Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zrobione podobnie, tyle że prostsza instalacja, bez sprzęgła hydraulicznego i bez kaloryferów w garażu (tam jest tylko kotłownia i zasobnik CWU). Generalnie to działa, choć myślę że u mnie te rury w ziemi mogły by być lepiej zaizolowane. Instalacja robiona wiele lat temu, teraz pewnie lepsze opcje są dostępne. Odległość miedzy budynkami ok 8-10m.

Ogrzewanie funkcjonuje poprawnie, z tym że sterowanie mam tak rozwiązane że kocioł nie działa ciągle, tylko załącza się od termostatu pokojowego (jest termostat radiowy). Dzięki temu woda nie jest w kółko pompowana i nie ma takich strat na przesyle. 
Ale np nie sprawdza sie obieg CWU, tzn pompowanie wody w kółko żeby szybko płynęła ciepła z kranu - to szybko wychładza zbiornik CWU. Z kolei bez tego obiegu trzeba długo czekać aż dopłynie ciepła woda do domu. Kombinowałem z rozmaitymi opcjami okresowego załączania tego obiegu ale trudno coś sensownego wymyślić. Myślę że cały obwód powinien być bardzo dobrze zaizolowany żeby to działało, a u mnie za mało tej izolacji.

Zaleta jest taka że nie kurzy się w domu, wcześniej paliłem ekogroszkiem a teraz peletem który jest czystszy, ale tak czy siak robi się wokół pieca sporo kurzu.

Opublikowano
13 minut temu, sambor napisał(a):

Piszesz już drugi raz to samo, takie podejście nic nie da.

Lepiej napisz co jest wyższe _ dom czy garaż?

Cześć. Przed dodaniem drugiego postu próbowałem usunąć/edytować tamten ale ze względu na słaby Internet i ładujące się strony po kilkanaście minut poległem- jestem na środku morza. Usunę temat jak tylko dobije do portu ,lub/ jeżeli ktoś z Państwa ma dostęp do administratora to prosiłbym o poinformowanie. Mi dodanie tej odpowiedzi zajmuje 20 minut 🙂

Jeżeli chodzi o dom i garaż to dom jest o wiele wyższy,plus garaż jest usytuowany około metr niżej że względu na spadek terenu. Także z mojej znikomej wiedzy raczej chyba powinienem mieć układ zamknięty niż otwarty. Planowany kocioł to Defro Evopell plus (15 kw). Powierzchnia do ogrzania w domu to 114 M2 oraz 30m2 od czasu do czasu na poddaszu w garażu. W poprzednim poście na rysunku zamieściłem bufor ciepła ale po dogłębnym prześledzeniu kilku dyskusji na jego temat zrezygnowałem z tego pomysłu. Nie będę palić niczym oprócz pelletu, kolektory słoneczne  myślę że odpadają bo garaż stoi w bardzo zacienionym miejscu, zaś w domu będę posiadać kominek bez płaszcza wodnego.

Pozdrawiam 

Opublikowano
6 minut temu, Grzybulec6666 napisał(a):

Jeżeli chodzi o dom i garaż to dom jest o wiele wyższy,plus garaż jest usytuowany około metr niżej że względu na spadek terenu. Także z mojej znikomej wiedzy raczej chyba powinienem mieć układ zamknięty niż otwarty.

No właśnie, musisz zamknąć układ CO, wywalić bufor i powinno być prawie dobrze.

Dodatkowo pompa z bojlera musi być na powrocie, a nie na zasilaniu, to ma być pompa cyrkulacyjna.

Opublikowano
27 minut temu, nightwatch napisał(a):

Mam zrobione podobnie, tyle że prostsza instalacja, bez sprzęgła hydraulicznego i bez kaloryferów w garażu (tam jest tylko kotłownia i zasobnik CWU). Generalnie to działa, choć myślę że u mnie te rury w ziemi mogły by być lepiej zaizolowane. Instalacja robiona wiele lat temu, teraz pewnie lepsze opcje są dostępne. Odległość miedzy budynkami ok 8-10m.

Ogrzewanie funkcjonuje poprawnie, z tym że sterowanie mam tak rozwiązane że kocioł nie działa ciągle, tylko załącza się od termostatu pokojowego (jest termostat radiowy). Dzięki temu woda nie jest w kółko pompowana i nie ma takich strat na przesyle. 
Ale np nie sprawdza sie obieg CWU, tzn pompowanie wody w kółko żeby szybko płynęła ciepła z kranu - to szybko wychładza zbiornik CWU. Z kolei bez tego obiegu trzeba długo czekać aż dopłynie ciepła woda do domu. Kombinowałem z rozmaitymi opcjami okresowego załączania tego obiegu ale trudno coś sensownego wymyślić. Myślę że cały obwód powinien być bardzo dobrze zaizolowany żeby to działało, a u mnie za mało tej izolacji.

Zaleta jest taka że nie kurzy się w domu, wcześniej paliłem ekogroszkiem a teraz peletem który jest czystszy, ale tak czy siak robi się wokół pieca sporo kurzu.

Cześć, jeżeli miałbym budować się jeszcze raz to napewno bym zrezygnował z tego pomysłu łączenia i zrobił dwie kotłownie gdzie ta w garażu by była wersja oszczędnościową. Jeżeli chodzi o rury łączące to jest to gotowa rura kupiona od pewnego producenta, wybrałem wersja z większą ilością izolacja co też oczywiście kosztowało swoje 

1 minutę temu, sambor napisał(a):

No właśnie, musisz zamknąć układ CO, wywalić bufor i powinno być prawie dobrze.

Dodatkowo pompa z bojlera musi być na powrocie, a nie na zasilaniu, to ma być pompa cyrkulacyjna.

Przeraziło mnie to "prawie dobrze":) Jeżeli chodzi o pompe do bojlera to już sobie to edytuje na rysunku. Układ zamknięty czyli według mojej wiedzy naczynie przeponowe na powrocie.  Pomysł ze sprzęgłem hydraulicznym w domu jest dobry ? Starać się umieścić pompy zaraz przy sprzegle czy mogą być przy rozdzielaczach ? Na razie tylko pytam bo dobranie całego sprzętu zlecę komuś bardziej rozgarniętemu, ja na ten moment muszę wszystko zaplanować co gdzie i w którym miejscu ma być 🙂 oczywiście muszę rozłożyć jeszcze rury sam. 

Opublikowano

@Grzybulec6666 a tak generalnie - czemu kocioł na pellet (do którego jeszcze trzeba wychodzić do osobnego budynku) a nie lepiej coś w pełni automatycznego jak pompa ciepła, gazowe (lub ewentualnie megabufor)? Nie wiem jak z pompą ciepła ale kocioł gazowy możesz mieć nawet w łazience i dodatkowo odpadają Ci straty ciepła na przesyle między budynkami.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.07.2024 o 15:39, Matejko1 napisał(a):

@Grzybulec6666 a tak generalnie - czemu kocioł na pellet (do którego jeszcze trzeba wychodzić do osobnego budynku) a nie lepiej coś w pełni automatycznego jak pompa ciepła, gazowe (lub ewentualnie megabufor)? Nie wiem jak z pompą ciepła ale kocioł gazowy możesz mieć nawet w łazience i dodatkowo odpadają Ci straty ciepła na przesyle między budynkami.

Gaz odpada że względu na to że mieszkam na końcu świata i po prostu go tam nie mam 🙂 ewentualnie musiałbym wynająć butle itp/itd. Pompa ciepła/fotowoltaika tutaj się pojawia problem finansowy 🙂

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Sprzęgło przed samą instalacją, czyli w budynku.

2 godziny temu, Grzybulec6666 napisał(a):

bo dobranie całego sprzętu zlecę komuś bardziej rozgarniętemu,

Polecam się 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.07.2024 o 17:34, sambor napisał(a):

Sprzęgło przed samą instalacją, czyli w budynku.

Polecam się 

Będę pamiętać. Poniżej poprawiony rysunek 🙂

IMG_20240707_173059.jpg

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu