamontuj je w pionie jakieś lekkie i będzie działać grawitacja Cytuj
mik90 Opublikowano 10 Października 2024 Autor #10 Opublikowano 10 Października 2024 Planuje założyć na dole kratkę z klapa zwrotną a do góry rurę z wentylatora z taką klapa Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 10 Października 2024 #11 Opublikowano 10 Października 2024 Kolego @mik90 nie można instalować wentylacji mechanicznej w budynku w którym istnieje wentylacja naturalna, zwana potocznie grawitacyjną. To wszystko z mojej strony. ps. Obecnie zauważyłeś anomalie przepływu powietrza pomiędzy kuchniami. Kiedyś możesz niczego nie zauważyć, bo się rano nie obudzisz, gdy z kotłowni zaciągnie Ci do izby CO (tlenek węgla). Cytuj
mik90 Opublikowano 10 Października 2024 Autor #12 Opublikowano 10 Października 2024 Nie rozumiem. Skąd tlenek z kotłowni w kuchni? To jest zupełnie inny komin i miejsce. I ta anomalią jest jedynie podczas włączonego wentylatora. Poza tym grawitacja działa. Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 10 Października 2024 #13 Opublikowano 10 Października 2024 53 minuty temu, mik90 napisał(a): Nie rozumiem. ,,,, Niech Google będzie zawsze Twoim najlepszym cyfrowym oknem na świat informacji. Cytuj
sorier Opublikowano 11 Października 2024 #14 Opublikowano 11 Października 2024 9 godzin temu, mik90 napisał(a): Planuje założyć na dole kratkę z klapa zwrotną a do góry rurę z wentylatora z taką klapa Radzę to zrobić szybkodemontowalne. Nie z powodów prawnych (bo to oczywiste), ale te klapy oblepiają się brudem i blokują w różnych pozycjach. 9 godzin temu, Andrzej_M_ napisał(a): Kolego @mik90 nie można instalować wentylacji mechanicznej w budynku w którym istnieje wentylacja naturalna, zwana potocznie grawitacyjną. Oczywiście masz racje, ale skoro administracja forum dopuszcza takie tematy... to co będziesz się kopał z koniem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi