Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie cwu bojler z wezownica plus podkowa z pieca kaflowego

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez acidm,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co powinna mieć instalacja cwu jak w temacie? Mam pięć kaflowy i chce w nim wmontowac podkowę i spiąć to z bojlerem z wezownica.Sam bojler ma zawór bezpieczeństwa a do instalacji z podkowy wystarczy dodać naczynie przelwowe czy coś jeszcze? Wyjście z podkowy musi mieć z metr na stali później można już miedzią?

Opublikowano (edytowane)

@acidm Niestety trzebaby poszukać starych tematów o tym forum i na forum elektroda. Moim zdaniem warto abyś sobie sprawdził, czy twój boiler CWU może działać grawitacyjnie.

Tutaj jest przykładowo dyskusja jak to zrobić grawitacyjnie z forum elektrody: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2187176.html

A tutaj jest generalna dyskusja o schematach ogrzewania, która w schematach z wątku głównego i schematach w podlinkach porusza szereg wątków o to jak zrobić grawitacje, naczynia wzbiorcze, filtry itd. itd.: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/2997-grawitacja-a-zabezpieczenie-powrotu-kotla/page/4/

Jak będziesz miał swój schemat projektu twojej instalacji to wklej tutaj.

@acidm A i jeszcze przeczytaj sobie dokładnie ten temat z odniesieniami bo tam jest duża dyskusja i działaniu grawitacyjnym CWU, zaworach zwrotnych i o odpowietrzaniu układu:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/48682-instalacja-cwu-nie-pracuje-w-obiegu-grawitacyjnym/#comments

i ten wątek na elektrodzie:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4048058.html

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

Kolego @Matejko1przestań mieszać innym w głowie, twoje podejście do każdego tematu to stos linków i odsyłaczy, natomiast ani jednego słowa na temat.

Pytanie do autora tematu - czy ta podkowa ma być jedynym źródłem ciepła dla tego bojlera?

Jak nie, to jakie jest podstawowe źródło ciepła.

Opublikowano

Widocznie nie zauważyłem, nie mam obowiązku śledzenia forum na bieżąco.

Jak schemat jest zły, to niech poszuka i co w tym dziwnego?

A co do mojej uwagi na twój post , to pomyśl - nawet kompletny dyletant ( po włosku amator) - wie że na grawitacji 99% bojlerów nie zagrzeje wody, a ty forumowicz , aktywny, z rocznym stażem podajesz linki na temat inst grawitacyjnych.

Opublikowano (edytowane)

Ja nie daje wywodów dotyczących tego, że ktoś jest kompletnym dyletantem (po włosku amator) i proszę sobie tego typu wywody darować.

Ja bym osobiście wolał dostać taką odpowiedź z linkiem do dyskusji aniżeli nic.

U mnie boiler CWU działa grawitacyjnie, mojego znajomego też boiler CWU działa grawitacyjnie, następnego znajomego okazało się że też działa grawitacyjnie (co więcej nawet cyrkulacja ciepłej wody użytkowej działa mu grawitacyjnie i solary ma grawitacyjne), także z tego co się spotkałem działanie grawitacyjne boilera CWU jest bardzo częste, przynajmniej w moich okolicach.

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 22.06.2024 o 18:07, sambor napisał(a):

Kolego @Matejko1przestań mieszać innym w głowie, twoje podejście do każdego tematu to stos linków i odsyłaczy, natomiast ani jednego słowa na temat.

Pytanie do autora tematu - czy ta podkowa ma być jedynym źródłem ciepła dla tego bojlera?

Jak nie, to jakie jest podstawowe źródło ciepła.

Rozwiń  

Bojler z wezownica zamierzam kupić i dostawić do trzonu kaflowego z podkowa.Czasem będzie napędzany prądem czasem ciepłem z pieca.W mieszkaniu komunalnym mam 2 piece kaflowe i trzon kuchenny. Narazie nie chce ich ruszać przez parę lat,ale fajnie by było troszkę na prądzie zaoszczędzić;) 

Słucham sugestii

Edytowane przez acidm
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 30.06.2024 o 15:40, sambor napisał(a):

Wężownica powinna być podłączona do podkowy z pompą , zamontowaną na powrocie, układ grzania zamknięty z ZB=2,5bar i naczyniem przeponowym 12-18l 

Rozwiń  

A do obiegu już z bojlera dać coś po za zaworem bezpieczeństwa?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
  • 7 miesięcy temu...