wkmb Opublikowano 6 Listopada 2012 #126 Opublikowano 6 Listopada 2012 Witam, Proszę o poradę. Mam w instalacji zainstalowaną pompę Alpha2 25-60 (piec 19 kw Stalkotu z palnikiem rynnowym, sterownik Lider). Wczoraj chciałem uruchomić pierwszy raz w tym sezonie grzanie kaloryferów, jednak pompa nie działa poprawnie. Odnoszę wrażenie jakby nie mogła sie odpowietrzyć i nawet na stałej charakterystyce III bieg wyświetlacz wskazuje 9 -11 Wat (powinno być 45). Sprawdziłem automatyczny odpowietrznik zainstalowany w instalacji powyżej pompy i jest ok. Cały zeszły sezon pompa działała rewelacyjnie. Przy pierwszym uruchomieniu błyskawicznie się odpowietrzyła i było ok. Zastanawa mnie dlaczego pompa na III biegu nie działa z pełną mocą, nawet przy zapowietrzeniu? Nie sprawdzałem jeszcze filtra skośnego przy zaworze przed pompa - może to być przyczyna kłopotów? Przepraszam za chaotyczny opis, ale na hydraulice za bardzo się nie znam. Proszę o jakąkolwiek podpowiedź. Pozdrawiam wkmb
AdamGuitar Opublikowano 6 Listopada 2012 #127 Opublikowano 6 Listopada 2012 Wygląda jakby działała w automacie, a nie na nastawie ręcznej. Spróbuj jeszcze odłączyć ją od zasilania. Jeśli nic to nie da to trzeba skontaktować się z serwisem w celu serwisowania .
sambor Opublikowano 6 Listopada 2012 #128 Opublikowano 6 Listopada 2012 U mnie Alfa2 na III biegu bierze 22W - teraz sprawdzałem, może pobór mocy przy nie zapowietrzonej pompie zależy też od instalacji w której pracuje.
marcin Opublikowano 6 Listopada 2012 #129 Opublikowano 6 Listopada 2012 Masz pompę -40 czy -60? Pompy -40 mają maksymalną moc 22W właśnie. Moja 25-60 na III biegu pobiera zawsze maksymalną moc czyli 45W
AdamGuitar Opublikowano 6 Listopada 2012 #130 Opublikowano 6 Listopada 2012 Tak to zmienia postać rzeczy. Powtórzę za Marcinem czy to pompa 25-40?
AdamGuitar Opublikowano 6 Listopada 2012 #132 Opublikowano 6 Listopada 2012 czyli jeśli przełączysz na inne na inne biegi i parametry poboru prądu będą się pokrywać z danymi producenta to wszystko jest w porządku.
wkmb Opublikowano 7 Listopada 2012 #133 Opublikowano 7 Listopada 2012 Witam, Proszę o poradę. Mam w instalacji zainstalowaną pompę Alpha2 25-60 (piec 19 kw Stalkotu z palnikiem rynnowym, sterownik Lider). Wczoraj chciałem uruchomić pierwszy raz w tym sezonie grzanie kaloryferów, jednak pompa nie działa poprawnie. Odnoszę wrażenie jakby nie mogła sie odpowietrzyć i nawet na stałej charakterystyce III bieg wyświetlacz wskazuje 9 -11 Wat (powinno być 45). Sprawdziłem automatyczny odpowietrznik zainstalowany w instalacji powyżej pompy i jest ok. Cały zeszły sezon pompa działała rewelacyjnie. Przy pierwszym uruchomieniu błyskawicznie się odpowietrzyła i było ok. Zastanawa mnie dlaczego pompa na III biegu nie działa z pełną mocą, nawet przy zapowietrzeniu? Nie sprawdzałem jeszcze filtra skośnego przy zaworze przed pompa - może to być przyczyna kłopotów? Przepraszam za chaotyczny opis, ale na hydraulice za bardzo się nie znam. Proszę o jakąkolwiek podpowiedź. Pozdrawiam wkmb Pompa działa! Rozkręciłem wczoraj wieczorem, był w środku delikatny osad. Wyczyściłem i jest ok. Pompa szybko sie odpowietrzyła i pracuje normalnie. Pozdrawiam Wkmb
kaczy Opublikowano 8 Listopada 2012 #134 Opublikowano 8 Listopada 2012 Witam Koledzy ;) ...a ja dorzucę nieco dziegciu do alphy, którą posiadałem od dwóch lat i teraz leży sobie jako zabytek ....zawsze patrzałem na magię zmieniających się owych cyferek i sobie myślałem jak to oszczędzam - jednak spalnie było horrendalnie wysokie - pomimo tego,że jeszcze nie ma mrozów. Temperatura w miarę stabilna bo mam przy kotle sterownik z pidem(wahnięcia o 3-4 stopnie w górę lub w dół) - jednak jakieś takie ciepło z tych grzejników było "dziwne" - góra totalny wrzątek - dół i srodek letnie, dodatkowo temperatura spalin strasznie niestabilana - od 200 do 500 i lepiej C, na dodatek tego podgotowywanie wody na rusztach. Po zmianie pompy na starą - tradycyjną - wszystko wróciło do normy, pompa zasuwa na pierwszym biegu - temperatura spalin maksymalnie 100C - po odgazowaniu aż do wypalenia temperatura na sterowniku nawet nie drgnie o jeden stopień. ...reasumując - może bubel a może po prostu trafiła mi się wadliwa - natomiast objawów awarii lub defektu nie ma do tej pory - prawidłowo zmniejsza i zwiększa ciśnienie - po zamknięcu lub otwarciu grzejników - w środku jest czysta jak łza - słychać że wirnik pracuje - jednak teraz w moim odczuciu zachowuje się tak jakby po prostu mieliła wodę w miejscu ...jeszcze jedno - mam zamontowane spirowent i spirotrap - w tym drugim nigdy nie było syfu - pomimo cotygodniowej kontroli - po montażu zwykłej pompy ustawionej na pierwszym biegu - po jednym dniu pracy było naprawdę kupę syfu - co by oznaczało,że pompa tłoczy wodę na całą instalację pozdrawiam serdecznie niech alphy choć u Was pracują :-)
sambor Opublikowano 8 Listopada 2012 #135 Opublikowano 8 Listopada 2012 Kolego @Kaczy, gdybyś przeczytał całą instr od pompy Alpha2 wiedziałbyś że ta pompa to nie tylko AutoAdapt ale także może pracować wg charakterystyk ze ciśnieniem proporcjonalnym , lub stałym ciśnieniem i 3 wartości dla każdej charakterystyki - to dobra pompa ale funkcja Auto jest tylko jedną z opcji. Pozdr.
kaczy Opublikowano 8 Listopada 2012 #136 Opublikowano 8 Listopada 2012 Kolego Sambor ;) ..jak na razie nie mam problemów z czytaniem - choć sama instrukcja do alphy nie jest w ogóle mi potrzebna, bo znam ja jak własną kieszeń - pompa cały czas pracowała na maksymalnym ciśnieniu zmiennym - średnio pokazywała 13-17W lub w duże mrozy na minimalnym ciśnieniu stałym - średnio pokazując 22-26W pozdrawiam :-)
sambor Opublikowano 8 Listopada 2012 #137 Opublikowano 8 Listopada 2012 Przepraszam jeśli Cię uraziłem tym posądzaniem o problemy z czytaniem :) Pompa Alpha2 pokrywa z zapasem całą charakterystykę pracy pump UPS i wydaje mi się że tylko niewłaściwe ustawienie mogą powodować problemy Pozdr. PS W jednym domu od 3 lat mam Alphe2 25/40 ustawioną na Auto z kotłem gazowym +CO, a w drugim mam 4 Alphy i 1 Wilo Pico- działają na ręcznych ustawach.
kaczy Opublikowano 8 Listopada 2012 #138 Opublikowano 8 Listopada 2012 Kolego Sambor...urazy nie ma , choć może to tak zabrzmiało :-) ..jeśli można...czy te pompy masz w układach otwarych czy zamkniętych??
sambor Opublikowano 8 Listopada 2012 #139 Opublikowano 8 Listopada 2012 Wszystkie pompy pracują w układach zamkniętych 1,4-1,9bar
kaczy Opublikowano 8 Listopada 2012 #140 Opublikowano 8 Listopada 2012 dzięki za info ...gdzieś kiedys wyczytałem na forum iż alphy nie nadają się do układów otwartych - gdyż powietrze, choćby z podgotowywania w rusztach stanowi dodatkowy opór co prowadzi do fiksowania i błędnego korygowania prędkości - objawy są zawsze podobne - po montażu pompy jest ok - z biegiem czasu coraz gorzej czyt. słabiej grzeje ...nie wiem ile w tym prawdy :huh:
marcin Opublikowano 8 Listopada 2012 #141 Opublikowano 8 Listopada 2012 Ja mam alphę dość długo już i nie zauważyłem takiego efektu (instalacja otwarta). Ale dla eksperymentu przełączę ją na jakiś czas na stały bieg :)
sambor Opublikowano 8 Listopada 2012 #142 Opublikowano 8 Listopada 2012 dzięki za info ...gdzieś kiedys wyczytałem na forum iż alphy nie nadają się do układów otwartych - gdyż powietrze, choćby z podgotowywania w rusztach stanowi dodatkowy opór co prowadzi do fiksowania i błędnego korygowania prędkości - objawy są zawsze podobne - po montażu pompy jest ok - z biegiem czasu coraz gorzej czyt. słabiej grzeje ...nie wiem ile w tym prawdy :huh: Może trzeba pompę co sezon przełączyć na odpowietrzenie, mam jeszcze jedną pompę do zainstalowania, na obiegu otwartym, zainstaluję i sprawdzę na ile prawdziwe jest to co piszesz. Pozdr PS Powietrze ma dużo mniejszy opór niż woda i nie powinno obciążać pompy ,
emus Opublikowano 19 Listopada 2012 #143 Opublikowano 19 Listopada 2012 Poniżej macie odnośnik do pompy Alpha 2 o h=4m: http://moderncomfort.grundfos.com/gpl/ogrzewanie-i-cyrkulacja-wody/autoadapt/ Klikacie na obrazek z dwoma głowicami termostatycznymi i możecie się bawić.
tiger46 Opublikowano 19 Listopada 2012 #144 Opublikowano 19 Listopada 2012 Mam alphę 25/40 drugi sezon obecnie ustawiona na 1 pobór na wyśw.5w zeszły sezon auto adapt pobór max.19w instalacja otwarta i jak na razie sprawuje się dobrze.
kaczy Opublikowano 5 Stycznia 2013 #145 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Witam Koledzy !!! ....nieco sprostowania do Alphy, u mnie już działa, ponieważ mam cienkie rurki - cały układ był gdzieś zapowietrzony - teraz jest już ok :-), alpha idzie w trybie AutoAdapt - zużywając od 7-14W - i mam nadzieję, że tak zostanie ....drążyłem temat na innych forach i mam nieco info, które jak mniemam się Wam przydadzą, co prawda w niemieckim, ale mam nadzieję, że sobie poradzicie. ...Reasumując - można jej dać reset i można ją nauczyć funkcji AutoAdapt - rzeczywiście jest cwana ...nieco info ze strony DE Grundfos-a: http://www.grundfos....kte/alpha2.html - poszczególne tematy - są rozwijane - opis problemów i ich rozwiązania i na koniec księga wiedzy - uwaga , bo ma prawie 22MB: http://net.grundfos.com/Appl/WebCAPS/Grundfosliterature-2785601.pdf szczególnie warta przeczytania strona 10 i 11, szczegółowy opis zasady działania pozdrawiam i miłej lektury :-)
Tysonq Opublikowano 17 Marca 2013 #146 Opublikowano 17 Marca 2013 Mam alphę 2 podpiętą pod sterownik od kotła. Na dzień dzisiejszy sterownik pokojowy osiągnął zad. temp. i nie włącza alphy (zasilanie grzejników). Zastanawia mnie fakt, dlaczego owa alpha włącza się regularnie co 15-20min na max 20s. Dodam, że antystop pomp mam ustawiony w sterowniku kotła na niedzielę, godz. 12.
arthi Opublikowano 17 Marca 2013 #147 Opublikowano 17 Marca 2013 Za te załączanie pompy odpowiedzialny jest sterownik, to on daje lub odcina napięcie, cudów nie ma.
Tysonq Opublikowano 17 Marca 2013 #148 Opublikowano 17 Marca 2013 pompa od CWU (zwykła grundfosa) też jest podpięta pod sterownik i nie załącza się jak alpha. Dlaczego tak się dzieje?
arthi Opublikowano 18 Marca 2013 #149 Opublikowano 18 Marca 2013 Dla mnei ciekawostką jest, że sterownik w ogóle wyłącza pompę obiegową, tak więc pytanie raczej nie o pompę, a o konfigurację i zasadę działania tego sterownika. Być może jest to jakieś zabezpieczenie przed przegrzaniem kotła, po zablokowaniu pompy przez sterownik, temperatura na kotle przypadkiem nie rośnie dalej?
Balzak Opublikowano 18 Marca 2013 #150 Opublikowano 18 Marca 2013 Mam alphę 2 podpiętą pod sterownik od kotła. Na dzień dzisiejszy sterownik pokojowy osiągnął zad. temp. i nie włącza alphy (zasilanie grzejników). Zastanawia mnie fakt, dlaczego owa alpha włącza się regularnie co 15-20min na max 20s. Dodam, że antystop pomp mam ustawiony w sterowniku kotła na niedzielę, godz. 12. Raczej napewno masz ustawiony cykl pompy jak kociołek pracuje z regulatorem pokojowym,Funkcje można śmiało wyłączyc, ale uważam ze bardzo przydatna funkcja. znajdziesz to w sterowniku tam gdzie włączasz prace z regulatorem pokojowym,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.