Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie cwu bojler z wezownica plus podkowa z pieca kaflowego

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez acidm,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co powinna mieć instalacja cwu jak w temacie? Mam pięć kaflowy i chce w nim wmontowac podkowę i spiąć to z bojlerem z wezownica.Sam bojler ma zawór bezpieczeństwa a do instalacji z podkowy wystarczy dodać naczynie przelwowe czy coś jeszcze? Wyjście z podkowy musi mieć z metr na stali później można już miedzią?

Opublikowano (edytowane)

@acidm Niestety trzebaby poszukać starych tematów o tym forum i na forum elektroda. Moim zdaniem warto abyś sobie sprawdził, czy twój boiler CWU może działać grawitacyjnie.

Tutaj jest przykładowo dyskusja jak to zrobić grawitacyjnie z forum elektrody: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2187176.html

A tutaj jest generalna dyskusja o schematach ogrzewania, która w schematach z wątku głównego i schematach w podlinkach porusza szereg wątków o to jak zrobić grawitacje, naczynia wzbiorcze, filtry itd. itd.: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/2997-grawitacja-a-zabezpieczenie-powrotu-kotla/page/4/

Jak będziesz miał swój schemat projektu twojej instalacji to wklej tutaj.

@acidm A i jeszcze przeczytaj sobie dokładnie ten temat z odniesieniami bo tam jest duża dyskusja i działaniu grawitacyjnym CWU, zaworach zwrotnych i o odpowietrzaniu układu:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/48682-instalacja-cwu-nie-pracuje-w-obiegu-grawitacyjnym/#comments

i ten wątek na elektrodzie:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4048058.html

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

Kolego @Matejko1przestań mieszać innym w głowie, twoje podejście do każdego tematu to stos linków i odsyłaczy, natomiast ani jednego słowa na temat.

Pytanie do autora tematu - czy ta podkowa ma być jedynym źródłem ciepła dla tego bojlera?

Jak nie, to jakie jest podstawowe źródło ciepła.

Opublikowano

@sambor A póki ja nie odpisałem to nikt tu nic nie napisał. Ty też nic nie napisałeś. A innemu użytkownikowi napisałeś: 

W dniu 22.04.2024 o 23:47, sambor napisał(a):

Poszukaj na forum rozwiązań prawidłowych, ten schemat jest zły.  

Opublikowano

Widocznie nie zauważyłem, nie mam obowiązku śledzenia forum na bieżąco.

Jak schemat jest zły, to niech poszuka i co w tym dziwnego?

A co do mojej uwagi na twój post , to pomyśl - nawet kompletny dyletant ( po włosku amator) - wie że na grawitacji 99% bojlerów nie zagrzeje wody, a ty forumowicz , aktywny, z rocznym stażem podajesz linki na temat inst grawitacyjnych.

Opublikowano (edytowane)

Ja nie daje wywodów dotyczących tego, że ktoś jest kompletnym dyletantem (po włosku amator) i proszę sobie tego typu wywody darować.

Ja bym osobiście wolał dostać taką odpowiedź z linkiem do dyskusji aniżeli nic.

U mnie boiler CWU działa grawitacyjnie, mojego znajomego też boiler CWU działa grawitacyjnie, następnego znajomego okazało się że też działa grawitacyjnie (co więcej nawet cyrkulacja ciepłej wody użytkowej działa mu grawitacyjnie i solary ma grawitacyjne), także z tego co się spotkałem działanie grawitacyjne boilera CWU jest bardzo częste, przynajmniej w moich okolicach.

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.06.2024 o 20:07, sambor napisał(a):

Kolego @Matejko1przestań mieszać innym w głowie, twoje podejście do każdego tematu to stos linków i odsyłaczy, natomiast ani jednego słowa na temat.

Pytanie do autora tematu - czy ta podkowa ma być jedynym źródłem ciepła dla tego bojlera?

Jak nie, to jakie jest podstawowe źródło ciepła.

Bojler z wezownica zamierzam kupić i dostawić do trzonu kaflowego z podkowa.Czasem będzie napędzany prądem czasem ciepłem z pieca.W mieszkaniu komunalnym mam 2 piece kaflowe i trzon kuchenny. Narazie nie chce ich ruszać przez parę lat,ale fajnie by było troszkę na prądzie zaoszczędzić;) 

Słucham sugestii

Edytowane przez acidm
Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.06.2024 o 17:40, sambor napisał(a):

Wężownica powinna być podłączona do podkowy z pompą , zamontowaną na powrocie, układ grzania zamknięty z ZB=2,5bar i naczyniem przeponowym 12-18l 

A do obiegu już z bojlera dać coś po za zaworem bezpieczeństwa?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano
W dniu 22.06.2024 o 22:12, Matejko1 napisał(a):

i solary ma grawitacyjne

Paranoia?

• Rozwiązanie
Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.06.2024 o 20:32, sambor napisał(a):

Tak to ma wyglądać

image.png.a5bab28e99996024242268025fbe8109.png

Zanim coś będziesz robił - zapytaj.