Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Odprowadzenie przelewu z naczynia wyrównawczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wielu schematach jest pokazane, że przelew z naczynia wyrównawczego jest poprowadzone do kanalizacji. Jak rozumiem, kanalizacja jest wykonana z plastikowych rur. Podczas zagotowania wody w kotle nie ma ryzyka, że gorąca woda wyleci przez przelew i zdeformuje rury kanalizacyjne? Czy przelewem leci tylko względnie zimna woda?

Drugie pytanie. Na strychu nie mam możliwości odprowadzenia wody do kanalizacji (aktualnie mam na zewnątrz budynku poprzez ścianę) i czy mogę przelew poprowadzić rurą na sam duł, do piwnicy? I w piwnicy do kanalizacji, byłoby to ze strychu poprzez poddasze użytkowe, potem parter i do piwnicy.

Opublikowano

Na mój rozum - przelew do kanalizacji musisz umieścić w takim miejscu aby był widoczny w czasie dopuszczania wody do instalacji bo inaczej nie będzie wiadomo ile tej wody dopuścić...

Opublikowano

No mi też się tak wydaje ale nie wiem czy długość rury przelewowej ma jakieś znaczenie i czy podczas zagotowania wody tą rurą płynie gorąca woda.

Opublikowano

Długość rury nie ma znaczenia, to tylko odpływ. Rura leci woda w temperaturze jaka jest w instalacji, jak się piec ugotuje to będzie lecieć wrzątek 

Opublikowano

Odprowadzanie wrzątku do kanalizacji (plastikowych rur) to dobry pomysł ?

Teraz mam wyprowadzone na zewnątrz budynku przez ściane, potem leci na niżej usytuowany dach i rynną na ziemie. Ktoś gdzieś pisał że parująca woda może się w zimnej rurze skraplać i powoli zamarzać aż do pozbawienia drożności rury przelewowej. Czy to w ogóle jest możliwe?

Wiem, że ludzie robią odpływ do kanalizacji ale jak już przerabiam to chciałbym zrobić to jak najlepiej.

Opublikowano

Na zewnątrz zimą zamarznie, to jest zły pomysł.

Kup kawałek rury takiej jaką masz kanalize, ugotuj wody w czajniku i lej przez rurę. Zobaczysz czy coś się dzieje. 

Wrzątek w przelewie to ekstremalna sytuacja i raczej nie występuje codziennie, nie sądzę żebyś specjalnie gotował wodę w kotle. 

Opublikowano

Ogólnie to nie planuje gotować wody, szczerze to nie pamiętam kiedy ostatni raz się gotowała woda.

Tak jeszcze dopytam, jakiej średnicy powinna być rura odpływowa z naczynia? Też musi być stal 1 cal albo miedź 28mm?

Opublikowano

Ale dajecie czadu! przestańcie pisać farmazony

Po pierwsze zastanówcie ile wody wyleci z przelewu i jaka będzie jej temperatura?

A przy okazji niech każdy z was przynajmniej raz pomoże żonie i odcedzi za nią kartofle, a następnie sprawdzi stan rury kanalizacyjnej. 

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, sambor napisał(a):

A przy okazji niech każdy z was przynajmniej raz pomoże żonie i odcedzi za nią kartofle, a następnie sprawdzi stan rury kanalizacyjnej. 

To jest dobre, lepiej niż specjalnie grzać wodę w czajniku. 

Nie zmienia to faktu że przelew jak i naczynko powinno nie być na minusowe temperatury.

Co do średnicy rury ja mam coś około 0.5 lub 0.75 cala i działa 

Edytowane przez 600
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, sambor napisał(a):

Po pierwsze zastanówcie ile wody wyleci z przelewu i jaka będzie jej temperatura?

No właśnie to chciałem ustalić.

Ja jak odcedzam ziemniaki czy leje jakąś gorącą wodę do zlewu to puszczam z kranu zimną wodę aby schłodzić. Ale teraz to nie wiem czy to coś pomaga czy tylko marnuje wodę?

Edytowane przez zuh
Opublikowano

Rozszerzalność wody od 10C do 100C to ok 4,2%, więc jak przyjmiesz że w instalacji masz max temp roboczą ok 80C, to przy wzroście z 80 do 100C masz ok 1% objętości zagrzanej wody- czyli dla 1000 l masz ok 10l wody wyrzuconej przez przelew, a że to wylatuje górą, więc najpierw wyleci zimna !

woda z naczynia, a jednocześnie następne napłynie do naczynia gorąca woda z kotła.

W takich sytuacjach jest to woda z samego kotła, czyli wypłynie 1-2l.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, zuh napisał(a):

Tak jeszcze dopytam, jakiej średnicy powinna być rura odpływowa z naczynia? Też musi być stal 1 cal albo miedź 28mm?

Według PN;

"Rura przelewowa. Wewnętrzna średnica rury przelewowej nie powinna być mniejsza niż wewnętrzna średnica
rury wzbiorczej i rury bezpieczeństwa. Rura przelewowa powinna być wyprowadzona nad zlew lub kratkę kanalizacyjną
w pomieszczeniu kotłowni lub węzła w taki sposób aby wypływ z niej wody mógł być kontrolowany z
mniejsca obsługi i napełniania instalacji ogrzewania.
Rury tej nie wolno łączyć bezpośrednio z kanalizacją ani wyprowadzać na zewnątrz budynku"

Edytowane przez rambo5
  • Zgadzam się 1