peeref Opublikowano 18 Sierpnia 2024 #1 Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Hej Grupo Ma ktoś może ten piec, podzieli się wrażeniami, wstawi jakieś filmiki z rozpalania? Lub może ktoś tak jak ja planuję założyć? W internecie znalazłem tylko jeden filmik z instalacji tego pieca a tak to cisza 🙂 Cena jak za to co oferuje jest super. Jestem ciekaw jak się sprawuje Cytuj
peeref Opublikowano 22 Sierpnia 2024 Autor #2 Opublikowano 22 Sierpnia 2024 Bump Po zniżce piec wycenili na 15tys netto 🙂 Cała kotłownia z buforem i robocizną 39tys brutto Myślę, że w miarę, skoro kocioł ma sondę lambda i automatyczny siłownik dopływu powietrza Cytuj
zibijag Opublikowano 5 Września 2024 #3 Opublikowano 5 Września 2024 Gdzie zamawiałeś pirovac 25kW i jak wypadł montaż? Cytuj
peeref Opublikowano 9 Września 2024 Autor #4 Opublikowano 9 Września 2024 (edytowane) W dniu 5.09.2024 o 22:57, zibijag napisał(a): Gdzie zamawiałeś pirovac 25kW i jak wypadł montaż? Kocioł dopiero zamówiłem i ma być montowany za około miesiąc. Po prostu w sklepie z kotłami i hydrauliką u nas w mieście. Natomiast na stronie producenta widziałem, że mają mapkę z numerami handlowców. Po montażu zdam relacje Edytowane 9 Września 2024 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
robert197703 Opublikowano 8 Listopada 2024 #5 Opublikowano 8 Listopada 2024 Hej, rozważam zakup albo tekli pirovac 25 kw albo defro optima hg 32 kw Który byście polecili? Tekla ma sondę, defro to 32 kw. Mam spiąć piec z dwoma buforami po 1000 litrów. Cytuj
Tuptus Opublikowano 9 Listopada 2024 #6 Opublikowano 9 Listopada 2024 Tekla będzie mniej absorbującym kotłem w sterowaniu z uwagi na obecność sondy. Nie wiem czy jednym wsadem naładujesz bufory. Chociaż ja u siebie HTV23 kW nabijam jednym wsadem 1600 l z równoczesnym grzaniem powierzchni 160 m i CWU 300 l. Też kiedyś rozważałem zakup Pirovac ale niestety za głęboki kocioł na moją kotłownię. Cytuj
syriusz24 Opublikowano 25 Stycznia 2025 #7 Opublikowano 25 Stycznia 2025 I jak tam Panowie pochwali się ktoś jak ten kociołek działa??? Cytuj
matpali Opublikowano 31 Stycznia 2025 #8 Opublikowano 31 Stycznia 2025 W dniu 9.11.2024 o 19:48, Tuptus napisał(a): Tekla będzie mniej absorbującym kotłem w sterowaniu z uwagi na obecność sondy. Nie wiem czy jednym wsadem naładujesz bufory. Chociaż ja u siebie HTV23 kW nabijam jednym wsadem 1600 l z równoczesnym grzaniem powierzchni 160 m i CWU 300 l. Też kiedyś rozważałem zakup Pirovac ale niestety za głęboki kocioł na moją kotłownię. Tupus ile trzeba liczyc za kotłownie z tym kotłem i buforem ? Dzięki W dniu 9.09.2024 o 08:59, peeref napisał(a): Kocioł dopiero zamówiłem i ma być montowany za około miesiąc. Po prostu w sklepie z kotłami i hydrauliką u nas w mieście. Natomiast na stronie producenta widziałem, że mają mapkę z numerami handlowców. Po montażu zdam relacje Cześć jest bardzo ciekawy jak się sprawuje ten kocioł u Ciebie jaki masz bufor i jaka powierzchnia domu, na ile dni starcza bufor? Pozdrawiam Cytuj
Tuptus Opublikowano 1 Lutego 2025 #9 Opublikowano 1 Lutego 2025 Tak to się nie da dokładnie wyliczyć, ale z 50 k wyjdzie (zlicz kocioł, bufor (ja mam dwa), pompy, naczynie przeponowe (ja mam dwa), zbiornik CWU, wkład kominowy, jakiś sterownik na ścianie, UPS, separatory powietrza i zanieczyszczeń, VTC/ATV przy kotle, zawór termostatyczny na CWU i CO, trochę zaworów, zawory zwrotne, śrubunki, rurki i z 10 k robota). Kotłownia na HG jest chyba jedną z droższych. Cytuj
syriusz24 Opublikowano 7 Lutego 2025 #10 Opublikowano 7 Lutego 2025 Dzisiaj rozmawiałem z przedstawicielem Tekli i w Poniedziałek ma mi przesłać filmik jak pracuje ta Tekla Pytałem go o to czy można w tym kotle palic drewnem ilastym to mi powidział ze maks co 3 wsady drewno iglaste Bo w przeciwnym razie będzie się zaklejać komora załadowcza i problem z gwarancją moze być Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 7 Lutego 2025 #11 Opublikowano 7 Lutego 2025 Aż strach patrzeć na ten kocioł, bo można gwarancję stracić... No to czekamy na film. Cytuj
syriusz24 Opublikowano 7 Lutego 2025 #12 Opublikowano 7 Lutego 2025 (edytowane) W dniu 7.02.2025 o 14:26, kreciq21 napisał(a): Aż strach patrzeć na ten kocioł, bo można gwarancję stracić... No to czekamy na film. Dokładnie Gość tak chwalił jaka to klasa premium itd. ale za wszystko można stracić gwarancje Edytowane 8 Lutego 2025 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 7 Lutego 2025 #13 Opublikowano 7 Lutego 2025 No jak widać Tekla nie umie w marketing. Kocioł na drewno liściaste, ścinane w nowiu przez dziewicę po 40-tce. Rąbane przez blond Japonkę z Chin, siekierą certyfikowaną przez Marsjan z Saturna. Wtedy gwarancji nie stracisz. Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 10 Lutego 2025 #14 Opublikowano 10 Lutego 2025 I jak z tym filmem, podesłali? Cytuj
syriusz24 Opublikowano 10 Lutego 2025 #15 Opublikowano 10 Lutego 2025 No podesłali ale żenada totalna Nic nie wnosi ten filmik tylko pogrąża ten kocioł właśnie kombinuję jak go udostępnić Ale marketing tej firmy poniżej dna i mułu Więc nie to utwierdziło chyba ostatecznie że jednak Htv Tak myślę kto chce ten filmik piszcie na priv z adresem email to podeślę 1 Cytuj
Tuptus Opublikowano 10 Lutego 2025 #16 Opublikowano 10 Lutego 2025 Ktoś go zamontował i cisza. Ja chcę filmik, już piszę priv. Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 10 Lutego 2025 #17 Opublikowano 10 Lutego 2025 Wrzuć na https://streamable.com Cytuj
maracz Opublikowano 10 Lutego 2025 #18 Opublikowano 10 Lutego 2025 He, he, tym filmikiem to tylko mogą zniechęcić potencjalnego nabywcę. Cytuj
Tuptus Opublikowano 11 Lutego 2025 #20 Opublikowano 11 Lutego 2025 Podobny efekt kopcenia jak w tych "czerwonych" kotłach.😉 Na pewno dużo się gazu nazbierało bo były dolne drzwiczki otwarte i trzeba by chwilę zaczekać aż wentylator wyciągnie, to może by tak nie kopciło otwierając górne. Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 11 Lutego 2025 #21 Opublikowano 11 Lutego 2025 Ja, co zauważyłem z tego filmu to: 1. Drzwi zakrywające drzwiczki od kotła to prowizorka na sztukę. Górna część już jest krzywa. 2. W klamce górnej jest zabezpieczenie przed wybuchem gazów. Rzadko to jest, ale jak widać z filmu, potrzebne. Operator nie skorzystał z tej opcji i wybuch wypchnął drzwiczki. 3. Wygląda, jakby zaczepy dla klamek nie miały rolek/tulejek. Opcja najtańsza i z czasem się wytrze. 4. Przy wzierniku na dole już widać jakieś pyły. Czyżby nieszczelność? 5. Współpracuje z pogodówką i lambdą. 6. Szeroka komora załadunkowa i szeroki ruszt. Tendencja do rozpalania całego wsadu, jak w Atmosie. Łatwo i szybko będzie osiągał moc znamionową i będzie działał praktycznie cały czas w modulacji. 7. Za drzwiczkami środkowymi (rozpałkowymi), na górze coś zwisa, jakaś belka. I jak widać między tą belką i drzwiczkami zbiera się dużo smoły. Widzę potencjalny problem z jej zaleganiem, gdyż raczej się ona stamtąd nie wypali. 8. Słabo są wyciągane spaliny przez oddymiacz komory zasypowej. A nawet wygląda, jakby kocioł nie wykrywał otwartych drzwiczek. Cytuj
PredatorC Opublikowano 11 Lutego 2025 #22 Opublikowano 11 Lutego 2025 14 godzin temu, Tuptus napisał(a): Podobny efekt kopcenia W każdym tak kopci. Bo montują mikroskopijne, słabe wentylatory wyciągowe to jak ma dobrze wyciągać dym. Cytuj
Tuptus Opublikowano 11 Lutego 2025 #23 Opublikowano 11 Lutego 2025 Czy w każdym to nie wiem.🤔 W HTV jak jest dużo opału czyli tak 2 h po odpaleniu to też kopci, ale nie wybucha jak w Pirovac, dlatego nie otwieram bo i po co. Raz sprawdziłem i już mnie nie kusi.😉 Justyn wrzucił film ze Stadlerem i tam wyglądało że ładnie ciągnie dym do kanału. Ale to na potrzeby filmu, więc tego się nie dowiemy dopóki się naocznie nie sprawdzi. Cytuj
sambor Opublikowano 11 Lutego 2025 #24 Opublikowano 11 Lutego 2025 41 minut temu, PredatorC napisał(a): W każdym tak kopci. Bo montują mikroskopijne, słabe wentylatory wyciągowe to jak ma dobrze wyciągać dym. Przecież ten dym i kopcenie to efekt złego spalania, a nie słaby wentylator! Spaliny z prawidłowego, pełnego spalania są przeźroczyste! Cytuj
maracz Opublikowano 12 Lutego 2025 #25 Opublikowano 12 Lutego 2025 Stara to prawda, że dokładać drewno najlepiej w momencie kiedy dymu już nie ma, a wcześniej tam wogóle nie zaglądać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi