bełek Opublikowano 4 Września 2024 #1 Opublikowano 4 Września 2024 Witam,na jakiej wysokości w buforze 400l umieścić czujnik załączenia pompy ciepła typu start stop Cytuj
Norton Opublikowano 5 Września 2024 #2 Opublikowano 5 Września 2024 jest sporo parametrów ale ... ... to zależy ile litrów wody chcesz ogrzać, ja w swoim buforze mam 5 czujników temperatury, 4 co 25% a ostatni na górze bufora. Więc jak dasz na połowie bufora to zawsze masz rezerwę 25% na mieszanie z powrotem i będzie Ci grzało 100 litrów wody. Cytuj
bełek Opublikowano 6 Września 2024 Autor #3 Opublikowano 6 Września 2024 Tak ale ja mam 1 czujnik od pompy ciepła i nie chcę żeby się za często załączała,a bufor żeby odprowadzał ciepła wodę na grzejniki Cytuj
Norton Opublikowano 7 Września 2024 #4 Opublikowano 7 Września 2024 Jak wygląda schemat połączenia bufora na grzejniki i do pompy? Cytuj
sambor Opublikowano 7 Września 2024 #5 Opublikowano 7 Września 2024 8 godzin temu, bełek napisał(a): Tak ale ja mam 1 czujnik od pompy ciepła i nie chcę żeby się za często załączała,a bufor żeby odprowadzał ciepła wodę na grzejniki Czy potrafisz podać ile ciepła zmieści się w takim buforze i na jak długi czas grzania domu to ciepło wystarczy? Cytuj
bełek Opublikowano 7 Września 2024 Autor #6 Opublikowano 7 Września 2024 Połączenie równoległe zasilanie z pompy i odbiór na co górne króćce, powrót z co i do pompy dolne Cytuj
sambor Opublikowano 7 Września 2024 #7 Opublikowano 7 Września 2024 To tu nie ma magazynowania ciepła, bufor pracuje w funkcji sprzęgła. Jakbyś z PC podawał na bufor np 60-70C, a na grzejniki wychodziłoby np 45-50C to wtedy masz jakieś przerwy w pracy PC i magazynowanie nadmiaru ciepła. A w tym przypadku PC powinna pracować non stop. Cytuj
bełek Opublikowano 7 Września 2024 Autor #8 Opublikowano 7 Września 2024 To jakie jest najkorzystniejsze połączenie bufora z pompą i instalacją co,przy pompie monoblok typu start stop Cytuj
sambor Opublikowano 7 Września 2024 #9 Opublikowano 7 Września 2024 Takie Ale wtedy bufor nie musi być taki duży, 100-200l to max. Cytuj
lajosz Opublikowano 8 Września 2024 #10 Opublikowano 8 Września 2024 (edytowane) W dniu 7.09.2024 o 17:36, sambor napisał(a): Takie Ale wtedy bufor nie musi być taki duży, 100-200l to max. Takie to do inwerter-owej pompy a kolega pisze "start stop " to bufor 400l i podłączenie 4t Edytowane 8 Września 2024 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
sambor Opublikowano 8 Września 2024 #11 Opublikowano 8 Września 2024 Podłączenie 3T jest niezależne czy PC inverter czy nie inv. Natomiast pozwala na zasilanie odbiorów jak najwyższą temp - wprost z PC, jak grzejniki się zamkną to ciepło najpierw jest magazynowane w buforze a następnie PC się wyłącza a ewentualne ciepło jest brane z bufora. Większy bufor ma sens jak jest inne źródło ciepła np grzałki zlokalizowane w buforze. Cytuj
lajosz Opublikowano 8 Września 2024 #12 Opublikowano 8 Września 2024 I tak i nie. Ponieważ jest to monoblok on/off to pompa obiegowa tłoczy wodę cały czas (czy grzeje czy nie) . Jak nie grzeje to w podłączeniu 3t dostaje chłodną wodę z dołu bufora. W 4t bardziej to się miesza i jest korzystniej. W inwerter-owej 3t jest korzystniejsze ale trzeba dostosować prędkość pompki CO do pompki z pompy ciepła. Cytuj
bełek Opublikowano 8 Września 2024 Autor #13 Opublikowano 8 Września 2024 To powiedzcie mi w którym miejscu umieścisz czujnik załączenia pompy ciepła w jednym czy drugim podłączeniu Czy przy układzie 3T rozmieszczenie pompki obiegowej ma znaczenie,jedna jest na zasilaniu pc- bufor,druga bufor - co Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 8 Września 2024 #14 Opublikowano 8 Września 2024 Kolego @bełek może zacznijmy tę dyskusje od początku. Podaj dane z DTR dotyczące tej pompy ciepła, ewentualnie dokładny typ pompa ciepła. Kto polecił Ci zamontowanie bufora o pojemności 400 l, do obiegu hydraulicznego tejże pompy ciepła. Czy jesteś w stanie obliczyć ile ciepła jesteś wstanie zgromadzić w tym 400l buforze i jak długo będzie pompa ciepła podgrzewała ten bufor o w pojedynczym cyklu grzewczym o 5*C. Cytuj
sambor Opublikowano 8 Września 2024 #15 Opublikowano 8 Września 2024 Ja bym zapytał o ile moc PC jest większa od mocy grzejnej na potrzeby budynku. To jest pytanie podstawowe, gdyż przy tych danych można określić ile ciepła ma się zmagazynować w tym buforze Cytuj
bełek Opublikowano 8 Września 2024 Autor #16 Opublikowano 8 Września 2024 Zwykła monoblok start stop 15 kw kupno i montaż samodzielnie bufor kupiony okazjonalne niestety wyliczeń nie jestem w stanie zrobić.Instalacja głównie grzejnikowe podlogowka w łazienkach z powrotów,cwu 140l dom 125 m,dobrze ocieplony Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 8 Września 2024 #17 Opublikowano 8 Września 2024 9 minut temu, bełek napisał(a): Zwykła monoblok start stop 15 kw ,,,, @bełek ogarnij się trochę. Jak prosisz o poradę, to wypadało by nieco wysiłku z Twojej strony. Podaj typ pompy ciepła. Tutaj poniżej masz podpowiedź. https://cieplo.app/start Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 8 Września 2024 #19 Opublikowano 8 Września 2024 Podaje dane do oficjalnego przedstawiciela firmy Folansi China w Polsce. Tam zapewnie uzyskasz pełną informacje dotyczącą Twoich rozterek dotyczących miejsca pomiaru temperatury wody w obiegu hydraulicznym. https://folansi.pl/kontakt/ Cytuj
bełek Opublikowano 8 Września 2024 Autor #20 Opublikowano 8 Września 2024 Ok, dzięki za podpowiedzi Cytuj
lajosz Opublikowano 8 Września 2024 #21 Opublikowano 8 Września 2024 Tak to widzą skośne oczy... Cytuj
Rozwiązanie Andrzej_M_ Opublikowano 9 Września 2024 Rozwiązanie #22 Opublikowano 9 Września 2024 (edytowane) Zastanawiałem się co to za "kaloryfer" w górnym rogu prawej strony. Po przejrzeniu witryny producenta pompy ciepła, okazało się, że jest to po prostu układ solarny. źródło: https://www.folansi.com/air-to-water-heat-pump-water-heater-11kw-heating-capacity.html Edytowane 9 Września 2024 przez Andrzej_M_ Cytuj
Norton Opublikowano 11 Września 2024 #23 Opublikowano 11 Września 2024 @bełek obstawiam ze pompa 15 kw to na dom 400 m2 sporą masz willę 😀, ja pompę 6 kW kupuję na dniach dla domu 180 m2 powierzchni, przez 2 lata ogrzewałem buforem 1000l z grzałką 6kW i w domu było 22 stopnie więc teraz zamiast grzałki leci pompa monoblok lub split jeszcze się nie zdecydowałem. W domu stare grzejniki żeliwne na które szło średnio 35 stopni. ... tak jak pisałem daj czujnik na 50% wysokości bufora, jednak nadal nie pokazałeś jaki masz schemat podłączenia tego bufora. Cytuj
bełek Opublikowano 11 Września 2024 Autor #24 Opublikowano 11 Września 2024 Zasilanie z pompy górny wlot bufora,zasilanie z bufora co górny wylot, powrót z co dolny wlot,powrót z bufora do pompy dolny wylot Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi