Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Termet Ecodance Gold Plus dwufunkcyjny - pompa nie daje rady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

posiadam mieszkanie w zabudowie szeregowej:

poziom -1 to garaz gdzie jest piec Termet Ecodance Gold Plus dwufunkcyjny oraz jeden kaloryfer

poziom 0 to mieszkanie 91 m2 gdzie jest rozdzielacz jak na obrazku. Ogrzewaniem steruje sterownik temperatury TECH v292.

W instalacji CO nie mam podlaczonego sprzegla.

Nie wiem dlaczego ale po uruchomieniu ogrzewanie gdzie dziala pompa na rozdzielaczu i w piecu tylko na 3 rotametrach pojawia sie przeplyw na poziomie 1,5.

Gdzie szukac problemu? Sprawdzilem ze zasilanie nie jest pomylone z powrotem. Jak usunalem pompe z rozdzielacza to pompa z pieca powoduje tylko przeplyw na jedym rotametrze. Jestem z Wroclawia, jezeli ktos zna dobrego specjaliste to prosze o namiary.

Z tego co uzytkownicy pisali na forum to sama pompa z pieca powina ogarnac to wszystko

image.thumb.jpeg.7df495c515ed8b83841dbbfb47b1fcdd.jpeg

Opublikowano
32 minuty temu, sambor napisał(a):

Jakie rury z kotła do rozdzielacza 

Jak długie są pętle 

Rury ktore wychodza z kotla maja srednice 25mm, mieszkanie od dewelopera wiec nie wiem jakiej dlugosci sa petle.

Opublikowano

Jak to rura PP25 ta zgrzewana, to na pewno ma za mały przekrój

A długość pętli to podstawa,  ale jak nawet dodatkowa pompa tego nie rusza to są 3 opcje

Za długie pętle

Zatkane lub zapowietrzone pętle

Rozdzielacz kiepskiej jakości 

Pierwszy przypadek w deweloperce trafia się rzadko

Zostaje drugi i trzeci 

Jakie są powierzchnie pomieszczeń grzanych z tego rozdzielacza?

Opublikowano
9 minut temu, sambor napisał(a):

Jak to rura PP25 ta zgrzewana, to na pewno ma za mały przekrój

A długość pętli to podstawa,  ale jak nawet dodatkowa pompa tego nie rusza to są 3 opcje

Za długie pętle

Zatkane lub zapowietrzone pętle

Rozdzielacz kiepskiej jakości 

Pierwszy przypadek w deweloperce trafia się rzadko

Zostaje drugi i trzeci 

Jakie są powierzchnie pomieszczeń grzanych z tego rozdzielacza?

salon 40m2  - 4 petle

korytarz 8m2 - 1 petla

pokoj 15m2  - 1 petla

pokoj 11m2 - 1 petla

pokoj 10m2 - 1 petla

lazienka 6m2 - 1 petla

Opublikowano

Nawet jak dzialaja dwie pompy podlaczone szeregowo bez sprzegla to nie zrobia przeplywu przy zapowietrzonych petlach?

A moze zle pozgezewane rury, za duze kolnierze tam sa w srodku w rurach?

Jak prawidlowo odpowietrzyc podlogowke?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, sambor napisał(a):

Temat odpowietrzenia pętli był na forum wiele razy poruszany

Poszukaj w wyszukiwarce forumowej

Odpowietrzylem w ten sposob ze zamykalem wszystkie petle oprocz jednej, przeplyw na maksa w ratometrze i czekalem 5 minut. Powtorzylem to dla kazdej petli, odpowietrzylem na koncu belki wciskajac igielke, cisnienie bylo 1,5 bara i spadlo do 1,3. . Uzupelnilem do 1,5 bara. dzialajaca pompa na rozdzielaczu cicho chodzila, bylo slychac ze nie ma tam babelkow powietrza. Po calym cyklu wlaczylem wszystkie petle, uruchomilem grzanie, wlaczylem pompe na rozdzilaczu i wszedzie mialem na maksa poodkrecane rotametry i osiagnalem na wszystkich 0.8-1, wiecej sie nie dalo.

Edytowane przez Damianel
Opublikowano (edytowane)

Tak jak pisalem z kotla wychodza rury pp 25, ale zauwazylem, ze pomiedzy kotlem a rura pp 25 na ZASILANIU jest polsrubunek 3/4, ale bardzo waski.

image.thumb.jpeg.58c793003804f461d08795b448299625.jpeg

image.thumb.jpeg.e9ff84c80b8a1196b8e4405578b93fd8.jpeg

Sprawdzilem jego szerokosc zewnetrzna i ma 16 mm, wiec obwod wewnetrzny moze miec nawet 10mm.

Czy to moze byc przyczyna? Ten polsrubunek? Jezeli tak to czym go zamienic?

Edytowane przez Damianel
Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.07.2024 o 10:46, sambor napisał(a):

To też trzeba wymienić, ale najważniejsza jest ta rura PP25 ma wewnątrz ok 18mm średnicy, lub nawet mniej.

Tu decydują opory linowe rur zasilających

Ale wyjscie z pieca jest 3/4 wiec jak zmienie rury na szersze to wiele to chyba nie zmieni.

Poza tym rury sa w podlodze i scianach to nowy budynek, wszystko do prucia?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Otwórz kocioł i pomierz ile tam jest tej rury - pewnie coś ok 1,2 m,.

Dodatkowo opory hydrauliczne kotła są uwzględniane w jego charakterystyce hydraulicznej.

A co myślisz, partactwa są i będą, ale niektóre kosztują więcej.

Na jakim biegu pracuje pompa w kotle ?

Ona ma regulację , sprawdź jak jest ustawiona- parametr bodaj P14 i P18, chyba ze coś zmienili.

P14 - minimalna prędkość w %, a P18 to max, też w %.

Opublikowano
Godzinę temu, sambor napisał(a):

Ona ma regulację , sprawdź jak jest ustawiona- parametr bodaj P14 i P18, chyba ze coś zmienili.

Nie wiem gdzie jest wylacznik w piecu wiec nie wiem jak przejsc to trybu serwisowego. Ale jak wlaczam ogrzewanie i piec zaczyna grzac to tylko jeden rotametr jest na 1l/min reszta na 0, i jak klikam na reset to parametr PR jest 99, wiec chyba pompa dziala na maksa

Opublikowano
W dniu 15.07.2024 o 11:18, sambor napisał(a):

Otwórz kocioł i pomierz ile tam jest tej rury - pewnie coś ok 1,2 m,.

Dodatkowo opory hydrauliczne kotła są uwzględniane w jego charakterystyce hydraulicznej.

A co myślisz, partactwa są i będą, ale niektóre kosztują więcej.

Na jakim biegu pracuje pompa w kotle ?

Mam jeszcze jedno pytanie, zapomnialem wspomniec ze w instalacji CO jest we wszystkich pokojoach rozprowadzona instalacja grzejnikowa, tylko jest zaslepione i zatynkowane (4 pokoje). Tylko jeden kaloryfer w piwnicy jest podlaczony, czy to tez moze miec wplyw na slaby przeplyww instalacji?

Opublikowano

Mam mozliwosc podlaczenia weza typy bypass do zasilania i powroru dla dodatkowego grzejnika. Podlaczyc to i sprawdzic czy zwiekszy sie przeplyw?

2 minuty temu, sambor napisał(a):

Już wcześniej pisałem abyś zlikwidował wpływ grzejników!

Mam mozliwosc podlaczenia weza typy bypass do zasilania i powroru dla dodatkowego grzejnika. Podlaczyc to i sprawdzic czy zwiekszy sie przeplyw?

Opublikowano

To nie tak masz po prostu ten grzejnik zamknąć.

Jak woda pójdzie przez grzejniki czy bypassy, to nie pójdzie przez podłogówkę!

Chyba że tam są jakieś CUDA I PODŁOGÓWKA JEST SZEREGOWO Z GRZEJNIKAMI!

Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.07.2024 o 18:27, sambor napisał(a):

To nie tak masz po prostu ten grzejnik zamknąć.

Jak woda pójdzie przez grzejniki czy bypassy, to nie pójdzie przez podłogówkę!

Chyba że tam są jakieś CUDA I PODŁOGÓWKA JEST SZEREGOWO Z GRZEJNIKAMI!

OK to taki test juz robilem, chodzilo mi o to ze moze przez te pozamykane rury od grzejnikow nie dziala podlogowka

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu