Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dołożenie rozdzielacza do istniejącej instalacji ogrzewania podłogowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

robię podłogówkę na poddaszu (wyfrezowana w posadzce) i mam kilka pytań. 

W garażu mam węzeł cieplny z pompą i wymiennikami ciepła - ogrzewanie miejskie.

Aktualnie mam podłogówkę na parterze i piętrze.

1) Parter:

a) zasilanie rozdzielacza - rura pp 28

b) pompa w garażu grundfos 25-40 z zaworem 3d

c) 6 pętli o długościach 25, 40, 70, 101, 107, 114m - pex16

2) Piętro:

a) zasilanie rozdzielacza - rura pp 28

b) pompa w garażu grundfos 25-40 z zaworem 3d

c) 7 pętli p długościach 35, 62, 66, 68, 72, 75, 99m - pex16

3) Poddasze

a) Do łazienek i na poddasze poprowadzony pion pp25 i rozgałęzia się do kaloryferów w łazienkach i na poddaszu rurą pp20. W łazienkach kaloryfery są zawsze zakręcone i nie korzystam z nich. Na poddaszu brak kaloryferów. 

b) Pętli na poddaszu mam 4, każda po około 90m - pex16

Nie mam innej możliwości jak wykorzystać rurę pp20 na poddaszu do podłączenia rozdzielacza podłogówki, zdaje sobie sprawę, że rura jest za cienka i powinna być minimum pp25.

Jak to tylko podłączyć? Wstawić pompę i zawór 3d przy rozdzielaczu czy wstawić go w garażu? A może zrezygnować z tylu pomp, spiąć to w garażu w jedną pompę?

Najprościej miałbym wstawić na poddaszu, ponieważ mam wtedy najmniej przerabiania i łatwo podłączyć sterowanie pompą, ale czy tak będzie najlepiej? Chciałbym podczas remontów zacząć montować programatory do pętli na piętrze i parterze i zrobić to tak, żeby pogodówka sterowała zaworem 3d (jak będę miał 3 zawory - 2 w garażu i jeden na poddaszu to może być z tym problem?), a programatory otwierały, zamykały pętle i włączały pompy.

Aktualnie piętro i poddasze mam tak, że pompy działają 24h/dobę, zawór siemensa SAS31 na węźle jest otwierany i zamykany przez programator pokojowy siemensa.

Czy jest ktoś mi w stanie poradzić jak to odpowiednio wykonać?