Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Kupiłem mieszkanie w który znajduje się kocioł gazowy 2 funkcyjny marki Valliant turbo tec pro.

Pierwszy raz w życiu mam ogrzewanie gazowe oraz ogrzewanie wody użytkowej poprzez gaz stąd mam do Was kilka pytań odnośnie samego obsługiwania tej instalacji.

1. Posiadam na piecu 2 pokrętła od CWU i CO czy mogę dowolnie je ustawić wg. własnych preferencji ? Obecnie na obydwu mam ustawione 57 stopni.

2. Raz na jakiś czas muszę dopełnić ciśnienie wody otwierając zawór - miesiąc temu musiałem to robić co 2-3 dni natomiast teraz rzadziej raz na tydzień. Czy taki przeciek to coś poważnego ? Mieszkam na ostatnim piętrze i mam 2 poziomowe mieszkanie - nigdzie nic nie widać a sąsiadów nie zalewam więc chyba nic poważnego ?

3. Jak ma się temperatura którą ustawiam na pokrętle na piecu na grzejniki ( czyli teraz 57 stopni) do temperatury na termostacie na którym mam ustawione 23 stopnie ?

Dobrze to rozumiem, że piec ogrzewa wodę do 57 stopni - podaje na grzejniki tam oddają ciepło i tak dopóki w pomieszczeniu nie będzie 23 stopni zadanych przez sterownik ? Chodzi o to, że w pokoju na sterowniku pokazuje 21.5 stopnia a piec nie chodzi włącza się cyklicznie a mimo to nie jest tyle stopni ile być powinno.  Czyli co podwyższyć bardziej temperature na samym piecu z 57 stopni na 60  ?

Opublikowano (edytowane)

nie bądź aptekarzem.

Czy te 21,5stC w mieszkaniu jest dla Ciebie komfortowe?

Jeśli nie to podnieś termostatem grzejnikowym  a weź pod uwagę, że każdy wskaźnik, każdy czujnik zawsze pokaże trochę inną temperaturę..

Co do dolewania wody do układu - zwróć uwagę, czy nie masz "nakapane " pod kociolkiem. Być może przecieka Ci zawor bezpieczeństwa.

Zwróć też uwagę na manometr kotła- czy wskazania są stabilne,  bo jeśli przy zimnym kotle masz znacznie niższe ciśnienie niz przy kotle rozgrzanym, to będzie znaczyło o nieprawidłowo działającym naczyniu wzbiorczym kotła  i jednocześnie zagadka uciekajacej wody się wyjaśni..  

Może też być gdzieś drobny wyciek np na odpowietrzniku albo w mało widocznym miejscu ale na tyle mały, że woda zdąży odparować i nie będzie kapać.  Zostawi jednak ślady w postaci takich "narośli" solnych, taki kamień kotlowy.. 

Pokrętła na kotle raczej możesz ustawiać wedle własnego odczucia.

Kocioł dogrzewa się do zadanej (pokretłem) temperatury, wyłącza się i oczekuje na spadek temperatury własnej do odpowiedniego poziomu.

W tym czasie pompa wysyła wodę do grzejników które są przymkniete termostatem, więc trochę potrwa zanim kociołek obniży temperaturę o te 5 czy 10st C.

Kociołek jest takim "magazynem ciepła" dla grzejników.. 

Edytowane przez zadra
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 7.02.2024 o 18:19, zadra napisał(a):

nie bądź aptekarzem.

Czy te 21,5stC w mieszkaniu jest dla Ciebie komfortowe?

Jeśli nie to podnieś termostatem grzejnikowym  a weź pod uwagę, że każdy wskaźnik, każdy czujnik zawsze pokaże trochę inną temperaturę..

Co do dolewania wody do układu - zwróć uwagę, czy nie masz "nakapane " pod kociolkiem. Być może przecieka Ci zawor bezpieczeństwa.

Zwróć też uwagę na manometr kotła- czy wskazania są stabilne,  bo jeśli przy zimnym kotle masz znacznie niższe ciśnienie niz przy kotle rozgrzanym, to będzie znaczyło o nieprawidłowo działającym naczyniu wzbiorczym kotła  i jednocześnie zagadka uciekajacej wody się wyjaśni..  

Może też być gdzieś drobny wyciek np na odpowietrzniku albo w mało widocznym miejscu ale na tyle mały, że woda zdąży odparować i nie będzie kapać.  Zostawi jednak ślady w postaci takich "narośli" solnych, taki kamień kotlowy.. 

Pokrętła na kotle raczej możesz ustawiać wedle własnego odczucia.

Kocioł dogrzewa się do zadanej (pokretłem) temperatury, wyłącza się i oczekuje na spadek temperatury własnej do odpowiedniego poziomu.

W tym czasie pompa wysyła wodę do grzejników które są przymkniete termostatem, więc trochę potrwa zanim kociołek obniży temperaturę o te 5 czy 10st C.

Kociołek jest takim "magazynem ciepła" dla grzejników.. 

Pod piecem jest suchutko, sprawdziłem też wszystkie przyłącza w mieszkaniu do których mam dostęp. Przed okresem zimowym wołałem gazownika, więc chyba by znalazł taki przeciek w środku pieca.

Nigdzie nie znalazłem nawet kamienia na złączach, boję się, że wyciek jest gdzieś w ścianie... jeżeli tam jest to może nastąpi w końcu jakaś erozja i co wtedy..

Kocioł przed odpaleniem ma np. 1- 1.1 bar po odpaleniu 1.3-1.4 to chyba nie wielka różnica.

Opublikowano

Najważniejsze teraz, czy naczynie membranowe wzbiorcze w kociolku ma prawidłowo ustawioną wstępną nastawę ciśnienia na membranie i oczywiście, czy membrana nie przecieka, czy zaworek szczelny . 

Co do serwisantów, to znałem takich, którzy by się nie zainteresowali i nie znaleźliby problemu..