Baker Opublikowano 30 Czerwca 2024 #1 Opublikowano 30 Czerwca 2024 Witam ma ktoś połączone panele bez użycia złączek mc4? jak macie je połączone i jak długo. Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 30 Czerwca 2024 #2 Opublikowano 30 Czerwca 2024 2 godziny temu, Baker napisał(a): ,,,, połączone panele bez użycia złączek mc4? ,,,, Czyżby connectory Mc4 znowu podrożały ?. Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 30 Czerwca 2024 #4 Opublikowano 30 Czerwca 2024 Nie wiem z jakiego powodu powstał ten temat, więc z mojej strony proponuje zakup złączek Mc4 za podwójną lub potrójną kwotę. Pozbędziesz się w ten sposób koszmarów natręctw myślowych. Cytuj
Baker Opublikowano 1 Lipca 2024 Autor #5 Opublikowano 1 Lipca 2024 (edytowane) W dniu 30.06.2024 o 21:47, Andrzej_M_ napisał(a): Nie wiem z jakiego powodu powstał ten temat, więc z mojej strony proponuje zakup złączek Mc4 za podwójną lub potrójną kwotę. Pozbędziesz się w ten sposób koszmarów natręctw myślowych. Z powodów bezpieczeństwa 80% pożarów jest z powodu złączek mc4. Edytowane 12 Lipca 2024 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
sambor Opublikowano 1 Lipca 2024 #6 Opublikowano 1 Lipca 2024 Może raczej tanich złączek i nieumiejętnego ich montażu. Cytuj
Baker Opublikowano 1 Lipca 2024 Autor #7 Opublikowano 1 Lipca 2024 Może masz rację.Jednak stałe nierozłączne połączenie jest chyba pewniejsze. Cytuj
Rozwiązanie sambor Opublikowano 1 Lipca 2024 Rozwiązanie #8 Opublikowano 1 Lipca 2024 Chcesz na "stałe" to lutuj albo na tulejki zaciskowe + izolacja , ale wcale nie będzie lepiej. Cytuj
Baker Opublikowano 1 Lipca 2024 Autor #9 Opublikowano 1 Lipca 2024 Dlaczego?Rozwiń.Szukam rozwiązań.Dwa lata temu miałem pożar(nie związany z fotowoltaika) i jestem przewrażliwiony chce uniknąć ponownego. Chce zlikwidować wszystkie newralgiczne punkty. Cytuj
bercus Opublikowano 1 Lipca 2024 #10 Opublikowano 1 Lipca 2024 (edytowane) Na dachu nie unikniecia od wilgotnosci i izolacja lutowanego polaczenia,czy zacisku bedzie na 30 lat 100% ?? Poki wilgotnosc juž bede w polaczeniu,to elektrokorozja w tym zlaczu lutowanym,czy scisknietym bedzie szybka. Edytowane 1 Lipca 2024 przez bercus Cytuj
PioBin Opublikowano 1 Lipca 2024 #12 Opublikowano 1 Lipca 2024 11 godzin temu, Baker napisał(a): Z powodów bezpieczeństwa 80% pożarów jest z powodu złączek mc4. Skad te statystyki? Cytuj
sambor Opublikowano 1 Lipca 2024 #13 Opublikowano 1 Lipca 2024 Ciekawe bo falowniki DC/AC w ponad 90% mają zabezpieczenia przed powstawaniem łuku el na instalacji DC który jest przyczyną pożarów na kablach prądu stałego. Dodatkowo panele powinny być łączone między sobą swoimi kablami, a przy ew przedłużeniach warto zmienić oba konektory złączek. Do montażu złączek warto używać odpowiednich narzędzi , a nie noża kuchennego i kombinerek. Cytuj
Baker Opublikowano 1 Lipca 2024 Autor #14 Opublikowano 1 Lipca 2024 Godzinę temu, PioBin napisał(a): Skad te statystyki? Gdzieś czytałem statystyki pożarów w Francji fotowoltaika. Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 1 Lipca 2024 #15 Opublikowano 1 Lipca 2024 30 minut temu, Baker napisał(a): ,,,, statystyki pożarów w Francji fotowoltaika. Tak na szybko nie weryfikując dokładnie francuskich źródeł. ,,,, W latach 2015–2020 zarejestrowano 58 przypadków pożarów związanych z fotowoltaicznymi panelami słonecznymi ,,,, źródło: https://www.hellowatt.fr/blog/panneaux-solaires-incendie/ ,,,, We Francji zdarza się tylko 1 pożar na 10 000 instalacji fotowoltaicznych. ,,,, źródło: https://soleriel.fr/guide-solaire/idees-recues-panneaux-solaires/incendie-panneau-solaire/ inne źródła: https://www.construction21.org/france/articles/h/panneaux-solaires-photovoltaiques-et-incendies-quels-risques-aujourd-hui.html https://mypower.engie.fr/conseils/energie-solaire/informations-solaires/il-y-a-t-il-un-risque-d-incendie-avere-avec-les-panneaux-solaire.html Cytuj
sambor Opublikowano 1 Lipca 2024 #16 Opublikowano 1 Lipca 2024 53 minuty temu, Baker napisał(a): statystyki pożarów w Francji fotowoltaika No popatrz! A mówią Francja - elegancja! a tu takie statystyki. Lepiej czytaj coś bardziej realnego, a nie takie bzdety. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi