Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam . 

Mam do podłączenia grzejniki ( stalowe z podłączeniem dolnym ) instalacja jest wykonana z rur PP i podejście pod grzejnik jest z PP20 , i teraz pytanie o przejście z PP pod moduł przyłączeniowy , w większości przypadków moduły są pod PEX lub Miedź . jak wy to rozwiązujecie , przejście z PP gw i do tego półśrubek z oringiem . czy może inaczej 

Opublikowano (edytowane)

Dajesz półśrubunek PP20/3/4 gwint wewn i do tego montujesz zestaw zaworów odcinających 

https://a.allegroimg.com/original/113ce4/ebec0a924bb69680261df4e7431c/Polsrubunek-DO-ZGRZEWANIA-PP-20-x-3-4-GW

Uszczelnienie jest na podkładkę płaską.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Ale przy zestawie zaworów grzejnikowych uszczelnienie od strony instalacji jest albo na kule albo oring jest stożkowate . Więc płaska gumowa uszczelka nie zda egzaminu .

Godzinę temu, sambor napisał(a):

Dajesz półśrubunek PP20/3/4 gwint wewn i do tego montujesz zestaw zaworów odcinających 

https://a.allegroimg.com/original/113ce4/ebec0a924bb69680261df4e7431c/Polsrubunek-DO-ZGRZEWANIA-PP-20-x-3-4-GW

Uszczelnienie jest na podkładkę płaską.

. 

Opublikowano (edytowane)

Człowieku, nie mieszaj!!!

Tak wygląda zawór odcinający - od dołu idzie półśrubunek, a od góry podłączamy grzejnik

image.png.94e4dd4d04bc585cb2989da87d15b5fe.png

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Nie mieszam tylko że wszystkie zawory mają w środku stożek  i nie można dać śrubunka z płaska  uszczelką . Trochę poczytałem i trzeba dać chyba jeszcze tulejkę pośrednia 3/4. Nie wiem czy dobrze myślę . I dla tego pisze na forum . 

image.png.2b6b1072c6daeaf997149856969d39ca.png

image.png.e1f8691b2fddf8da18a39884e77bb331.png

Opublikowano

Idź do jakiejś hurtowni albo castoramy i tam na półce popatrz się jak to wygląda.

Nie ma potrzeby dawać takiej tulejki pośredniej, idzie płaska uszczelka z preszpanu, a nie z gumy.

Sprawdzę, może mam taki zestaw w warsztacie to pokażę co i jak.

image.thumb.jpeg.c68d935bd00b95b36c08ed1c65a80213.jpeg

To zdjęcie takiego zestawu, zawór z demontażu, ale tylko taki miałem na teraz, uszczelka i na nią nakręcasz półśrubunek.

Do środka nic nie wkładasz.