Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej Grupo

Ma ktoś może ten piec, podzieli się wrażeniami, wstawi jakieś filmiki z rozpalania? Lub może ktoś tak jak ja planuję założyć?

W internecie znalazłem tylko jeden filmik z instalacji tego pieca a tak to cisza 🙂 Cena jak za to co oferuje jest super. Jestem ciekaw jak się sprawuje 

Screenshot_20240818-1027232.thumb.png.91d7759077f0303f149a2d6ecc2457f2.png

Opublikowano

Bump 

Po zniżce piec wycenili na 15tys netto 🙂 Cała kotłownia z buforem i robocizną 39tys brutto 

Myślę, że w miarę, skoro kocioł ma sondę lambda i automatyczny siłownik dopływu powietrza 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.09.2024 o 22:57, zibijag napisał(a):

Gdzie zamawiałeś pirovac 25kW i jak wypadł montaż? 

Kocioł dopiero zamówiłem i ma być montowany za około miesiąc. Po prostu w sklepie z kotłami i hydrauliką u nas w mieście. Natomiast na stronie producenta widziałem, że mają mapkę z numerami handlowców. Po montażu zdam relacje 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tekla będzie mniej absorbującym kotłem w sterowaniu z uwagi na obecność sondy. Nie wiem czy jednym wsadem naładujesz bufory. Chociaż ja u siebie HTV23 kW nabijam jednym wsadem 1600 l z równoczesnym grzaniem powierzchni 160 m i CWU 300 l.

Też kiedyś rozważałem zakup Pirovac ale niestety za głęboki kocioł na moją kotłownię.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

I jak tam Panowie pochwali się ktoś jak ten kociołek działa??? 

Opublikowano
W dniu 9.11.2024 o 19:48, Tuptus napisał(a):

Tekla będzie mniej absorbującym kotłem w sterowaniu z uwagi na obecność sondy. Nie wiem czy jednym wsadem naładujesz bufory. Chociaż ja u siebie HTV23 kW nabijam jednym wsadem 1600 l z równoczesnym grzaniem powierzchni 160 m i CWU 300 l.

Też kiedyś rozważałem zakup Pirovac ale niestety za głęboki kocioł na moją kotłownię.

Tupus ile trzeba liczyc za kotłownie z tym kotłem i buforem ? 

Dzięki 

W dniu 9.09.2024 o 08:59, peeref napisał(a):

Kocioł dopiero zamówiłem i ma być montowany za około miesiąc. Po prostu w sklepie z kotłami i hydrauliką u nas w mieście. Natomiast na stronie producenta widziałem, że mają mapkę z numerami handlowców. Po montażu zdam relacje 

Cześć jest bardzo ciekawy jak się sprawuje ten kocioł u Ciebie jaki masz bufor i jaka powierzchnia domu, na ile dni starcza bufor?

Pozdrawiam 

Opublikowano

Tak to się nie da dokładnie wyliczyć, ale z 50 k wyjdzie (zlicz kocioł, bufor (ja mam dwa), pompy, naczynie przeponowe (ja mam dwa), zbiornik CWU, wkład kominowy, jakiś sterownik na ścianie, UPS, separatory powietrza i zanieczyszczeń, VTC/ATV przy kotle, zawór termostatyczny na CWU i CO, trochę zaworów, zawory zwrotne, śrubunki, rurki i z 10 k robota). Kotłownia na HG jest chyba jedną z droższych.

Opublikowano

Dzisiaj rozmawiałem z przedstawicielem Tekli i w Poniedziałek ma mi przesłać filmik jak pracuje ta Tekla Pytałem go o to czy można w tym kotle palic drewnem ilastym to mi powidział ze maks co 3 wsady drewno iglaste Bo w przeciwnym razie będzie się zaklejać komora załadowcza i problem z gwarancją moze być 

Opublikowano

Aż strach patrzeć na ten kocioł, bo można gwarancję stracić...

No to czekamy na film.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.02.2025 o 14:26, kreciq21 napisał(a):

Aż strach patrzeć na ten kocioł, bo można gwarancję stracić...

No to czekamy na film.

Dokładnie 

Gość tak chwalił jaka to klasa premium itd. ale za wszystko można stracić gwarancje 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

No jak widać Tekla nie umie w marketing.

Kocioł na drewno liściaste, ścinane w nowiu przez dziewicę po 40-tce. Rąbane przez blond Japonkę z Chin, siekierą certyfikowaną przez Marsjan z Saturna. Wtedy gwarancji nie stracisz.

Opublikowano

I jak z tym filmem, podesłali?

Opublikowano

No podesłali ale żenada totalna Nic nie wnosi ten filmik tylko pogrąża ten kocioł właśnie kombinuję jak go udostępnić Ale marketing tej firmy poniżej dna i mułu Więc nie to utwierdziło chyba ostatecznie że jednak Htv Tak myślę kto chce ten filmik piszcie na priv z adresem email to podeślę 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ktoś go zamontował i cisza.

Ja chcę filmik, już piszę priv.

Opublikowano
Opublikowano

Nadesłany film. Link

Opublikowano

Podobny efekt kopcenia jak w tych "czerwonych" kotłach.😉

Na pewno dużo się gazu nazbierało bo były dolne drzwiczki otwarte i trzeba by chwilę zaczekać aż wentylator wyciągnie, to może by tak nie kopciło otwierając górne.

Opublikowano

Ja, co zauważyłem z tego filmu to:

1. Drzwi zakrywające drzwiczki od kotła to prowizorka na sztukę. Górna część już jest krzywa.

2. W klamce górnej jest zabezpieczenie przed wybuchem gazów. Rzadko to jest, ale jak widać z filmu, potrzebne. Operator nie skorzystał z tej opcji i wybuch wypchnął drzwiczki.

3. Wygląda, jakby zaczepy dla klamek nie miały rolek/tulejek. Opcja najtańsza i z czasem się wytrze.

4. Przy wzierniku na dole już widać jakieś pyły. Czyżby nieszczelność?

5. Współpracuje z pogodówką i lambdą.

6. Szeroka komora załadunkowa i szeroki ruszt. Tendencja do rozpalania całego wsadu, jak w Atmosie. Łatwo i szybko będzie osiągał moc znamionową i będzie działał praktycznie cały czas w modulacji.

7. Za drzwiczkami środkowymi (rozpałkowymi), na górze coś zwisa, jakaś belka. I jak widać między tą belką i drzwiczkami zbiera się dużo smoły. Widzę potencjalny problem z jej zaleganiem, gdyż raczej się ona stamtąd nie wypali.

8. Słabo są wyciągane spaliny przez oddymiacz komory zasypowej. A nawet wygląda, jakby kocioł nie wykrywał otwartych drzwiczek.

Opublikowano
14 godzin temu, Tuptus napisał(a):

Podobny efekt kopcenia

W każdym tak kopci. Bo montują mikroskopijne, słabe wentylatory wyciągowe to jak ma dobrze wyciągać dym. 

Opublikowano

Czy w każdym to nie wiem.🤔

W HTV jak jest dużo opału czyli tak 2 h po odpaleniu to też kopci, ale nie wybucha jak w Pirovac, dlatego nie otwieram bo i po co. Raz sprawdziłem i już mnie nie kusi.😉

Justyn wrzucił film ze Stadlerem i tam wyglądało że ładnie ciągnie dym do kanału. Ale to na potrzeby filmu, więc tego się nie dowiemy dopóki się naocznie nie sprawdzi.

Opublikowano
41 minut temu, PredatorC napisał(a):

W każdym tak kopci. Bo montują mikroskopijne, słabe wentylatory wyciągowe to jak ma dobrze wyciągać dym. 

Przecież ten dym i  kopcenie to efekt złego spalania, a nie słaby wentylator!

Spaliny z prawidłowego, pełnego spalania są przeźroczyste!