Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec na pellet a średnica komina

brav

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję wymiane starego pieca na piec na pellet, jednkaże takowy piec 15kW ma czopuch fi18cm a mój komin jest wymiarów 14cmx14cm, wycena frezowania komina (12m) trochę mnie odstrasza 10tys. zł. Mam kilka pytań odnośnie innych możliwości:

1. Czy mogę zastosować wkład kominowy 12cm i podłączyć do niego piec, czy jest to prawnie dozwolone (odbierze to kominiarz) czy będzie wiązać się to z utratą gwarancji? Wg. obliczeń taka średnica z taką wysokością komina zapewnia odpowiedni ciąg dla tego pieca, ale średnica jest mniejsza niż w DTR kocioła.

2. Czy mogę do pieca z czopuchem fi18 dołożyć wentylator wyciągowy, który ma właśnie wyjście fi12, czy prawanie jest to możliwe?

Dlatego chodzi mi tu o kwestie prawne ze względu że chcę cześć kosztów pokryć finansowanie z programu Czyste Powietrze. 

Edytowane przez brav

a co to pelleciak z tak gigantycznym czopuchem?

ja mam piec 12kW, z pieca wychodzi rura fi 8cm a sam wkład mam fi 11cm - i cugu mimo sporo niższego komina nigdy nie brakowało

Bez problemu znajdziesz pelleciak z wentylatorem wyciągowym i mniejszych czopuchem. Zamiast kombinować z kominem kup inny piec

Kotły na pellet wymagają stosunkowo małych przekrojów. Możesz poprosić producenta żeby Ci na życzenie zrobili niższa średnicę czopucha. Palniki pracują przy wymuszonym nadmuchu więc Twój komin będzie wystarczający.

Witam. Każdy producent podaje w DTR jak ma być średnica komina i taką masz zrobić każda zmiana na własne ryzyko i pamiętaj że w razie zmiany producent może gwarancji nie uznać .Ba każdy ubezpieczyciel cię wypunktuje jeśli się dopatrzy a będzie to miało związek z kominem czy ogrzewaniem.

Edytowane przez slawekry

19 godzin temu, KarolBl napisał(a):

a co to pelleciak z tak gigantycznym czopuchem?

ja mam piec 12kW, z pieca wychodzi rura fi 8cm a sam wkład mam fi 11cm - i cugu mimo sporo niższego komina nigdy nie brakowało

Bez problemu znajdziesz pelleciak z wentylatorem wyciągowym i mniejszych czopuchem. Zamiast kombinować z kominem kup inny piec

Piec od pobliskiego producenta to 15kW Biopellmax

https://www.kolton.pl/produkty/kotly-na-pellet/biopellmax/

Średnice dla przykładowego pieca z firmy SAS BIO EFEKT (czyli przekroje dość podobne) to:

14kW - fi16

17kW - fi18

Niepodoba mi się to wymuszanie przez producentów pieców takich dużych średnic (na przykładzie Kołton) piec 15kW ma taki sam czopuch jak wriant 35kW (2x mocniejszy).

Jeżeli bym zastosował redukcję na mniejszą średnice to pewnie stracę gwarację a dofinansowanie z Czystego Powietrza?

Edytowane przez brav

Ten Biopellmax wygląda JAK DLA MNIE LAIKA na korpus z pieca węglowego z dołożynm palnikem na pellet. Jednym słowem konstrukcja sprzed 15 lat tylko obudowana w ładne blachy żeby uzasadnić kosmiczną cenę

ale to tylko moje zdanie a ja ekspertem nie jestem

Poszukaj innego pieca z wentylatorem wyciągowym i mniejszą średnicą czopucha. Np Ferroli biopellet pro - piec nieważne czy ma 8kw czy 30kw ma taka samą średnice wyjścia spalin 8cm. Żeby nie było nie twierdze że jest lepszy niż ten co podałeś ale jest przykładem że da się takie piece znaleźć. 

kombinując ze zwężką czy stracisz gwarancję - pewnie tak bo każdy powód jest dla producenta dobry żeby się pozbyć kłopotu

do dofinansowania raczej nie będzie miało wpływu bo nikt tego w gminie nie sprawdzi bo się na tym nie zna

ale już kominiarz na przeglądzie może mieć uwagi

• Lubię to 1

@KarolBl bardzo dziękuję za infor odnośnie alternatywy.

Kołton także posiada piec z dmuchawą Pellsmart (ale w porówaniu do Ferreli jest drogi bo wersja 15kW kosztuje jakieś 13tys.), stąd może wcześniejsze pytanie odnośnie możliwości dodania do innego modelu wentylatora.

Trochę się wzbraniam przed piecem z wentylatorem bo widzę że one są dość wysokie a osoba obługująca piec jest raczej niska, wolałbym piec niski a szerogi z dużym zasobnikiem.

Z wyciagowym wentylatorem kotly maja srednice 8 cm. Montujesz do tego wklad 100 lub 120 z CHECZa 1.4404

Do zestawu QMPELL Pereko 12kw lub 18kw i masz po piniendzach zestaw jak ta lala. 

Duzy zasobnik, czyszczenie z przodu, sterownik pluma. 

Edytowane przez shogunzlasa

• 2 tygodnie później...

Ze wzgledów logistycznych został zakupiony jednak ten Pellsmart, dzięki wielkie za polecenie firmy Checz, komin został zamówiony ich produkcji.

Mam nowe pytanie czy posiadając piec z wentylatorem wyciągowym spalin zaleca się używania regulatora ciągu (RCK - robi tu jakąs różnicę)?

Stabilizacja ciagu zawsze wskazana, chociaz ja bym teraz szedl w smart flow a nie klapki w kotlowni... Jesli cos na gorze jest w stanie wyprodukowac podcisnienie jest to pomocne przy rozpalaniu po dlugim przestoju. Zwlaszcza ze komin stalowy jest mocno zimny. Za duza dawka startowa i mamy wybuch w kotle bo ciagu nie ma... 

• Zgadzam się 1

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

@shogunzlasa Dzięki za info odnośnie regulatora ciągu, mam taki w innej lokalizacji do kominka i raczej mnie on nie zachwycił, jednakże muszę oddać iż tam mam komin fi180 ceramiczny dobrze izolowany, może przy wkładzie stalowym o "małej" średnicy będzie działał lepiej.

Zastanawiam się obecnie nad dadatkowym szlamowanie komina, mam już zakupiony wkład stalowy fi120 1mm (oraz 120L perllitu do wypełnienia pustej przestrzeni pomiędzy - izolacji) jednakże zastanawiam się czy dodatkowo jeszcze "duże" ubytki wypełnić specjalną zaprawą (wyszlamować go 1 warstwą)?

Edytowane przez brav

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Mam już piec ustawiony oraz niemalże podłączony do instalcji wodnej, przymierzałem ostatnio rury kominowe i tu mam pewną obawę odnośnie luzu rura czarna - czopuch wentylatora pieca.

Piec ma czopuch fi120 (z instrukcji do pieca PellSmart):

image.png.e8be2afe9dfa7383a7552f55c897ec81.png

Mam zamontowany stalowy wkład kominowy także fi120, zakupiłem także rury czarne fi120 2mm, podczas gdy rura czarna fajnie pasuję do trójnika wkładu kominowego to spasowanie rury czarnej z czopuchem  (kielich rury - czopuch wentylatora pieca) jest w moim odczuciu bardzo luźne (aż lata).

To połączenie takie ma być, czy należy je uszczelnić sznuerem czy możę muszę dokupić jakąś specjalną złączkę?

image.thumb.jpeg.39e5ed6ef7472a29e1e5e50b006905b5.jpeg

Czopuch wentylatora ma taką "półeczkę" rura czarna jest tu zaznaczona czerwonymi liniami, i jak widać rura po nałożeniu obejmuje cała tą "półeczkę.

Edytowane przez brav

Kryza kominowa zamówiona

Nie znalazłem instrukcji sterownika K900 do pobrania, dlatego załaczam skan może komuś się to przyda.

K900_instrukcja.pdf