Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie!

Prośba o zerknięcie i opinie  w temacie instalacji zamieszczonej przeze mnie na schemacie.

Powierzchnia do ogrzania to ok 225m^2. Dom docieplony: ściany - styro grafit 15; dach - wełna URSA Premium 25cm; posadzki - styro 10cm EPS 100;  okna 3 szybowe PCV.

Na schemacie jest sprzęgło hydrauliczne, które docelowo zastąpię buforem 1000L [kwestia roku góra dwóch lat]. Na grzejniki dałem pompę 25/60 ze względu na znaczną odległość [ok 15m] i oraz dużą liczbę kolan [6] w obwodzie od kotła do jednego z rozdzielaczy [6obw].

Dziękuję za Wasze cenne uwagi.

Pozdrawiam

schemat_kotłownia.jpg

Opublikowano (edytowane)

Źle podpięty zasobnik CWU jak zasilanie do zasobnika przed sprzęgłem(buforem)to i powrót przed.Naczynie przeponowe tuż przed kotłem.Nie ma takiego zaworu na 63st,jest np 60 Przy buforze 1000l będzie potrzebne dużo  większe naczynie,sugeruje zawór bezp.2,5bar Czym mniejszy ZB tym większe NP Zakładam że producent dopuszcza swój kocioł do pracy w układzie zamkniętym 

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano

Przy takim układzie to męczarnia bez bufora, będziesz mieszkać w kotłowni.

Zakładaj od razu bufor.

Opublikowano

Ty na pewno wiesz.

W nieźle ocieplonym budynku, przy 17kW kotle stałopalnym bez bufora to albo przegrzewanie pomieszczeń albo ciągle pilnowanie lub rozpalanie z 4 razy na dzień kotła. Wiem bo to znam z autopsji i to właśnie przerobiłem na własnej skórze.

Sprzęgło nie udźwignie tej instalacji. Jak już kolega scss inwestuje to wysupłać jeszcze grosz i dodać bufor aby to zaczęło dobrze działać.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

To jest kocioł zsypowy na węgiel, a nie na drewno, więc można do niego po prostu dołożyć co jakiś czas.

Dawniej to taki kocioł bez automatyki potrafił pół doby na miarkowniku grzać bez dokładania.

Bufor oczywiście jest pomocny, ale dla takiego paliwa ( węgiel) nie jest konieczny.

Opublikowano (edytowane)

To i tak kiszenie opału i smoła w kotle i kominie, wiem po sobie. Ale to tylko moje doświadczenie.

Może koledze scss to się nie wydarzy i zrobi tak jak będzie mu wygodnie.

Z drugiej strony być niewolnikiem w kotłowni na etacie aby pilnować i dokładać wungla? Odradzam, szkoda życia.

No ale każdy jest kowalem swego losu i będzie robił to co będzie chciał.

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano

Dzięki za wasze uwagi. Załączam schemat po zmianach.  Z buforem mam problem finansowy [za dużo potrzeb na raz ;-)] , dlatego posiłkuje się sprzęgłem. Rozważałem również opcję układu z zaworem 4D. Jednak przy sprzęgle mam łatwiejszą opcję rozbudowy. Co do samego kotła, co prawda jest to kocioł na węgiel, ale ładnie bierze również drewno, a tym równiez będę palił. Od razu zaznaczam, ze suchym sezonowanym [głównie buczyna]. Samo spalanie będzie na zasadzie "wolnego cugu" [minimalna szczelina i jazda bez żadnych zamykanych drzwi i kiszenia opału jakimiś dziwacznymi sterownikami]. Tu ważnym jest odpowiednie dobranie ilości wsadu no i optymalne dobranie szczeliny powietrznej, aby mieć odpowiednio wysoką temp.  Wiem o czym piszesz Tuptus:

14 godzin temu, Tuptus napisał(a):

To i tak kiszenie opału i smoła w kotle i kominie, wiem po sobie

też to przerobiłem. Co prawda w innej instalacji, ale dobrze wiem jakie rodzi to problemy.

Co do samego kotła to jest on dopuszczony do pracy w układzie zamkniętym.

schemat_kotłownia.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli chcesz grzać wodę użytkową w lecie to lepiej podłączyć zasobnik zaraz za kotłem wtedy nie będzie musiała chodzić pompa w obiegu kotłowym.Lepiej zastosować zawór stało temperaturowy do ochrony kotła typu VTC 

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano

Witam ponownie,

Takie pytanie odnośnie obiegu kotłowego [kocioł->sprzęgło->VTC->pompa], jeżeli króćce zasilania i powrotu z pieca są 6/4 cala jakim przekrojem Cu wykonać? Wydaje mi się że 35mm, proszę o weryfikację.

Dzięki

Opublikowano

Jak 17kW to bez problemu możesz to zrobić rurą 1" lub Cu28.

Faktycznie jak kolega wspomniał separator zanieczyszczeń na zasilaniu nic nie da.

W układzie ze sprzęgłem lub buforem separator zanieczyszczeń jest zbędny- tą rolę pełni bufor lub sprzęgło.

Możliwe, że to miałby być separator powietrza.

Opublikowano

Mam identyczny układ+ kocioł gazowy.  System trochę usprawniony na wypadek braku prądu i działa również na grawitacji poprzez obejscie z zaworem zwrotnym omijającym sprzęgło . Działa to np tak grzeje w kotle grawitacyjnie woda grzeje bojler i idzie na grzejniki a powrót idzie przez sprzęgło z którego ciągnie sobie podłogówka .