Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc w ustawieniach SAS Bio Efekt 23kw Pellet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam od 4 lat sas Bio efekt  23kw sterownik St555p(pellet) piec pracuje w PID. Mam problem z czarnym osadem w piecu osad nie jest smolisty tylko czarny jak sadza nie tłusty czarno w całym piecu potrafi zadymić z komina na szaro  .Dom 230m2  jedno rodzinny nowe budownictwo parterowy ocieplony styropianem 20 cm poddasze ocieplone wełna 30 cm. Ogrzewanie podłogowe na całym domu plus dwa grzejniki w garażu i 1 grzejnik drabinkowy w łazience. Instalacja pompa kotłowa z zaworem ATV 50 stopni na powrocie,sprzęgło hydrauliczne na 3 obiegi,zasobnik c.w.u150l, zawór 3d z siłownikiem na podłogowe.   Nastawy w Menu serwis.. Min podajnik 1 sek                                       Max praca podajnika 4 sek                        Min przerwa podajnika 15 sek                      Max przerwa podajnika 110sek                Min wentylator roboczy 31 procent           Max wentylator roboczy 40 procent        Min obroty 1104/ min                              Max obroty  2245/min                                  Max temp spalin 210                                  Funkcja przepływu wyłączona                   Impulsy wzrostu   0                                     Być moze znajdzie sie ktoś kto mi pomoże w ustawieniach niestety zielony jestem z tego cos próbuję ustawiać ale  nie widać efektów powyższe nastawy nie są ustawieniami fabrycznymi. 

Opublikowano

Kocioł przechodzi w podtrzymanie? I ile czasu przebywa w takim stanie?
Na jakiej mocy kocioł zwykle pracuje?
Jak nie przechodzi w podtrzymanie (pracuje cały czas na małej mocy) to ilość powietrza jest niewystarczająca względem ilości podanego opału.
Jak przechodzi w podtrzymanie albo się wygaszać to porcja paliwa startowego może być za duża. Domyślnie to pewnie masz 30s pracy podajnika.

Opublikowano

Witam piec pracuje na 100 procent mocy tego nie zmieniłem , nie przechodzi w pid nadzór chyba ze musi ogrzać bojler w tedy zdarza sie ze przebije zadana o 5 stopni i przejdzie w nadzór  aktualnie mam minimum pracy podajnika na 1 sekundę i maksymalną prace podajnika na 4 sekundy teraz mu zwiększyłem wentylator roboczy  minimalny na 35 a maksymalny na 46

Opublikowano

W tym kotle jak się nie mylę masz podajnik multiflame. Zaglądałeś może do kanału dolotowy powietrza i czyściłeś go z ewentualnego pyłu który tam się gromadzi? Jak zdejmiesz obudowę to widać prostokątną zaślepkę.IMG_20231227_093850.jpg

Opublikowano

tak to palnik multi flame . Nie ,nie czyściłam kanału nie mialem podjęcia ze tam trzeba czyścić dzisiaj to zrobię bo sa te zaślepki po obydwóch stronach widzę  jedna od strony pod foto komórka i jedna od strony wiatraka pod nim i tam nie ma nic do niej podłączone to myśle lepiej tę pod wiatrakiem bo pod czujką jest połączona rurka do tej zaślepki

Opublikowano

Wydmuchałem  kanał bylo w nim troche piasku drobnych kamyków i przy okazji zdemontowałem  dmuchawę też ją wydmuchałem   kompresorem a tam już bylo dosyć dużo pyłu zobaczę teraz jak sie to będzie wszystko zachowywać czy coś sie polepszy. A jeszcze pytanie odnośnie  funkcji przepływu  czy ta funkcja powinna byc załączona bo fabrycznie jest wyłączona?

Opublikowano

Z racji że u mnie kocioł Sas ładuje bufor 1000l to u mnie kociołek pracuje w trybie bez PID.
Czyli od początki do końca ze 100% mocą palnika bez modulacji.

Opublikowano

to rozumiem ze u mnie jak piecyk pracuje w Pid to powinna być włączona funkcja przepływu ? 

Opublikowano

Funkcja przepływu jest używana z PID. Ona mierzy ilość powietrza przepływająca przez wentylator.
Możesz spróbować wyłączyć i ocenić efekty.

Opublikowano

ona jest u mnie  wyłączona fabrycznie tak że ją załącze teraz 

Opublikowano

Funkcja przepływu powinna być załączona kiedy masz dmuchawę z przepływomierzem ten mały wiatraczek na wlocie dmuchawy. Jeżeli go brak to znaczy masz dmuchawę ze zwykłym hallotronem i powinna być wyłączona. Przy hallotronowy są obroty w tysiącach przy przepływomierzu w setkach. Jest jeszcze jedna funkcja impulsy na obrót. Przy hallotronowy 1 przy przepływomierzu 2 ale widziałem też w sterownikach tech różnych producentów kotłów większe wartości. Najlepiej wstaw zdjęcie dmuchawy i wszystko będzie jasne.

Opublikowano

jest mały wentylator na wlocie   tak ze załączyłem funkcję przepływu  i impuls wzrostu przestawiłem na 2 

IMG_20231227_162638.thumb.jpg.ce4dc91fa93f0ae6562e57241769afee.jpg

Opublikowano

Teraz sprawdź jakie masz obroty.

I w ogóle parametry pracy i porównaj z poprzednimi.

Nie impulsy wzrostu tylko impulsy na obrót. To powinno być w funkcji nadmuch- jest zabezpieczone kodem.

Opublikowano

oki  juz znalazłem obroty były na 2 

Screenshot_20231227_165055.jpg

A to obroty z menu serwis 

Screenshot_20231227_165019.jpg

Screenshot_20231227_165026.jpg

Minimalną prece podajnika mam na 2 sek. Max praca podajnika 4 sek. Min przerwa podajnika 10 sek. Max przerwa podajnika 45 sek. Min wentylator 19 procent .Max wentylator 33 procent 

Opublikowano

Tak czy owak te obroty niewiele się zmieniły od które opisałeś na początku. Nie za bardzo mi się widzi w stosunku do tego co pisałem wcześniej. Nie wiadomo w jakim stopniu ktoś grzebał w ustawieniach i jakie powinny być ustawienia fabryczne, chodzi mi głównie o obroty. Najlepszym wyjściem było by przywrócić ustawienia fabryczne ale nie da się ich tak zrobić z ekranu. Mój sposób jest taki wchodzisz w menu serwis ( i tu zagadka o kod, być może tech dla sasa zrobił inne) ale podam te standardowe. 5162 - to parametry pracy, ale wchodzimy w 5164-wybor mocy- zmieniamy moc na inną a po chwili wracamy na swoją i tam również załączamy przepływ i gotowe. Wszystkie fabryczne powinny wrócić. Być może trzeba będzie jeszcze wybrać rodzaj paliwa. Oczywiście wszystkie siłowniki i temperatury , pompy dostosowujemy do swojej instalacji.

Opublikowano

po resecie praca podajnika 2/4. min przerwa podajnika 10. max przerwa pod 60. Min went roboczy 20 proc .Max wentylator roboczy 39 procent .Min obroty 750. Max obroty 2250. Temperatura spalin 220

Opublikowano

Tak wygląda moj piec w środku 

IMG_20231228_084634.jpg

Opublikowano

temperatura kotła 67 stopni powrót średnio 60 -65 stopni

Opublikowano

Kup na próbę inny pellet.

Opublikowano

doszedłem do wniosku aby nie zostawić pracy w Pid na ciągle mialem wyłączone wygaszanie . Załączyłem wygaszania i histerezę na 20 stopni troche się poprawiło  zbyt długo mi pracował piec na minimalnych obrotach wentylatora i to zadymiało na czarno. Narazie  testuję 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam po dłuższej  nieobecności dalej walczę z praca w PID bez większych efektów. Jak juz pisalem posiadam sterownik st555p wpisując w nim kod 5163 pojawia mi se podmenu Menu Producenta . Sa tam zawartości dla wentylatora minimalnego dla wentylatora maksymalnego . Obroty minimalne i obroty maksymalne czy te wartości mają jakies znaczenie dla pracy kotła w PID . wartosci w tym menu to min wentylator 10 procet Max wentylator 75 procet .Min obroty 300.Max obroty 2700. Impuls wzrostu 2.