Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.Mam pytanie co do wymiany pieca viessman atolla 24kw ma 20lat. Co byście zaproponowali? Dom 180m użytkowe ,ściana 2x proterm do czoła w środku pianka , ogrzewanie grzejnikowe plus ciepła woda.

Opublikowano

Teraz to idą kotły kondensacyjne, wiszące na ścianie, ew droższe stojące.

Producent mniej istotny,ważniejsze z jakimi temperaturami, w instalacji CO, dotychczasowy kocioł pracował.

Opublikowano (edytowane)

A masz odpowiedni do kondensata komin?

Jak nie , to wybierz kocioł, do niego komin(wkład kominowy 2 -ścienny) i odpowiedni zasobnik na CWU.

Wg mnie to Termet Gold 20kW z zasobnikiem do 200l wystarczy.

Edytowane przez sambor
Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, sambor napisał(a):

Jak nie , to wybierz kocioł, do niego komin(wkład kominowy 2 -ścienny) i odpowiedni zasobnik na CWU.

Komin mam dwa lata temu wymieniony na wkład z kwasówki ale z jednootworowy widziałem że są rozdzielacze do pieca gdzie oddzielnie montuje się dolot powietrza mam osobną kotłownie chyba nie będzie problemu ale mam dwie łazienki i zastanawiam czy jedno czy dwufunkcyjny?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Jednofunkcyjny jest sporo oszczędniejszy pod względem grzania CWU, a praktycznie  dwóch łazienek na raz nie uciągnie.

Chyba, że same umywalki.

Tak, można rozdzielić spaliny i zasilanie powietrzem, ale problemem może być to że pojedyncze kominy często były wykonywane bez uszczelek, a to spowoduje przecieki kondensatu z wkładu do murów

Opublikowano

13 godzin temu, sambor napisał(a):

Komin mam dwa lata temu wymieniony na wkład z kwasówki ale z jednootworowy widziałem że są rozdzielacze do pieca gdzie oddzielnie montuje się dolot powietrza mam osobną kotłownie chyba nie będzie problemu ale mam dwie łazienki i zastanawiam czy jedno czy dwufunkcyjny?

Przepraszam zasobnik 160l

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, sambor napisał(a):

Mniejszy zasobnik nie sprawi problemu, gorzej bywa przy zasobniku za dużym np 300l do kotła 14kW. 

Dlaczego ? 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Przy kotle gazowym nowego typu - mamy albo grzanie CO, albo CWU.

Jak grzejemy CWU to stygnie dom, gdyż nie grzeje CO.

Za duży zasobnik w stosunku do mocy kotła powoduje wydłużanie przerwy w grzaniu CO.

Zachodnie normy/ wytyczne do projektów inst CO przyjmują max czas nagrzewu CWU 20min, co przekłada się na 1kW mocy kotła/ 10l pojemności zasobnika , czyli dla kotła 14kW max to 150-160l, dla 19-20kW  to 180-220l, itd....

Dla 300l zaleca się moc min 25kW. 

Trochę lepiej jest przy podłogówce lub bardzo dobrze ocieplonym budynku.