Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wsteczny ciąg w jednym z kanałów wentylacyjnych

thudy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam taki oto problem - obecnie w ciepłe dni podczas pracy kotła na pellet (grzanie wody) - czuć spaliny w łazience na poddaszu, którą mam podłączoną pod jeden kanał wentylacyjny.

Komin który posiadam to komin systemowy SCHIEDEL WULKAN 200 z jednym kanałem wentylacyjnym do którego podłączona jest wentylacja z kotłowni. Równolegle obok komina dymowego jest wymurowany komin z pustaka wentylacyjnego z dwoma otworami wentylacyjnymi - do jednego z nich jest podłączony garaż a do drugiego wspomniana wcześniej łazienka na poddaszu.

Wylot wszystkich kominów jest mniej więcej na tej samej wysokości.

Spaliny czuć jedynie w łazience na poddaszu, ani w kotłowni, ani w garażu dymu praktycznie nie czuć. Wiem że temat ciągu wstecznego najczęściej objawia się w upalne dni - tak jak teraz, ale zastanawia mnie dlaczego ciąg wsteczny pojawia się praktycznie tylko w jednym z kanałów wentylacyjnych, skoro są tam jeszcze dwa pozostałe.

Pierwsza rzecz jaka przychodzi mi do głowy, to dość krótki odcinek kanału wentylacyjnego z łazienki na poddaszu - ponieważ kratkę mam przy suficie a jest to dom z zamieszkałym poddaszem - odcinek ten w porównaniu z dwoma pozostałymi jest bardzo krótki. Mam możliwość utworzenia dodatkowego otworu w garażu, w tym samym ciągu co jest wspomniana łazienka- tylko nie wiem czy to rozwiąże problem. Takim sposobem zdecydowanie wydłużyłbym ciąg wentylacyjny, ale w tym samym kanale byłby garaż i łazienka - nie chciałbym aby zapachy z garażu dostawały się do łazienki.

Podejrzewam że kolejnym rozwiązaniem jest podniesienie komina dymowego, aby ten znajdował się wyżej kominów wentylacyjnych, wtedy nawet jak pojawi się "cofka" to teoretycznie nie powinno zaciągać spalin.

Proszę o pomoc bardziej doświadczonym w taki sposób poradzić sobie z problemem. 

Edytowane przez thudy

Może wylot splin wydłużyć albo zabudować wentylator w łazience z klapą zwrotną.